In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

Fenny van Es-Radhakishun uit Veere heeft nog geen moment spijt gehad van de stap die ze twee jaar geleden nam om voor zichzelf te beginnen. Na vijf jaar in loondienst te hebben gewerkt bij een internationaal organisatie-adviesbureau, startte ze op 1 januari 2003 Van Es Radhakishun Consulting.


Fenny van Es-Radhakishun uit Veere begeleidt verandertrajecten.

Dit adviesbureau begeleidt verandertrajecten, met name in de sector Farmaceutische industrie en Gezondheidszorg. Binnen deze sector richt Fenny van Es zich op bedrijven, kennisinstellingen, overheidsinstellingen, zorgverzekeraars, zorginstellingen (ziekenhuizen, verpleeghuizen), en overige zorgaanbieders (bijvoorbeeld apotheken).

De 47-jarige Van Es-Radhakishun, dochter van een Hindoestaanse vader en een blanke moeder, heeft het voordeel dat ze niet alleen vele jaren consultancy-ervaring heeft, maar ook dat ze de medisch-farmaceutische sector al ruim twintig jaar kent. In 1984 studeerde ze af als apotheker aan de universiteit van Groningen, promoveerde op hersenonderzoek en verrichtte vijf jaar research aan de universiteiten van Groningen en Utrecht. Daarna werkte ze negen jaar in het farmaceutisch bedrijfsleven bij de afdelingen Strategie&Marketing, en Klinische Ontwikkeling van nieuwe antidepressiva.

Waaruit bestaat dan die begeleiding van verander-trajecten, en wat moet er dan veranderen?
Fenny legt uit dat er altijd wel iets te veranderen valt, want anders is de concurrentie je voor. Als je niet van veranderen houdt, heb je een probleem. Haar bureau richt zich op het ondersteunen en versnellen van veranderingen ten aanzien van (1) de strategie, (2) de organisatie structuur, (3) de werkprocessen, (4) projectmanagement, en (5) de cultuur. Bij strategieverandering begeleidt zij directies en management teams bij vragen als 'wat willen we eigenlijk en wat moeten we doen om daar te komen? Wie zijn onze klanten en hoe kunnen we ons beter op hen richten.' Veranderingen kunnen gericht zijn op groei, het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden, of op nieuwe markten, maar ook op inkrimping en kostenbesparing. Bij verandering van de organisatiestructuur gaat het om zaken als 'wie rapporteert aan wie, en wie is waar voor verantwoordelijk.' Bij verandering van werkprocessen gaat het erom dat het werk effectiever, kwalitatief beter en met minder kosten kan worden verricht.

Intensief
De Veerse onderneemster heeft een full-time job aan het runnen van haar bedrijf. Verandertrajecten (altijd op locatie) kunnen heel intensief en zwaar zijn. Wat haar voldoening geeft is als haar klanten daadwerkelijk veranderd zijn. Als er bijvoorbeeld een andere organisatie is ontstaan waarbij er meer overleg is en problemen beter worden opgelost. Ze geeft aan dat ze als extern begeleider achter de coulissen staat, en voor wat groeistoffen en houvast zorgt, maar dat de klanten uiteindelijk toch zelf moeten veranderen. Soms duurt het veranderproces langer dan je denkt, bijvoorbeeld wanneer tijdens het verandertraject iemand uit het management team stapt, maar aan het eind van de tunnel is er altijd licht. "Waarom kiest een bedrijf of organisatie voor een externe veranderingstrajectbegeleider? Er kunnen momenten zijn dat een bedrijf voelt dat ze er op eigen kracht niet uitkomt, of dat er onenigheid is op directieniveau. Het is dan veelal goed als er begeleiding is door iemand van buitenaf. Vreemde ogen dwingen tenslotte. Dat gaat alleen op basis van vertrouwen tussen klant en organisatieadviseur. De klant moet er de meerwaarde van inzien dat iemand van buitenaf met een frisse blik naar het bedrijf kijkt. Ik neem zelf geen standpunt in, voetbal zelf niet mee, maar ik begrijpt de problemen van de klant wel omdat ik de sector begrijp. Mijn sectorkennis gaat gepaard met mijn ervaring en technieken om managementadvies te geven."

Fenny vindt de sector Farmaceutische industrie en Gezondheidszorg overigens heel boeiend. "Je kunt de krant niet openslaan of er is wel iets aan de hand in de sector. Ik ben er dan ook trots op dat ik een opdracht bij het NICTIZ heb kunnen uitvoeren. Deze overheidsinstelling heeft als taak om het elektronisch medicatie dossier te realiseren, zodat artsen en apothekers altijd digitaal informatie over het medicijndossier van een patiënt ter beschikking hebben. Bij een ongeval of ziekenhuisopname kan er dan direct in het medicijndossier van een patiënt gekeken worden, en zo is er meteen overzicht. Ook kunnen geneesmiddelenvergiftigingen en ongewenste interacties worden voorkomen."

Ze richt zich niet uitsluitend op deze sector. Met haar achtergrond in Research & Development hoopt ze ook iets te kunnen betekenen voor de levensmiddelen industrie. Ze werkt veelal voor opdrachtgevers van buiten de provincie, maar ziet het als een uitdaging om ook meer voor de provincie Zeeland te betekenen. Daarbij levert ze ook graag een bijdrage aan sociaal-maatschappelijke vernieuwing. Mede door haar belangeloze inzet is er in 2002 een succesvolle fusie totstandgekomen van de diverse peuterspeelzalen in de gemeente Veere. Bedrijfsmatig blijft ze haar eigen koers varen, ondanks dat klanten haar soms vragen om bij hen te komen werken. "Ik heb van drie verschillende klanten aanbiedingen beleefd afgeslagen. Maar die interesse zie ik wel als een prachtig compliment."

Intensief
E-mail: info@verconsulting.com
Internet: www.verconsulting.com


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen