In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Wethouder R.J. (Roel) van der Wekken:
Op weg naar een duurzame toekomst

De provincie Zeeland werkt aan een nieuw omgevingsplan. Daarin zal zij ook ruimte bieden voor het plan Innovation Island, dat als doel heeft de innovatieve ontwikkeling en daarmee de economie in de provincie Zeeland een extra impuls te geven. Het omgevingsplan van de provincie en het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Schouwen-Duiveland zullen op elkaar worden afgestemd.

Wethouder R.J. van der Wekken.

Woonfunctie als economische stimulans
Wethouder de heer R.J. van der Wekken vertelt: "De provinciale overheid heeft het Innovatieve Acties Zeeland programma gelanceerd. In het verlengde hiervan heeft MKB-Zeeland een Taskforce Innovatieve Acties Zeeland opgericht, die in overleg met de provincie het voorstel heeft gedaan om op Schouwen-Duiveland een initiatief te starten met als doel de locale economie te bevorderen. De gedachte is dat het planmatig stimuleren van de woonfunctie op het hele eiland Schouwen-Duiveland kan leiden tot een versterking van de economische structuur. De centrumfunctie van Zierikzee wordt daarmee losgelaten. Vanwege de ligging en omvang en eerder gehouden onderzoeken naar toekomstperspectieven en het daarbij geconstateerde maatschappelijk draagvlak is de keuze voor uitvoering van dit project gevallen op Schouwen-Duiveland. Innovation Island gaat uit van vier innovatieve verkenningen die in juli moeten zijn afgerond. Die betreffen de planologische en stedenbouwkundige effecten van het groeiscenario, mogelijkheid tot integratie van duurzame innovatieve technologieén zoals glasvezel, effecten van het groeiscenario op de middenstand, horeca en cultuur en de financiële mogelijkheden om het plan te realiseren. In september wordt besloten of en zo ja welke pilots worden uitgevoerd.

Op verzoek van de provincie hebben wij de ontwikkeling van ons eigen bestemmingsplan opgeschort in afwachting van haar omgevingsplan, waarvan het concept in mei zal verschijnen. Volgens de lijnen van dat plan zullen wij onze bestemmingsplannen verder uitwerken. In juni 2006 moet het plan gereed zijn. Naast het bestemmingsplan buitengebied komt er een bestemmingsplan voor de Kop van Schouwen."

Vijftigplussers
De groep vijftigplussers, de zilveren golf, groeit hard in de gemeente. Door met name voor hen een goed woonklimaat te scheppen, ontstaan er nieuwe impulsen voor de lokale economie, die alle lagen van de bevolking ten goede komen. Vervolgens moeten woningen gebouwd worden voor mensen die in die nieuwe economische ontwikkelingen gaan werken, dus voor starters, tweeverdieners en mensen met kinderen. Alle kernen moeten daarvan gaan profiteren, echter met behoud van de rust, ruimte, sociale kwaliteit en de sterke regionale identiteit.

Groene economie
Een groot gedeelte van het gemeenteoppervlak wordt benut door de agrarische sector. "Die kampt echter met een krimpende economie", aldus de wethouder. "Diverse boeren stoppen hun activiteiten. De vrijkomende locaties moeten op andere wijze worden ingevuld om onze identiteit te behouden, bijvoorbeeld in de vorm van zorgboerderijen. Daarvoor hebben wij inmiddels een eerste aanvraag ontvangen. Op de goede landbouwgronden in Europa zal altijd geboerd worden, daar ben ik van overtuigd en wij hebben vruchtbare grond hier op Schouwen-Duiveland.

Het natuurlijk evenwicht gaan wij verder bevorderen door delen van het land aan de natuur terug te geven. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe natuurgebied Tureluur, dat de bijzondere weidevogels, kluten en tureluurs weer terug op het eiland heeft gebracht. Ook dat soort projecten liggen op onze weg naar een duurzame toekomst."


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen