In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

Hoe kom je als startende ondernemer aan klanten? "Het allerbelangrijkste is de persoonlijke verkoop. Je moet jezelf aan de klant kunnen verkopen. De klant moet vertrouwen in jou hebben", aldus coördinator startersvoorlichting Kees de Wolf van de Kamer van Koophandel.

Kees de Wolf is coördinator startersvoorlichting van de Kamer van Koophandel.

Woensdag 13 april is er in hotel Goes weer een bijeenkomst van het Startersnetwerk voor Zeeland met onder andere een inleiding die verzorgd wordt door innovatienetwerk Syntens.

Een jaar geleden werd in hotel Arneville te Middelburg de kick-off gegeven voor het nieuwe netwerk voor startende ondernemers. Het biedt voor de starter een prima mogelijkheid tot uitbreiding van zijn of haar netwerk, om ervaringen uit te wisselen met andere ondernemers en om op de hoogte te blijven van actuele onderwerpen. Onderwerpen als valkuilen in ondernemersland, administratie, debiteurenbeheer, belastingen, verzekeringen, financieringsmogelijkheden, subsidies, marketing en wetgeving worden allemaal behandeld tijdens de bijeenkomsten van het Startersnetwerk voor Zeeland.

Afgelopen januari hield een HZ-medewerker in een avondvullend programma via interactie met het publiek een workshop over acquisitie ofwel verkoop. "Wat heb je te bieden aan de markt' is de eerste vraag die je jezelf moet stellen en vervolgens waarom de klant producten en diensten juist bij jou zou moeten kopen. Het gaat in feite om de vier W's (waarom, aan wie, waar en wanneer) en om de vijf P's (product, prijs, plaats, promotie en personeel)", aldus Kees de Wolf. Vorig jaar werden tijdens de bijeenkomsten presentaties gehouden door een bestuurslid van het Ondernemers Klankbord Zeeland en een accountant van sponsor Rijkse.

Banenmotor
De overheid wil bedrijvendynamiek creëren en daarom het zelfstandig ondernemerschap promoten. Het MKB is tenslotte de banenmotor van Nederland. De Wolf is niet alleen Zeeuws starterscoördinator, maar ook coördinator onderwijs en ondernemerschap. "De overheid wil het ondernemerschap bevorderen in het onderwijs. Dat begint al in het basisonderwijs. Vanaf september wordt het ondernemerschap in groep 8 onder de aandacht gebracht met het spel 'BizWorld'. Dit valt onder de Stichting Jong Ondernemen, evenals de inmiddels traditionele Miniondernemingen voor het hoger onderwijs. Daarbij kunnen studenten ruiken aan het zelfstandig ondernemerschap door een jaar lang in groepsverband een onderneming te drijven." Hij vervolgt dat het tevens de bedoeling is dat de Kamer van Koophandel op MBO-niveau presentaties gaat verzorgen over het starten van een eigen bedrijf. Daarbij komen dan onderwerpen als ondernemingsplan en internationale handel aan de orde. Een voorwaarde voor het doorgaan van deze presentaties vormt de financiële bijdrage van het ministerie van economische zaken.

Loonslaaf
"Belangrijk is de bewustwording onder studenten dat ze ook opgeleid worden voor het zelfstandig ondernemerschap. Ze moeten niet denken dat ze alleen voor loonslaaf worden opgeleid", stelt De Wolf die ook bestuurslid is van de Stichting Jong Ondernemen. "Van oudsher zijn er twee zaken waar je niks over leert in het onderwijs: zelfstandig ondernemerschap en verzekeringen. Als Kamer van Koophandel willen we daarom ondersteuning bieden. Wij willen mensen wegwijs maken in het ondernemerschap. Te meer omdat in 2006 de hele vestigingswetgeving wegvalt. De overheid wil de kwaliteit niet meer bewaken, maar zelfregulering stimuleren", aldus de 52-jarige Kees de Wolf. De Middelburger is al bijna 25 jaar werkzaam bij de Kamer van Koophandel en houdt zich inmiddels vijf jaar met startende ondernemers bezig. Het startersnetwerk voor Zeeland telt inmiddels een bestand van zo'n 60 bedrijven. Ondernemingen mogen niet ouder zijn dan drie jaar. Na drie jaar kan men, indien de branche nog niet (over)vertegenwoordigd is, lid worden van het ondernemersnetwerk Noord- en Midden-Zeeland of het ondernemersnetwerk Zeeuws-Vlaanderen.

Kennisdeling
"Als ondernemer moet je van veel zaken op de hoogte zijn, maar toch wordt er vaak niet verder gekeken dan het eigen bedrijf. Kennisdeling met andere ondernemers heeft echter een positieve uitwerking op de bedrijfsresultaten. Het is plezierig en nuttig om met collega-ondernemers ervaringen uit te wisselen en specifieke problemen te bespreken. Bovendien kan men elkaar op zakelijk gebied mogelijk de bal toespelen. Ondernemers die samenwerken hebben een grotere overlevingskans. Het Startersnetwerk voor Zeeland biedt daarbij ondersteuning", besluit Kees de Wolf.
Het netwerk wordt gesponsord door Accountants- en Adviesgroep Rijkse en door de Zeeuwse Rabobanken. Het lidmaatschap van het Startersnetwerk voor Zeeland bedraagt 50 euro per jaar.

Meer informatie
Aanmelding is mogelijk bij Kees de Wolf, cwolf@zeeland.kvk.nl


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen