In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Startersnetwerk krijgt gestalte

Een dertigtal zakenmensen-in-spe hebben zich inmiddels aangemeld voor een nieuw te vormen startersnetwerk in Zeeland. Vorige maand vond in Hotel Arneville te Middelburg een introductiebijeenkomst plaats die met ongeveer 100 aanwezigen goed bezocht werd. Het nieuwe netwerk zal onder de vlag van de Kamer van Koophandel gaan opereren.


Fred de Boer bespeelt een zaal vol startende ondernemers.

Mercedes
In 2003 hebben zich 1106 startende Zeeuwse ondernemers ingeschreven in het handelsregister. "50 Procent heeft zich na vijf jaar weten te consolideren. Het is heerlijk als je na vijf jaar terugkijkt en je boot of Mercedes niet hebt moeten verkopen. Zelf ben ik in 1989 zelfstandig ondernemer geworden. Iedereen feliciteert je, maar je hebt geen klant. Starten als ondernemer is geen kattepies. Je staat er helemaal alleen voor. Je moet contacten leggen waar je klanten uit kunt genereren", aldus De Boer. De vraag is hoe men moet netwerken. De zakelijke entertainer uit het Limburgse schiet te hulp. "Je moet energie uitstralen. Niet een houding van 'ik moest wel om uit de uitkering te geraken'." De Boer laat één van de aanwezigen een vraag glimlachend herhalen. "Weet u dat u veel knapper bent als u lacht. Een handje schudden, inbreken in een gesprek en praten is een crime. Wie van de aanwezigen wil zich voorstellen? Jullie gaan kritisch luisteren en kijken wat er verbeterd moet worden." Een oudere heer betreedt het podium en legt uit dat hij geen zin heeft om achter de geraniums te gaan zitten na de verkoop van zijn kapperszaak. Hij gaat in de makelaardij. Een mevrouw uit de zaal merkt op dat het te lang duurde voor hij vertelde wat voor bedrijf hij gaat starten. "De kracht van een zelfstandig ondernemer is buitengewoon sterk. Je gaat voor die klant door het vuur. Je hebt een geweldige voorsprong op een groot bedrijf waar een klant steeds wordt doorverbonden. Kies 1, kies 2..."

Niels van der Velden

Verjaardag
De Boer vervolgt: "Heb je wel eens op een verjaardag gezeten naast 'zône praoter'. Luisteren is veel belangrijker dan praten. Je moet je stevig en zelfverzekerd neerzetten als je jezelf voorstelt. Je hebt behoorlijk wat levenservaring. Daarom ben je zelfstandig ondernemer geworden. Je houding is belangrijk. Gebruik je handen als je spreekt en varieer. Als je het niet meer weet gebruik je de 'Van Agt-shuffle'." Hij legt uit dat tijdens het netwerken de eerste indruk erg belangrijk is. "Je kunt met een eerste indruk maar één keer scoren. Let op gelijkwaardigheid. Zorg voor een passend uiterlijk. Verzorg je. Etikette is weer in. Een mantelpakje mag, maar met accenten. Laat je complimenteren. Bescheidenheid siert, maar versiert niet." Liefhebbers konden zich als ondernemer presenteren. Fenny van Es, zij introduceerde haar organisatie adviesbureau, kweet zich van deze taak met verve. Ondertussen ligt er bij de Tweede Kamer een brief van minister Brinkhorst van economische zaken met aanbevelingen om de startende ondernemer te faciliteren. Onder het mom van 'het moet weer leuk worden om een eigen bedrijf te starten'. Sponsors van het Netwerk voor Startende Ondernemers zijn de Zeeuwse Rabobanken en Accountants- en adviesgroep Rijkse. De bedoeling is dat het Startersnetwerk vier bijeenkomsten per jaar zal houden, de eerste in september. Verder zullen er onder andere bedrijfsbezoeken worden gehouden. Het lidmaatschap bedraagt 50 euro per jaar.

Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Kees de Wolf,
Tel: 0118 - 673560
E-mail: cwolf@zeeland.kvk.nl


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'