In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl/?makelaar=breda
www.deondernemer.com
Poolse loonbedrijven actief in Zeeuws fruit

Middelburg - In grote getale verschenen ze de voorbije weken aan de balie van de Kamer van Koophandel. Polen. Om zich in te laten schrijven in het handelsregister als agrarisch loonbedrijf of klussenbedrijf. Ruim zestig nschrijvingen werden er in luttele weken geteld.

Bij Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke staan ze er niet van te kijken. "Je kon op je vingers natellen dat dit zou gebeuren." Ook beleidsmedewerker Frank de Wijs van de ZLTO spreekt van een logische ontwikkeling. "Deze mensen benutten de ruimte die de wet biedt."

Verkorte procedure
Een en ander heeft direct te maken met tewerkstellingsvergunningen voor personeel uit de nieuwe EU-lidstaten. Eind april ging de Tweede Kamer na veel morren akkoord met een verkorte vergunningprocedure voor seizoensarbeiders in de open teelten (asperges en fruitteelt). Werkgevers met vacatures voor bovengenoemde functies moeten nog wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Het CWI toetst vervolgens de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en huisvesting. De procedure is wel verkort en duurt nog slechts twee weken. Een positief advies in de verkorte procedure geeft recht op arbeid voor de duur van twee maanden. Op die manier heeft de regering het vrij verkeer van werknemers binnen de EU voor een deel gereguleerd.

Weinig rompslomp
Over het vrij verkeer van diensten is echter niets geregeld, met de massale inschrijving van Poolse agrarische loonbedrijven als gevolg. Als ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) struinen zij nu Zeeuwse boomgaarden af. In opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstbetrekking of een wettelijk voorgeschreven contractduur. Enige voorwaarde: op basis van een commerciële overeenkomst werkzaamheden uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Veel fruittelers in de regio maken graag gebruik van hun diensten. De administratieve rompslomp blijft beperkt tot het inzien van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en de rekening voor de verleende diensten aan het eind van de inleentermijn. Wel is het volgens De Wijs zaak dat Zeeuwse ondernemers natrekken welke andere opdrachtgevers het ingehuurde loonbedrijf heeft en of er toch geen personeel in dienst is, waarvoor door de Polen geen premies en belastingen worden afgedragen. De Poolse loonbedrijven hebben de maas in de wet gevonden, zegt De Wijs. "En als de deur op een kier staat, trappen ze hem helemaal open."


...presenteert
Bedrijfsleven presenteert zich op contacta 2004

...start
'Makelaardij is en blijft een schitterend vak'

...innoveert
Zeeland: innovatieland bij uitstek

...onderneemt
Poolse loonbedrijven actief in Zeeuws fruit

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer

...exporteert
Ruim 11.000 euro subsidie voor startende exporteurs

...organiseert
Veel belangstelling voor Contacta

...belegt
De beleggings- adviseurs

...overlegt
Zeeuwen zijn stugge doordauwers

...bezoekt
Van der Peijl Groep neemt alle jaren deel aan CONTACTA....

....informeert
Als je toe bent aan een beetje ruimte

...spreekt
OHW spreekbuis richting overheid

...promoot
Provincie Zeeland promoot Duurzaam Ondernemen

...keurt
Koninklijke Hollestelle ook keurinstituut

...viert
Een eeuw 'Adriaanse'

...leert
Leren omgaan met verlies

...floreert
Gebouwtechnisch Maatwerk

...beleeft
Met Asito de lucht in!

...overhandigt
Weststrate overhandigt cheque t.w.v. e 5.000 aan Ronald McDonald

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...toont
Grontmij toont al haar facetten tijdens Contacta Goes 2004

...verhuurt
Ladderspecialist verhuurt nu ook trucks met trailer

...ontwikkelt
Flexibel en nauwkeurig in groot én klein plaatwerk