In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Wethouder de heer W.G. (Wijnand) Renden:
Professioneel oog voor historie én toekomst

Wie aan Schouwen-Duiveland denkt, denkt al decennia lang aan recreatie. De infrastructuur is op professionele wijze meegegroeid met de toeristenindustrie. Ook de portefeuilles van Wijnand Renden hebben daar raakvlakken mee. Actueel zijn de geplande ontwikkelingen in centrumplaats Zierikzee.

Wethouder R.J. van der Wekken.

De haven
"De haven van Zierikzee is bestemd voor de watersport, de bruine vloot en de zeven mosselkotters, maar moet efficiënter en veiliger worden ingericht", vertelt wethouder Wijnand Renden. "Vooral in de zomermaanden is hij overvol met passantenboten, wat regelmatig de doorgang belemmert. Sinds jaar en dag liggen de mosselkotters in de haven. Als die verhuizen naar het havenkanaal, is op de huidige plek ruimte voor een nieuwe, 240 meter lange steiger die de druk op het gebied wegneemt. Op de plaats van de huidige loswal kan een 350 meter lange steiger worden gemaakt voor 65 extra vaste ligplaatsen voor de recreatievaart. In het havenkanaal is dan ruimte voor een nieuwe loswal voor stukgoederen, waaraan ook grotere passagiersschepen kunnen aanleggen"

Havenkade wordt boulevard
Ook de Nieuwe Haven in Zierikzee wordt heringericht. Daar blijft tweerichtingsverkeer gehandhaafd, echter met meer loopruimte langs het water en met 80 parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Inwoners en toeristen krijgen daarmee een veilige en comfortabele manier om langs de kade en de talloze maritieme activiteiten te slenteren, wat kan worden afgerond met een versnapering op een haventerras.

Nagedacht wordt over de mogelijkheid om in het centrum alleen op het Havenplein en op de parkeerplaats in de Nieuwe Bogaerdstraat, betaalde parkeerplaatsen te behouden. De rest van de binnenstad wordt overdag parkeren voor belanghebbenden.

Autoluwe binnenstad
De heer Renden: "In 2010 moet het plan herinrichting binnenstad Zierikzee zijn gerealiseerd, waarbij die autoluw tot autovrij en voetgangersgebied wordt. De terrassen op het Havenplein zouden dan het hele jaar kunnen blijven staan. Nu moeten sommige op donderdag plaatsmaken voor de weekmarkt. Als het Havenplein autovrij is, kunnen daar ook fietsparkeerplaatsen worden gerealiseerd, wat het bezoek per fiets zal bevorderen. Bevoorrading van de zaken in de binnenstad is moeilijk; geregeld zou kunnen worden, dat tot bijvoorbeeld 10.00 uur toe te staan. Een distributiecentrum aan de rand van Zierikzee is een oplossing om het zware verkeer uit de binnenstad houden. Ondernemers en gemeente moeten daaraan meebetalen."

Fietspaden volop!
Schouwen-Duiveland heeft veel fietspaden. Met name in de Westhoek komt er nog een aantal bij. De aanleg daarvan door het duingebied stuit voorlopig nog op weerstand en procedures, omdat ze volgens sommigen de natuur verstoren.

Stichting Zonnestraal realiseert tien voor fietsers aantrekkelijke kunstpicknickplaatsen verspreid door de gemeente, die geschikt zijn voor culturele activiteiten. Die plaatsen kunnen worden opgenomen in een fietsroute. Inmiddels zijn er drie gereed. Dit jaar volgen er weer drie en in 2006 de laatste vier.

Infrastructuur ten behoeve van recreatie
"Schouwen-Duiveland moet het hele jaar door aantrekkelijk zijn voor de recreant", zegt Wijnand Renden. "Onze wegen, parkeerplaatsen en fietspaden zijn daarop grotendeels ingesteld, alsook een passend aanbod aan goed bereikbare accommodaties. Burgh-Haamstede heeft een overdekt sport- en recreatiecentrum en Zierikzee een sporthal en een openbaar zwembad. Beide locaties bieden uitstekende parkeervoorzieningen, waardoor zij tevens geschikt zijn voor bedrijfsuitjes en schoolreisjes. Ook het inmiddels veel geprezen Transferium in Renesse vangt het autoverkeer en de parkeerbehoefte vernuftig en eigentijds op."

Theater
Het plan voor de bouw van een nieuw theater aan de Oude Haven NZ in Zierikzee is in de gemeenteraad besproken. Het moet commercieel en voor eigen risico worden geëxploiteerd door het bedrijfsleven. De gemeente steekt er niet méér geld in dan voorheen. Wel is ze bereid, jaarlijks 40-50 avonden uit te kopen. Verder eist de gemeente dat het Poppodium er een plaats in krijgt en wenst ze dat filmtheater FiZi en de muziekschool er een eigen ruimte krijgen. Het theater komt op de plek van het inmiddels gesloten Mondragon en is met 250-300 zitplaatsen geschikt is voor kleinschalige producties. In een aantal kernen kunnen dorpshuizen gebruikt blijven worden voor kleine culturele activiteiten.

Musea
Wethouder Renden: "Schouwen-Duiveland heeft diverse interessante musea. De financiële middelen ontbreken ons echter om ze voldoende aandacht te geven. Vooral het eeuwenoude Stadhuismuseum moet grondig worden opgeknapt. Om op termijn Europese subsidie of andere externe gelden voor de realisatie te verkrijgen, moeten wij nu geld beschikbaar stellen voor de uitwerking van het plan van aanpak. Het museum zou kunnen samenwerken met het nieuwe theater. Wisselende exposities en een cultuurroute langs de eeuwenoude monumenten brengen meer dynamiek in de stad."

Schoolwoningen
"Ook op het gebied van onderwijs is de gemeente Schouwen-Duiveland op creatieve wijze actief" besluit wethouder Renden "Wij willen nu scholen bouwen voor de toekomst. In de nieuwbouwwijk Noorderpolder denken wij een school te kunnen realiseren, gekoppeld aan woningen. Delen van de (groei)school kunnen dan eerst als woning worden gebruikt en later ingezet voor het onderwijs. Op een andere locatie in Zierikzee onderzoeken wij de mogelijkheid voor een nieuwe school voor openbaar basisonderwijs en twee scholen voor speciaal (basis)onderwijs."

Ook de portefeuilles van wethouder Wijnand Renden bevestigen aldus het motto: Schouwen-Duiveland, als je toe bent aan een beetje ruimte...!


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen