In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















De Beleggingsadviseurs

Beleggen met een Award
Rin Visser - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

Hoewel de huidige obligatierendementen historisch gezien aan de bescheiden kant zijn, verwachten wij op korte termijn geen belangrijke verandering in de rentestanden in Europa. Echter, beleggers die van mening zijn dat het huidige lage niveau van de rente op de kapitaalmarkt niet kan voortduren en een stijgende rente verwachten, kunnen bij voorkeur in het ABN AMRO Rente Dividend Fonds beleggen. Ook kunnen zij overwegen om een (deel van) hun langer lopende obligatiebeleggingen te draaien. Met een dergelijke switch verkorten beleggers de duration (de gewogen gemiddelde looptijd) van hun obligatieportefeuille. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor eventuele rentestijgingen af. Het Rente Dividend Fonds belegt hoofdzakelijke in rentedragende waarden gedenomineerd in euro. De beleggingen van het fonds bestaan vooral uit obligaties, medium term notes, onderhandse leningen en deposito's. Het renterisico wordt beperkt door overwegend in kortlopende en middellange rentedragende eurowaarden te beleggen. Hierbij wordt tenminste 30% van het fondsvermogen (totaal bijna 500 mln.) belegd in waarden waarvan de rentevergoeding voor ten hoogste 12 maanden vastligt. Het verwachte rendement is daardoor hoger dan het rendement van een geldmarktfonds terwijl het renterisico zeer beperkt blijft. Het Rente Dividend Fonds heeft bewezen gedegen rendementen te genereren ook in een onrustige markt. Dit maakt het fonds aantrekkelijk als belegging met een laag risicoprofiel. Op grond van de bijzondere prestaties en de betere resultaten ten opzichte van vergelijkbare beleggingsfondsen is het fonds winnaar geworden in 2004 en beloond met een Morningstar Award! Uitermate geschikt voor beleggers die het rendement op een spaarrekening te laag vinden en koersrisico's zeer beperkt willen houden.


'Dutch Discount' lijkt te verdwijnen
Martin Janse - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

De afgelopen jaren kregen Nederlandse bedrijven lagere beurswaarderingen dan vergelijkbare Europese bedrijven. Dit fenomeen is bekend komen te staan als de 'Dutch Discount'. De laatste maanden staan de Nederlandse aandelen echter weer in de belangstelling. Bleef in 2004 de AEX achter met slechts 3% koerswinst versus 10% voor de Europese indices, over de afgelopen maanden was de beurs in de VS onveranderd, stegen Europese indices gestaag en presteerde de AEX bovengemiddeld. Diverse grote beleggers verhoogden de afgelopen maanden de weging van Nederlandse en overige Europese aandelen in hun portefeuille. Capital Group haalde zelfs het nieuws met een belang van 5,5%(!) in Koninklijke Olie. Is de 'Dutch Discount' dan aan het verdwijnen? Het kan zijn dat beleggers afkomen op de goedkopere Nederlandse aandelen. De focus op waardering lijkt groot: in de afgelopen jaren zijn ook onderlinge waarderingsverschillen voor holdings, sectoren en landen verkleind. Bovendien kwamen de afgelopen jaren relatief veel Nederlandse bedrijven negatief in het nieuws, wat waarderingen zeker tijdelijk onder druk zette, maar waarschijnlijk geen structureel effect heeft. Daarnaast had de relatief grote dollargevoeligheid van de Nederlandse beurs een negatief effect in 2004, maar dit pakte de afgelopen maanden gunstig uit. Tot slot kan de aandacht, die recent aan de onderwaardering van de Nederlandse beurs werd geschonken, een rol spelen.

De Nederlandse economie blijft nog achter, maar zal in 2006 waarschijnlijk boven de trend groeien, wat al in 2005 een positieve factor voor de beurs kan zijn. Misschien verdwijnt dit jaar dan eindelijk de 'Dutch Discount'.


Greenspans 'raadsel' (van de rente)
Arian Bakker ING bank, Hoofd beleggen

Sinds juni 2004 verkrapt de Federal Reserve geleidelijk het monetair beleid. De Amerikaanse economie groeit voorspoedig en daarbij past niet langer een lage rente. Voor Greenspan is de marktreactie echter een 'raadsel'. Normaalgesproken dient elke renteverhoging van 1% binnen twee jaar te leiden tot een daling van de aandelenmarkt met bijna 20% en een stijging van de lange rente met 0,8%. Deze keer niet dus. Tot nu toe is de rente in totaal al met 1,5%-punt verhoogd, maar de lange rente staat op 4,6%, circa hetzelfde niveau als juni vorig jaar. Een verklaring ligt in de forse groei van de geldhoeveelheid wereldwijd. De nieuw gecreëerde liquiditeiten worden lang niet volledig geabsorbeerd door groeiende economische activiteit en vinden daarom hun weg naar de diverse financiële markten, die per saldo allemaal zijn gestegen.
Fed-voorzitter Greenspan beoogde met zijn renteverhogingen meer afkoeling van de Amerikaanse economie dan nu valt waar te nemen. Gezien de geringe medewerking van de financiële markten neemt hij nu zijn toevlucht tot 'management by speech': hij praat de obligatierente omhoog ter verkrijging van voldoende remkracht. Mocht ook dit niet lukken, dan zit er maar ÈÈn ding op: dan moet het tempo van de renteverhogingen omhoog. Liquiditeitsgedreven markten zijn gevaarlijke markten. Voor bedrijfsobligaties (credits) geldt extra risico. Niet alleen is de risico-opslag hiervan versus staatsleningen nog maar minimaal, ook de kwaliteit van de debiteuren is afgenomen, terwijl vaker risicovollere derivaatproducten ingezet worden. Bij beleggingsportefeuilles zouden obligaties juist een risicodempende factor moeten zijn. De dreiging van rappere renteverhoging door de Fed kan voor extra omslag van de credits zorgen. Onderweeg daarom de credits in uw portefeuille.


Op zoek naar de toekomst
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Senior beleggingsanalist

Het zal u niet zijn ontgaan dat de kapitaalmarktrente de laatste maanden fors gedaald is. Het rendement op een tienjaars-staatsobligatie bedraagt nu circa 3,7%. Dit is gunstig voor mensen die een hypotheek willen afsluiten, maar duidelijk minder voordelig voor mensen die hun spaargeld willen laten renderen. De rentevergoeding op spaarrekeningen blijft dalen en ook reguliere obligaties bieden nauwelijks een alternatief met deze lage rentestand. Het is daarom niet verwonderlijk dat beleggers op zoek zijn naar producten die een hogere rente uitkeren. Momenteel worden er veel producten op de markt gebracht waarbij in de eerste twee jaar een hoge rente van circa 6% wordt uitgekeerd. De jaren daarna is de rente variabel; veelal tussen 0% en 8%. Deze variabele rente is afhankelijk van een mandje aandelen. Een daling van een aandeel wordt meestal volledig meegenomen, terwijl een stijging per aandeel is gemaximeerd op 8%. Als een aandeel bijvoorbeeld 40% daalt, moeten er al 5 aandelen maximaal stijgen om het verlies ongedaan te maken en dan heeft u nog maar 0% rendement. Laat staan als een bedrijf failliet gaat. Ik ben absoluut geen tegenstander van dergelijke producten, maar ze dienen slechts beperkt in een obligatieportefeuille opgenomen te worden.

De kans is immers aanwezig dat u de eerste jaren een hoge rente krijgt, maar daarna niets meer. Vanuit dat oogpunt is 3,7% nog niet zo slecht. Laat u daarom goed voorlichten door een beleggingsadviseur.


Jachtseizoen geopend!
Co Abrahamse - Rabobank Beveland, Senior beleggingsspecialist

Na een lange winterslaap is de markt voor fusies en overnames weer helemaal klaarwakker. Ondernemingen hebben de afgelopen jaren de tering naar de nering gezet door in de kosten te snijden en hun vermogensverhoudingen te verbeteren. In combinatie met het economisch herstel vertaalt dat zich bij de meeste bedrijven in sterk stijgende winsten en ruime kasposities. Nu de schade van de recessie is hersteld, richten zij hun vizier weer op groei.

Allereerst autonoom, door te investeren in bestaande faciliteiten, maar vooral ook door fusies en overnames. Dat blijkt zonneklaar uit de sterk toegenomen activiteit op de markt voor fusies en overnames. In 2004 steeg de transactiewaarde van fusies en overnames met circa 50% ten opzichte van 2003. Ook dit jaar begint sterk. Zo werd Gillette voor 57 miljard dollar overgenomen door Procter & Gamble en kocht SBC voor 16 miljard dollar AT&T.

Tot op heden is de overnamegolf grotendeels aan Europa voorbijgegaan, maar wij verwachten dat dit gaat veranderen. Wij hebben hiervoor drie redenen: Europese bedrijven hebben inmiddels hun financiële zaken op orde, de Europese markt is sterk versnipperd en -misschien wel de belangrijkste reden- Europese bedrijven worden gemiddeld lager gewaardeerd dan hun Amerikaanse of Aziatische branchegenoten. Beleggers kunnen hiervan profiteren. Momenteel wordt er bij overnames van bedrijven gemiddeld een premie van zo'n 30% betaald. Wat zijn potentiële overnamekandidaten? IRIS, het researchinstituut van Rabobank en Robeco, geeft de volgende lijst van tien Nederlandse bedrijven: Ordina, VastNed, USG, Versatel, Ballast Nedam, Isotis, Arcadis, Hagemeyer, OPG en Laurus.


Beleggen in groei ?
Jack Horvest - SNS bank Senior vermogensbeheerder

Beleggen in aandelen in landen met een hoge economische groei klinkt aannemelijk. Echter een studie wijst uit dat er geen positieve link is tussen economische groei en aandelenrendement.

Sterker nog er is zelfs een negatieve relatie. Er zijn 53 verschillende aandelenmarkten onderzocht over de afgelopen 105 jaar. Aandelenbeleggers hadden 12% per jaar verdiend in de 10 landen met de laagste economische groei, de 10 landen met de hoogste groei leverden slechts 6% op. Australië heeft de beste performance (7,6% per jaar) laten zien, terwijl de economische groei sinds 1900 slechts 1,9% bedraagt.

In 2004 was de economische groei van China 9,5%, de aandelenmarkt had een verlies van 21%. Reden hiervoor is vaak de overschatting van het groeipotentieel en daaraan gekoppeld te hoge waardering voor aandelen. Deze lijn kan worden doorgetrokken naar aandelensectoren.

De 'waarde aandelen', fondsen die een hoog dividend uitkeren laten een beter rendement zien dan de 'groei' aandelen. Bij groei aandelen moet het rendement komen door voornamelijk koersstijging.

Met een periode van gematigde economische groei in het verschiet en de focus op dividendinkomen hebben de 'value' aandelen nog steeds de beste kansen.

Tips: SNS Hoog Dividend Aandelenfonds, ING Groep, Royal Bank of Scotland, Stora Enso, Total.


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen