In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer
Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt ook in Zeeland toegejuicht. In Zeeuws-Vlaanderen is er inmiddels een concrete vorm van samenwerken door het werkverband Samen Handen Ineen. De scholen voor voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen Zeldenrust-Steelantcollege, Ssg de Rede, ROC Westerschelde (allen uit Terneuzen), het Reynaertcollege uit Hulst en het Zwincollege uit Oostburg werken in het werkverband Samen Handen Ineen samen met DOW, Cerestar, Yara, Zuid Chemie en OutoKumpu aan een optimaal voorlichting-straject waarbij beroepen en functies visueel gemaakt worden.

Voorzitter Thea de Rijcke van de stuurgroep "Leerlingen willen persoonlijk benaderd worden."

Het project richt zich met name op leerlingen van de theoretische richting van het vmbo (de vroegere mavo) omdat veel van deze kinderen absoluut niet weten wat ze later willen worden. Daardoor blijven ze veelal maar doorstuderen, terwijl de nodige leerlingen door een goede praktische voorlichting al lang gelukkig hadden kunnen zijn met een baan in het bedrijfsleven. Voorzitter Thea de Rijcke van de stuurgroep

Samen Handen Ineen legt uit dat de aparte culturen van onderwijs en bedrijfsleven meer op elkaar afgestemd moeten worden. "Leerlingen willen heel persoonlijk benaderd worden. Het zijn individuen met eigen ideeën. Veel beroepen in het bedrijfsleven zijn voor hen heel onherkenbaar.

Er gebeurt bijvoorbeeld zoveel achter de brede poort van DOW, terwijl een buitenstaander niet meer weet dan dat het een groot bedrijf is met veel toezicht en een grote affakkelschoorsteen. Hetzelfde geldt voor andere bedrijven en instellingen. Leerlingen maken nu in een vroeg stadium kennis met de praktijk van het bedrijfsleven. Die praktijk is breder dan techniek. De stage-ervaringsdagen vinden namelijk ook plaats in de sectoren economie, dienstverlening, zorg en welzijn.

In samenwerking met meerdere bedrijven hebben we een structuur opgezet om leerlingen van het derde jaar van de vmbo t, deze zijn een jaar of 15, door middel van stagedagen ervaring op te laten doen in het bedrijfsleven. Er is echt sprake van een unieke samenwerking met bedrijven en instellingen. Niet alleen zitten alle betrokken partijen met elkaar voor overleg aan tafel, maar wordt er ook een concrete uitvoering op locatie aan gegeven bij het bedrijfsleven. Een groot voordeel daarbij is dat Zeeuws-Vlaanderen een vrij kleine regio is waarbij men makkelijk benaderbaar is voor elkaar", aldus De Rijcke.

Leerlingen tijdens een stage-ervaringsdag.

Projectstatus ontgroeid
De locatiedirecteur vmbo van het Reynaertcollege in Hulst licht toe dat de samenwerking zo vlotjes verloopt dat het de projectstatus ondertussen ontgroeid is. Al ruim een jaar is er met tientallen stages op een effectieve manier invulling gegeven aan de samenwerking. "Er is sprake van een verkeerde beeldvorming. Een installateur bijvoorbeeld verdient tegenwoordig net zo veel als een dokter. We willen leerlingen met de stages al voor het beroepsonderwijs kennis laten maken met het bedrijfsleven zodat ze leren kiezen. Zo van 'dit lijkt me wel wat' of juist niet. Leerlingen ervaren in het bedrijf dat wat hier gebeurt daar gevolgen heeft. Deze duidelijkheid helpt bij het kiezen. Het gaat om een gezamenlijk belang van onderwijs en bedrijfsleven.

Voor de leerlingen is het van belang dat de juiste keuze wordt gemaakt, voor het beroepsleven dat er voldoende aanbod is op de arbeidsmarkt en voor de scholen dat er effectief en efficiënt gewerkt wordt want daar wordt je tenslotte op afgerekend door het rijk."

De leerlingen geven na de stages een presentatie in de klas over hun ervaringen in het bedrijfsleven. "De leerlingen hebben nu zelf het bedrijfsleven in de praktijk meegemaakt. Dat is veel beter dan afgaan op 'van horen zeggen'. Het gaat om een intensieve manier van samenwerken waarbij ik mijn waardering uitspreek voor het bedrijfsleven doordat ze het nut ervan inzien en tevens voor de docenten waarvan het ook een behoorlijke investering vergt. Ook de provincie Zeeland ondersteunt de samenwerking hetgeen blijkt uit een subsidie van een ton in drie jaar tijd."

Leerling Roel van Gastel bij DOW.

Vooroordelen
Thea de Rijcke benadrukt dat het tijd wordt om af te rekenen met oude vooroordelen. "Leerlingen hebben als beeld van de industrie dat je daar vuil wordt. Dat is echter vaak helemaal niet zo. Met de intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt er een veel realistischer beeld gegeven van de mogelijkheden die er zijn. Binnen nu en tien jaar verlaten veel 55-plussers het arbeidsproces en die moeten vervangen worden door de jeugd die tenslotte de toekomst heeft. Ik ben niet zo bang voor te weinig banen. We zitten nu even in een klein dipje, moeten even pas op de plaats maken maar dat is maar van korte duur", aldus Thea de Rijcke.

In de stuurgroep Samen Handen Ineen zitten verder Peter Baecke van De Rede, Hans Nanninga van 't Zeldenrust-Steelantcollege, Jan Meesen van het ROC, Dick van Heijst van 't Zwin, Herbie Krocké van DOW en Dirk de Nijs van Cargill. Er worden regelmatig voorlichtingssessies en studiedagen gegeven voor ouders, docenten, leerlingen en leidinggevenden van het bedrijfsleven. Samen Handen Ineen heeft twee aparte werkgroepen in het leven geroepen: Voorlichting en Visualisering van beroepen.

Meer informatie
Nadere inlichtingen: drs Thea de Rijcke (Reynaertcollege), rck@reynaert.nl; Herbie Krocké (DOW): hjkrocke@dow.com


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen