In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl/?makelaar=breda
www.deondernemer.com

Columns
Barend Hohmann
Big Bedrijfsleven is watching you
Barend Hohmann
SiteSupport Online CommunicatieGoed ingelichte ondernemers weten al lang dat RFID een zegening is voor het bedrijfsleven. RFID staat natuurlijk voor Radio Frequency Identification. Toch maar even een samenvatting ?

RFID-tags zijn mini-scule chips met een unieke code. Een soort superdeluxe barcode met zoveel cijfers dat ieder individueel blikje bier een eigen unieke code heeft. Het mooiste van alles: Je hoeft de barcode niet te kunnen zien, want tot 10 meter afstand kunnen de codes worden uitgelezen. Ook al zit het blikje bier in je binnenzak, of heb je een vrachtwagen vol sixpacks bij je. Nooit meer wachten bij de kassa want de boodschappenwagen is in een seconde gescand. Het voordeel voor het hele logistieke proces is duidelijk. Voortaan is exact bekend wat er in het magazijn aanwezig is en kan ieder individueel produkt worden gevolgd van ontstaan tot eindgebruiker. RFID is door het bedrijfsleven dan ook met gejuich ontvangen.

Er is een enkel minpuntje. Na de kassa kan er nog steeds gescand worden. Door u en ik, door de buurman, big brother en de zware jongens. Voor een paar grijpstuivers is al een prima scanner te krijgen, formaat sleutelhanger. Loopt u mij voorbij dan leg ik vast wat er in uw tas zit, welke kleren u aan heeft, hoeveel geld u op zak heeft (jawel, de Europese Bank wil RFID-tags in haar bankbiljetten). Log ik ook meteen de unieke codes, voor als ik dat bankbiljet of overhemd later nog eens tegen kom. U ziet het probleem?

En toch krijgen we RFID. De voordelen voor het bedrijfsleven zijn dusdanig groot dat RFID er met geweld doorheen wordt gedrukt. Verzet door privacyorganisaties e.d. is ingecalculeerd, wordt gebagatelliseerd en zorgt hoogstens voor vertraging; 'we spreken wel wat af in een gedragscode'. Er worden al miljarden geinvesteerd in RFID dus de vraag is niet 'of' maar 'wanneer'.

En toch gaat RFID mislukken. Een paar hackers zijn voldoende om de boel compleet in het honderd te laten lopen. Afluisteren van codes, kraken van beveiligingsprotocollen, zendertjes die signalen onderdrukken of juist vervalsen, sabotage van de tags. De RFID technologie is nauwelijks te beveiligen en niet opgewassen tegen computernerds die privacy zwaarder laten wegen dan de belangen van het bedrijfsleven. Jammer voor de ondernemer, maar een zegening voor de burger.
...presenteert
Bedrijfsleven presenteert zich op contacta 2004

...start
'Makelaardij is en blijft een schitterend vak'

...innoveert
Zeeland: innovatieland bij uitstek

...onderneemt
Poolse loonbedrijven actief in Zeeuws fruit

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer

...exporteert
Ruim 11.000 euro subsidie voor startende exporteurs

...organiseert
Veel belangstelling voor Contacta

...belegt
De beleggings- adviseurs

...overlegt
Zeeuwen zijn stugge doordauwers

...bezoekt
Van der Peijl Groep neemt alle jaren deel aan CONTACTA....

....informeert
Als je toe bent aan een beetje ruimte

...spreekt
OHW spreekbuis richting overheid

...promoot
Provincie Zeeland promoot Duurzaam Ondernemen

...keurt
Koninklijke Hollestelle ook keurinstituut

...viert
Een eeuw 'Adriaanse'

...leert
Leren omgaan met verlies

...floreert
Gebouwtechnisch Maatwerk

...beleeft
Met Asito de lucht in!

...overhandigt
Weststrate overhandigt cheque t.w.v. e 5.000 aan Ronald McDonald

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...toont
Grontmij toont al haar facetten tijdens Contacta Goes 2004

...verhuurt
Ladderspecialist verhuurt nu ook trucks met trailer

...ontwikkelt
Flexibel en nauwkeurig in groot én klein plaatwerk