In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Wethouder G.E. (Gilles) Houtekamer:
Wij werken aan werk

De gemeenteraad heeft een controlerende rol bij de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en heeft daartoe kaders vastgesteld die moeten leiden tot betere resultaten in de uitvoering. Wethouder Houtekamer is daarvoor bestuurlijk verantwoordelijk. Ook Arbeids- en reïntegratiebeleid vallen onder de WWB.

Wethouder G.E. Houtekamer

Invulling WWB
"Bevorderen van werkgelegenheid is een taak van de gemeente. Daarin vervullen wij de regiefunctie", vertelt de heer Houtekamer. "Het arbeidsmarktbeleid sturen wij integraal aan met bijvoorbeeld het CWI, de UWV, het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zeeland en de Kamer van Koophandel. Waar wij ons concreet op richten, is de invulling van onze omvangrijke seizoenarbeid in de agrarische en toeristische sector. Voor invulling van die tijdelijke vacatures stellen wij een loonkostensubsidie van € 1000 per werknemer beschikbaar.

Wij hebben een flankerend reïntegratiebeleid opgesteld. Bij bedrijfsvestiging in de regio, attenderen wij de ondernemer op het hier aanwezige arbeidspotentieel. De Zuidhoek Reïntegratie BV voert de reïntegratie voor ons uit. Mensen die wel kunnen, maar niet willen werken pakt de gemeente aan, met strenge sancties. Hun houding is beledigend voor hen die wel willen, maar niet kunnen werken."

Beleidsmedewerker Werk, Inkomen en Zorg Jeroen Hinz begeleidt die trajecten namens de gemeente".

Banenmarkt én lege kaartenbakken!
Jeroen Hinz: "De invulling van de WWB werpt de eerste vruchten af. Met onze partners hebben wij in februari hier vraag en aanbod bij elkaar gebracht op de Banenmarkt. De belangstelling was overweldigend. Diverse werkzoekenden hebben passend werk gevonden. Het tijdstip, vlak voor aanvang van het seizoen van onze regio, is uniek in Nederland. Volgend jaar komt er een vervolg.

Met werkvoorzieningschap De Zuidhoek hebben wij een trajecten uitgezet voor mensen met een uitkering, die wel kunnen werken. Voor hen zoekt De Zuidhoek passend werk binnen een geschikte omgeving. Daartoe worden zij opgeleid en getraind om de arbeidsmarkt op te gaan.

Werkgevers kunnen met gebruik van aantrekkelijke subsidies ook werknemers van De Zuidhoek in hun bedrijf laten werken of werknemers van de Zuidhoek inhuren.

Als gemeente kijken wij naar de arbeidsmarkt in Schouwen-Duiveland op de lange termijn. Daartoe brengen wij problemen in kaart, die wij daardoor kunnen oplossen en voorkomen. Onderdeel daarvan is het jeugdbeleid. Wij kijken bijvoorbeeld of er hulpverlening is voor vroegtijdige schoolverlaters. Daarom zijn wij blij dat ook veel scholieren de Banenmarkt hebben bezocht en zich hebben georiënteerd op het aanbod.

Naast onze trajecten bij De Zuidhoek bestuderen wij mogelijkheden tot een soortgelijke samenwerking met uitzendorganisaties voor de wat beter opgeleiden. In deze economisch mindere tijden zijn werkgevers terughoudend in het aannemen van personeel; een uitdaging te meer om samen met onze partners het beste resultaat te bereiken. Vacatures zijn er, die moeten zorgvuldig, snel en passend worden opgevuld. Als gemeente streven wij naar lege kaartenbakken!"

De Zuidhoek
Op 23 september bestaat De Zuidhoek precies 50 jaar. Bij het bedrijf werken 370 mensen. Zaken doen met De Zuidhoek is onverwacht professioneel. Vanuit een uiterst modern bedrijvengebouw in Zierikzee wordt jaarlijks een veelheid van werkzaamheden uitgevoerd binnen de drie pijlers: industrieel, groen en reïntegratie.

Hoofd personeelszaken de heer R.P. Carol: "Voor de gemeente Schouwen-Duiveland voeren wij onder andere reïntegratietrajecten uit. Daarbij begeleiden wij werkzoekenden naar een passende baan en als dat op korte termijn niet haalbaar is, naar onbetaald werk of scholing. Wij werken daarbij uitsluitend vanuit de vraag van de klant en niet vanuit de vacatures. Onze klanten hebben meestal te kampen met één of meer belemmeringen: een handicap, beperkte opleiding, taalbeheersing, motivatie of financiën. Voor elke klant stellen wij een persoonlijk reïntegratieplan op en wij ondersteunen hem of haar in het zoeken naar passend werk. Werkzoekenden kunnen uitsluitend door een van onze opdrachtgevers, zoals de gemeente worden aangemeld. Deze mensen begeleiden wij terug op de arbeidsmarkt. Voordat werkzoekenden worden geplaatst, trainen wij ze binnen De Zuidhoek in hun werkhouding, pas daarna worden zij te werk gesteld. Na plaatsing verlenen wij hun nog 6 maanden nazorg. Het is ook mogelijk dat mensen met behoud van hun uitkering voor een bepaalde periode bij een potentiële werkgever gaan werken. Wij scholen kandidaten onder andere in sociale vaardigheden, solliciteren, Word en Excel en doen een beroepskeuzetest.

Ten slotte zijn wij uitvoerder van individuele reïntegratie overeenkomsten (IRO) voor het UWV.

Samen sterk
Wethouder Houtekamer: "Alle organisaties die zich bezighouden met werk en inkomen brengen wij bij elkaar in één bedrijfsverzamelgebouw in het nieuwe Business Park, daardoor kunnen wij nog intensiever samenwerken op het gebied van vraag en aanbod."


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen