In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005
File not found.

















Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

De voorzitters van de drie lokale ondernemersverenigingen zijn unaniem van mening dat Schouwen-Duiveland prettig is om te wonen en te werken. Rust, ruimte, veiligheid en een grote saamhorigheid zijn alom aanwezig. De vestigingsvoorwaarden voor ondernemers zijn gunstig. Ondernemend Schouwen-Duiveland heeft veel te bieden. Het producten- en dienstenaanbod is veelzijdig en de onderlinge contacten tussen bedrijfsleven en gemeente zijn mede door de kleinschaligheid goed.

V.l.n.r. W.L. van den Akker, A.C.M. Schouw, J. van Ast en L.M. Verburg.

Schouwen-Duiveland heeft na de gemeentelijke herindeling in 1997 een woelige periode doorgemaakt. De oorspronkelijke zes gemeentes zijn samengevoegd tot één gemeente, Schouwen-Duiveland: 17 kernen met slechts 35.000 inwoners verspreid over een uitgestrekt gebied. Het vergt veel tijd en inspanning van zowel de gemeente als de ondernemers om een hechte samenwerking op te bouwen.

"De verstandhouding tussen gemeente en ondernemers is goed, maar kan door gezamenlijk op te trekken intensiever en verbeterd worden", menen de heren mr. W.L. van den Akker en J. van Ast van de Verenigde Ondernemers Verenigingen (VOV), A.C.M. Schouw van de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland (OSD) en L.M. Verburg van de Federatie van Ondernemers(verenigingen) Schouwen-Duiveland (FOS).

Overleg
De VOV is een overlegorgaan van de voorzitters of vertegenwoordigers van de besturen van ondernemersverenigingen. In totaal behartigt de VOV de belangen van 435, voornamelijk kleine ondernemers uit de kernen Zierikzee, Burgh-Haamstede, Renesse, Brouwerhaven en Bruinisse.

Het merendeel van de 160 leden van de OSD zijn grotere ondernemingen. De OSD is lid van de Brabants-Zeeuwse Werkgevers-vereniging. Diverse overige georganiseerde ondernemers zijn lid van de FOS. Ook zijn veel ondernemers via hun branchevereniging lid van een of meer ondernemerskoepels.

De besturen van de ondernemersverenigingen overleggen regelmatig met elkaar. Tweemaal per jaar voeren zij gezamenlijk overleg met de afdeling Economische Zaken van de gemeente. Beide partijen brengen steeds meer structuur in die bijeenkomsten en in de follow-up daarvan. Bedrijfscontactfunctionaris Huig Bode woont namens de gemeente ook regelmatig de algemene ledenvergaderingen van de drie ondernemerskoepels bij.

Bereikbaarheid
Ondanks het feit dat Schouwen-Duiveland allang geen eiland meer is dat slechts over water kon worden bereikt, zijn de heren Van den Akker, Van Ast, Schouw en Verburg bezorgd over de doorstroming van het wegverkeer. "Inmiddels is in samenwerking met de Kamer van Koophandel een lobby gestart die moet leiden tot minder tijdsverlies op de N59", vertelt de heer Schouw. "De OSD neemt hieraan deel namens ondernemend Schouwen-Duiveland. Zeker nu de gemeente haar beleid richt op versterking van de economische structuur door de woonfunctie op het hele eiland te stimuleren, wordt de kans op meer oponthoud op de vier toegangswegen groter. Veel ondernemers zijn afhankelijk van die Rijkswegen, gebruikmaking van het openbaar vervoer is voor hen geen alternatief."

Parkmanagement
De voorzitters juichen de wens naar versterking van de gemeentelijke economie op alle terreinen met behoud van de identiteit van de gemeente, rust, ruimte en veiligheid, zeer toe.

De ontwikkeling van concentraties van ondernemingen op bedrijventerreinen komt zowel de woonfunctie als het toerisme ten goede, zeker als het hele eiland wordt voorzien van snelle communicatiekanalen zoals glasvezel.

Het Business Park in Zierikzee wordt het visitekaartje van de gemeente. Samen met de ondernemersverenigingen overlegt zij op welke wijze daar parkmanagement wordt ingevoerd. Aan de bedrijfsvestiging is verplichte deelname aan het parkmanagement gekoppeld. Op de terreinen in Bruinisse, Nieuwerkerk, Burgh-Haamstede en Renesse zal bij bewezen succes parkmanagement eveneens worden geïntroduceerd.

Onderwijs
Over het algemeen is ondernemend Schouwen-Duiveland zeer honkvast. Na de clustervorming van het Zeeuwse onderwijs is het hoogste lokale onderwijsniveau MBO. Voor HBO moeten leerlingen naar Goes, Middelburg, Vlissingen of Goeree Overflakkee. De voorzitters: "Om vacatures op passende wijze te kunnen blijven invullen, hechten wij grote waarde aan goede contacten met het onderwijs. Door bijvoorbeeld stageplaatsen en bedrijfsexcursies aan te bieden, blijven onderwijsinstellingen en leerlingen op de hoogte van het arbeidspotentieel in de gemeente. Met haar deelname aan de bedrijvenbeurs Contacta in Goes profileren de bedrijven én de gemeente Schouwen-Duiveland hun veelzijdige en in een aantal gevallen unieke en specialistische werkgelegenheid. Ook netwerkbijeenkomsten zoals de opening van het Oosterschelde kreeftenseizoen zijn perfecte promotiegelegenheden voor ondernemend Schouwen-Duiveland."

Communicatie
De ondernemersverenigingen communiceren op diverse wijzen met hun leden, met elkaar en met de gemeente. "Met enthousiasme werken wij samen met de gemeente aan een duurzame toekomst van Schouwen-Duiveland", besluiten de heren Van den Akker, Van Ast, Schouw en Verburg. "Daarbij huldigen wij het motto "Schouwen-Duiveland, als je toe bent aan een beetje ruimte...".


...bevordert
Samen Handen Ineen bevordert doorstroming naar de werkvloer

...start
'Iemand van buitenaf zorgt voor een frisse kijk op het bedrijf'

...vernieuwt
Met Syntens innoverend bezig zijn

...innoveert
ZIE 2005: nieuwe ronden, nieuwe kansen

...onderneemt
Ondernemen met uitkering in trek

...organiseert
Bijeenkomst 'Starten met een uitkering'

...ontwikkelt
Banner voor bedrijven

...promoot
Bedrijvendynamiek door promoten zelfstandig ondernemerschap

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...verplicht
Hard werken is hier een morele verplichting

...werkt
Wij werken aan werk

...leeft
Economie is een deel van het leven

...biedt
Gemeente en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken

...groeit
Professioneel oog voor historie én toekomst

...woont
Op weg naar een duurzame toekomst

...beschermt
MKB, bescherm en beheer uw merk!

...rijdt
Zakelijk onderweg

...kiest
Jong Management Midden-Zeeland kiest voor mix van nut en fun

...bouwt
'Bouwen aan Zeeland' op Contacta 2005

...wisselt
Bestuurswisseling ondernemende vrouwen La Donna e Mobile

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...investeert
Noord-Brabant wil kwart verouderde bedrijventerreinen opknappen