In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Burgemeester mr. J.J.P.M. (Jack) Asselbergs:
Hard werken is hier een morele verplichting

Tot de opening van de Grevelingendam en de Zeelandbrug in 1965 was Schouwen-Duiveland een eiland dat alleen over het water was te bereiken. In het westen bloeide het toerisme op, in het oosten overheersten de landbouw en de visserij. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1997 is Schouwen-Duiveland één gemeente die vanuit alle windstreken over land bereikbaar is. De heer Asselbergs is burgemeester van die dynamische gemeenschap, waar hard werken naar zijn mening als een "morele verplichting" wordt gezien.

Burgemeester mr. J.J.P.M. Asselbergs.

Het water
Voor de bevolking van Schouwen-Duiveland heeft water altijd een grote rol gespeeld. Het heeft welvaart gebracht, maar ook verdriet. De verwoestende Watersnoodramp van 1 februari 1953 staat in het geheugen van bijna elke familie gegrift en leeft er sinds de tsunami in Azië op 26 december 2004 weer volop. Direct na de catastrofe heeft ondernemend Schouwen-Duiveland de Stichting Schouwen-Duiveland helpt Azië opgericht, die projecten op Sri Lanka en Thailand steunt. Burgemeester Asselbergs, voorzitter van de Stichting, vertelt: "Wij hebben gekozen voor een bijdrage aan de wederopbouw van de economie van die landen, in de vorm van vier kleinschalige projecten. Dat geven wij gestalte door alle benodigde materialen ter plekke te kopen of te laten maken. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten."

Gemeentelijke herindeling
Het water heeft ook de huidige gemeentegrenzen bepaald. Het 35 kilometer brede eiland, met 17 kernen, 35.000 inwoners en een verscheidenheid aan leefstijlen wordt vanuit het stadskantoor in de centrumplaats Zierikzee bestuurd. Wat na de gemeentelijke herindeling ondanks aversie en teleurstellingen is gebleven, zijn de rust, de ruimte en de grote ijver en saamhorigheid van de bewoners. De heer Asselbergs: "Elke herindeling typeert zich door splitsing en samenhang. Het is een langdurig en ingewikkeld proces geweest, waarin wij werden geconfronteerd met diverse culturen, voor- en tegenstanders, maar ook met circa 150 veelal verouderde bestemmingsplannen en bouwaanvragen. Nu, acht jaar later, staat de gemeente er zo langzamerhand. Die stabiliteit heeft zowel positieve als negatieve kanten. Zo moesten veel vacatures worden opgevuld in een tijd dat de markt lastig was. Inmiddels is de belangstelling voor het gemeentelijk apparaat zo groot dat alle arbeidsplaatsen weer bezet zijn."

Ombuigingen
De laatste jaren krijgt de gemeente minder geld van het Rijk. "Ons doel van de campagne Kiezen of Delen is dat de begroting van 2008 sluitend moet zijn", vervolgt burgemeester Asselbergs. "Daartoe moeten wij € 6 miljoen bezuinigen, waarvan ongeveer de helft is gerealiseerd, met name bij de interne bedrijfsvoering, maar ook door plannen in de ijskast te zetten en creatiever met ons gebouwbeheer om te gaan.

Tevens voeren wij samen met de gemeenteraad zogenaamde Takendiscussies. Alle gemeentelijke taken worden getoetst en binnenkort maken wij de keuze of wij taakvelden zelf uitvoeren, afstoten, uitbesteden of anders organiseren. Dat moet leiden tot een kostenbesparing en verdere inkrimping van de organisatie."

Duidelijke boodschap
Rond 1965 is de blik op Zeeland veranderd. Voor de ontsluiting van Schouwen-Duiveland was de oriëntatie veel meer gericht op Rotterdam dan andersom. "Daarin is een kentering gekomen", zegt de burgemeester. "De afgelopen twintig jaar zijn onze blikken meer gericht op Walcheren en Goes. Daardoor heeft bijvoorbeeld het Pontes College leerlingen verloren, omdat de jeugd nu ook op scholen in Goes en Vlissingen zit. Schouwen-Duiveland is ontdekt door zon- cultuur- en ruimteaanbidders uit heel Nederland en daarbuiten. De recreatie heeft zich in sneltreinvaart ontwikkeld. Deze ommekeer heeft geresulteerd in een eenzijdige, vooral op het toerisme gerichte economie. Bovendien zijn de andere pijlers, landbouw en visserij, onder druk komen te staan. Rabobank Schouwen-Duiveland heeft in 2004 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een symposium over de toekomst van de gemeente georganiseerd. Daarbij is het rapport Hom of Kuit gepresenteerd, een duidelijke boodschap voor de toekomst van Schouwen-Duiveland, die wij zeer serieus nemen. Volgens het rapport moeten onder andere wonen, werken, recreëren en werkgelegenheid impulsen krijgen en moet het inwoneraantal geleidelijk stijgen.

Magneet
Een interessante ontwikkeling in Schouwen-Duiveland is de groei van de seniorenmarkt. Jaarlijks vestigen 200 - 300 vijftigplussers uit Rotterdam en omgeving zich in de gemeente. Asselbergs: "Schouwen-Duiveland werkt om meer redenen als een magneet: de rust, ruimte, intermenselijkheid, veiligheid, gunstige prijzen en de vele recreatiemogelijkheden. Door de bevolkingsgroei ontstaat een groter draagvlak voor voorzieningen, ook in de toeristensector. Verder levert seniorengroei andersoortige banen op in bijvoorbeeld de zorgsector. Wij hebben veel voor op andere gebieden:onze gouden eieren, zoals de huidige kwaliteitsbeleving van het eiland, het landschap, de rust en de ruimte, moeten wij niet verkwanselen."

Sociaal Economische Raad (SER)
Uniek is dat Schouwen-Duiveland sinds drie jaar een eigen SER heeft, samengesteld uit afgevaardigden van onder andere het bedrijfsleven, vakbonden en milieuorganisaties met een onafhankelijke voorzitter. Die brengt ge- en ongevraagd advies uit over beleidsontwikkeling op diverse terreinen, zoals ruimtelijke ordening, industrieterreinen, acquisitiebeleid, economie en toerisme. Binnenkort vindt de eerste evaluatie plaats.

Contacten bedrijfsleven
Alle bestuurders, maar ook de ambtenaren moeten contacten onderhouden met het bedrijfsleven, oordeelt de burgemeester. "Als gemeente moeten wij van buiten naar binnen leren denken. Dat doen wij door bedrijven te bezoeken, zoveel mogelijk bijeenkomsten bij te wonen en korte communicatielijnen te hanteren. Tal van onze medewerkers weten op die manier weten wat er leeft bij het bedrijfsleven."

Gouden Jumelages
Zierikzee heeft in 1953 veel hulp ontvangen vanuit Engeland en Frankrijk. Daaruit zijn in 1955 actieve jumelages ontstaan met respectievelijk Hatfield en St. Hilaire, de oudste van Europa. "Op 1 en 2 oktober vieren wij hier het gouden jubileum. Daarbij wordt ook onze andere jumelagegemeente, het Slowaakse Namestovo, betrokken. Een Europese delegatie en de ambassadeurs van de betrokken landen zullen de feestelijkheden bijwonen", besluit burgemeester Asselbergs.


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen