In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Van VOS naar SIZ
Met Syntens innoverend bezig zijn

Ook een onderneming met al dertig jaar een gevestigde naam in op- en overslag van (gevaarlijke) goederen, expeditie en transport en douaneafhandeling, kan baat hebben bij het project Vernieuwend Ondernemerschap van Syntens. Hans Pfauth, directeur van Pfauth Logistieke Dienstverleners uit Vlissingen, is positief over de spiegel die Syntensadviseur Anita Idskes hem voorhield. "Een bezoek van de Syntensadviseur op de agenda stimuleert tot acties die anders blijven liggen."



Pfauth Logistieke Dienstverleners is een bekende logistieke dienstverlener in de breedste zin van het woord en gespecialiseerd in de op- en overslag van alle gevaarlijke stoffen behalve kernafval en explosieven. Die bijzondere opslag vergt wel specifieke aanpassingen in de diverse loodsen die samen 10.000 vierkante meter beslaan. Bovendien vergt het extra scholing, instructie en oefening in het beheersen van calamiteiten met gevaarlijke stoffen voor het gros van de tien medewerkers.

"Van alle opslagcapaciteit wordt 25 procent gebruikt voor gevaarlijke stoffen", legt Hans Pfauth uit. "Het hele bedrijf is er echter op ingesteld." Pfauth doelt op het voorraad managementsysteem waarin behalve de opslaglocatie ook alle productkenmerken geregistreerd staan. Naast gevaarlijke stoffen staan er in de loodsen van Pfauth Logistieke Dienstverleners ook ongeclassificeerde halffabrikaten voor met name de chemische industrie opgeslagen. "Het loopt van grondstoffen voor de procesindustrie tot smaakstoffen voor frisdrankfabrikanten. Maar we hebben ook bijvoorbeeld scheepsonderdelen liggen."

Douane-expeditie
Vanuit de opslag treedt Pfauth Logistieke Dienstverleners ook op als douane-entrepot. Alle kennis in douaneafhandeling is in huis. Maar omdat er ingrijpende wijzigingen in het douanebestel werden doorgevoerd, is Pfauth achttien maanden geleden een samenwerking aangegaan met het toonaangevende kantoor in douane-expeditie in België en Nederland, Gaston Schul. "Wij profiteren van hun expertise, zij van ons kantoor in Vlissingen."

Voor de expeditie van goederen kan Pfauth Logistieke Dienstverleners bogen op een gedegen netwerk aan vervoerders, elk met hun eigen expertise. Aanvullend heeft het bedrijf zelf ook nog een vrachtauto en enkele bestelwagens om flexibel in te kunnen spelen op de markt.

Vernieuwend ondernemerschap
In 2003 nam Hans Pfauth deel aan een aantal workshops, dat in het kader van Vernieuwend Ondernemerschap in opdracht van Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers werd gehouden. "Bovendien heeft Syntensadviseur Anita Idskes een bedrijfsscan gemaakt. Dat werkte zeer verhelderend", vindt Hans Pfauth. "Met dertig jaar ervaring op deze markt is het goed als een onafhankelijk persoon eens fris naar het bedrijf kijkt. Op zich is er geen onwil om innoverend bezig te zijn, je moet er alleen aan toekomen. Meestal slokken de dagelijkse werkzaamheden zoveel tijd op, dat dergelijke stappen ongemerkt telkens worden uitgesteld. Nu stond met regelmaat een bezoek van Anita Idskes in de agenda en dan wilde ik wel voortgang geboekt hebben."

Klantenbinding
Uit de bedrijfsscan kwamen verschillende aandachtspunten naar voren. Zo bleek dat de acquisitie meer gestructureerd kon worden en dat gold ook voor het klantenonderhoud. "Als je klanten hebt waar je al meer dan tien, twintig jaar zaken mee doet, moet je inderdaad uitkijken dat je niet te veel uitgaat van het vanzelfsprekende." Ook een betere verslaglegging, verbetering van de uitstraling en profilering van de onderneming en het uitdragen van de kwaliteitsnormen waren onderwerp.

Er werd in overleg met Idskes een stappenplan opgesteld waaruit een beleidsplan voor de komende vijf jaar werd opgesteld. "Dat stappenplan was een goede stimulans om tot een beleidsvisie te komen. Vervolgens zijn wij aan de ISO-certificering begonnen om aan de keten te tonen dat wij de juiste kwaliteitsnormen hanteren. Aquadrant uit Goes heeft ons succesvol in dat traject begeleidt."

SIZ
Hans Pfauth kijkt al weer naar de toekomst. Hij hoopt nog dit jaar een nieuwe loods van tweeduizend vierkante meter te bouwen, geheel volgens de nieuwste normen voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Ook moet er een nieuw kantoor komen. En met Syntens kijkt hij binnen het traject Strategisch Innoveren in Zeeland (dat met subsidies van de Europese Unie, de provincie en het ministerie van Economische Zaken is opgezet) naar de mogelijkheden van e-commerce. "Ik heb de smaak te pakken en wil voorlopig nog verder met Syntens."

Meer informatie
Internet:
www.pfauth.nl
www.innovatienetwerkzeeland.nl


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen