In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Prof.dr. H.P.M. Adriaansens:
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

Op 1 september 2004 opent de Roosevelt Academy haar deuren in Middelburg. De eerste Zeeuwse universiteit biedt studenten uit alle windstreken een internationale opleiding voor academisch wetenschappelijk onderwijs, die gestoeld is op een brede basis.

In dit zogenaamde "Undergra-duate College" kunnen zij hun talenten ontwikkelen. Daarmee kunnen zij vervolgens in korte tijd aan alle topuniversiteiten van de wereld afstuderen in de door henzelf gekozen studierichting.

Undergraduate college
Tegenwoordig is de universitaire opleiding gesplitst in twee gedeeltes; het bachelor- en het masterdeel. Het bachelordeel is een algemene basisstudie van 3 jaar, die wordt verzorgd door een undergraduate college zoals de Roosevelt Academy. Met deze Engelstalige academisch wetenschappelijke opleiding kunnen studenten aan alle topuniversiteiten ter wereld in 1-2 jaar hun universitair doctoraal behalen, het masterdeel van de opleiding. Decaan van de Roosevelt Academy, de heer Adriaansens: "Nog niet zo lang geleden was Nederland het enige land ter wereld, waar studenten al jong moesten weten wat ze later wilden worden. Daaraan is zes jaar geleden met de komst van onze zusterorganisatie, het Utrechtse University College, een einde gekomen. Nu volgen studenten na de middelbare school aan de Roosevelt Academy het eerste deel van hun universitaire opleiding in de vorm van een bij hun ambities passend programma. Daarmee bereik je dat mensen hun talenten ontwikkelen en gebruiken. Dit model is zeer succesvol. Studenten halen in drie jaar tijd hun bachelorgraad en weten zeker dat zij als arts, advocaat, muziekdocent, econoom, dominee, etc. waar ook ter wereld kunnen afstuderen. De totale studieduur is gelijk aan vroeger, echter deze studievorm heeft een bredere basis."

Studenten
De belangstelling voor de Roosevelt Academy is groot. In het eerste jaar worden circa 180 studenten verwacht. De daarvoor benodigde collegeruimtes in het huidige stadhuis worden vanaf heden verbouwd. In de komende drie jaar zal het totale aantal groeien tot maximaal 600 studenten. Daarvoor zullen andere ruimtes in het complex worden aangepast. De heer Adriaansens: "Het collegegeld is hier even hoog als op andere Nederlandse universiteiten. Ook voor de studiefinanciering gelden dezelfde regelingen. Daarnaast is een kamer in de binnenstad van Middelburg gegarandeerd en ongetwijfeld goedkoper dan in de Randstad. Verder hebben we prijsafspraken gemaakt met de locale horecaondernemers en ook de Kloveniersdoelen biedt gunstige horecamogelijkheden."

Samenwerken
Inmiddels heeft de heer Adriaansens diverse gesprekken gevoerd met ondernemers en ondernemersverenigingen over samenwerking met het bedrijfsleven. Die is op verschillende manieren te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijke baan. De studietijd is verspreid over twee semesters van vijftien weken, in de tussenliggende perioden kunnen de studenten werken bij Zeeuwse bedrijven. "Het zou heel mooi zijn, als zij op die manier hun talenten zouden kunnen benutten. Aan de opleiding zijn geen verplichte stages verbonden, maar praktijkervaring is heel belangrijk voor studenten", aldus de decaan."Ook kan gedacht worden aan andere vormen van samenwerking, zoals sponsoring van een leerstoel." Het is de bedoeling dat alle, dus ook de Zeeuwse studenten en docenten zich in Middelburg vestigen. Een geliefde locatie, gezien het overweldigende aantal van 600 sollicitanten voor de docentschappen. In de toekomst zullen zo'n 50 docentengezinnen permanent in Middelburg wonen en dus ook de faciliteiten gebruiken. De heer Adriaansens: "De studenten worden in kleine groepen ingedeeld, waardoor zij elkaar goed leren kennen. Daardoor creëer je bovendien een grote sociale controle. Elke docent begeleidt een groepje studenten de hele periode door en heeft indien nodig, contact met de ouders.

Kenniseconomie
Het vernieuwende onderwijs dat de universiteit Zeeland biedt, is op zich al een vorm van kenniseconomie, die zich uit in muziek, dans, theater, enzovoort. Ook is het denkbaar dat studenten bedrijfjes gaan starten in diverse branches, zoals ICT, accountancy en systeem management. Daarmee zouden ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de bestaande Zeeuwse kenniseconomie. Ook zouden zij de extra werkzaamheden door de komst van de universiteit kunnen opvangen en vernieuwende technologieën kunnen introduceren bij diverse instanties, zoals de Zeeuwse Bibliotheek, het laboratorium van de Hogeschool Zeeland, het Zeeuws Archief, Zeeuws Museum en het Roosevelt Study Center.

Toekomst
"Wij proberen de Stichting Vrienden van de Roosevelt Academy te realiseren. Daarmee kan nog meer betrokkenheid met de Zeeuwse inwoners, overheid en het bedrijfsleven worden gerealiseerd. Verder is het onze ambitie de Roosevelt Academy in de komende zes jaar te laten uitgroeien tot een van de twee beste bachelorinstituten in Nederland", besluit de heer Adriaansens.

Informatie
Roosevelt Academy
Markt 51A
4331 LK Middelburg
Tel: 0118 - 886835
Fax: 0118 - 886853
Internet: www.rooseveltacademy.org
E-mail: info@rooseveltacademy.org


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'