In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Al 20 jaar projecten vanuit hetzelfde clubnest in Axel
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

De serviceclub Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen viert dit jaar het 20-jarig bestaan. Kiwanians zijn veelal ondernemende mensen die in hun vrije tijd werken aan een betere wereld. 'Do unto others as you would like to have others to do unto you' is de lijfspreuk van Kiwanis International. In eenvoudig Nederlands: 'Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wil worden'.

President Roland de la Ruelle van de jarige Kiwanisclub: "Mail-to-mail-actie voor goed doel."

Wereldwijd heeft Kiwanis 300.000 leden. Nederland telt 125 Kiwanis serviceclubs, onderverdeeld in 14 divisies en goed voor bijna 3.000 leden. Zeeland kent behalve Axel Zeeuwsch-Vlaanderen ook de Kiwanisclubs Goes-de Bevelanden, Middelburg-Walcheren, Vlissingen en Zierikzee-Schouwen-Duiveland. De serviceclubs vormen het hart van Kiwanis. Daar wordt onder andere invulling gegeven aan de internationale Kiwanis-doelstelling 'Serving the children of the world'. De term serviceclub wil zeggen dat een groep mensen geld vergaren met het organiseren van activiteiten ten bate van goede doelen. De activiteiten van Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen staan het hele jaar in het teken van het 'fundraise' project Kika: Kinderen kankervrij.

Noden
"Fundraising wil zeggen gelden bijeenbrengen voor maatschappelijk/sociale projecten. Wij willen ons ten dienste stellen om de noden bij kinderen te verlichten. Andere doelstellingen van onze club zijn kennis vergaren, onderlinge contacten en gezelligheid. Momenteel hebben we 33 leden, terwijl we een maximum van 40 beogen om het overzichtelijk te houden. We streven naar een spreiding van beroepen. Veel van onze leden zijn 50ers en 60ers. Daarom willen we naar verjonging toe. Dit jaar hebben we drie nieuwe leden van beneden de 40 jaar mogen begroeten. Onze leden stellen aspirant-leden voor waarbij er een selectie plaatsvindt naar beroep, leeftijd en geografie. We streven namelijk ook een spreiding van leden binnen Zeeuws-Vlaanderen na", aldus voorzitter Roland de la Ruelle uit Hulst. Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen zag om precies te zijn op 6 april 1984 het levenslicht onder leiding van stichtend voorzitter Fred Vroome, notaris te Hulst. Andere leden van het eerste uur zijn de ondernemers Toon Biesbroeck, Gerard de Groot, Rien Verbrugge, Jan Hamelink, Henk Sanderse, Carlos Tieleman en de inmiddels overleden DOW-topman Roelof Rules.

Bedrijfsbezoeken
"Waarom Axel in onze naam? Van meet af aan is ons clubnest Zomerlust in Axel. Door de goede service zijn we daar altijd gebleven. Een periode van 20 jaar in dezelfde stamplaats is toch wel uniek als je bekijkt dat veel clubs van locatie wisselen." De voorzitter is in het dagelijks leven directeur rayon Putte van de ING Bank. In het Kiwanisbestuur wordt hij geflankeerd door de ondernemers Gerard de Groot (penningmeester) en Leo Reinarz (secretaris). Iedere tweede dinsdag van de maand is er een programma-avond, terwijl er elke laatste dinsdag een vaste vergaderavond is. "In onze vereniging moet iedereen actief zijn. We hebben een programmacommissie die activiteiten regelt zoals bedrijfsbezoeken. In het verleden hebben we een bezoek gebracht aan onder andere DOW, Neckermann, Elopak en de Belle-Vue-brouwerij in Brussel. We brengen op 9 november een bezoek aan staalfabriek Sidmar in Gent. Deze commissie regelt ook andere activiteiten zoals stadswandelingen. Zo hadden we 27 april onder leiding van een gids een stadswandeling in Antwerpen. Verder nodigen we soms ook sprekers uit."

Importantie
De projectcommissie Kika, onder aanvoerderschap van Paul de Schrijver en Jan Lievens, is dit Kiwanisjaar (van 1 oktober 2003 tot 30 september 2004) van grote importantie. "Het Kika-project is dit jaar de rode draad. Al onze activiteiten, en we doen nogal wat, zijn er op gericht om fondsen te vergaren voor de Stichting Kika. We hebben de garantie gegeven dat we een cheque van minimaal 20.000 euro zullen overhandigen aan de stichting die ijvert voor research en ondersteuning van kinderen met kanker. We hebben daartoe een grote mail-to-mail-actie opgezet. Alle leden van Kiwanis Zuidwest Nederland zijn door ons eind april benaderd per e-mail, om 3 euro over te maken met tevens het verzoek om de mail naar minstens tien kennissen door te sturen. De actie is qua automatisering en gebruiksvriendelijkheid goed voorbereid. Met gemak en enthousiasme voor de mensen die de actie ondersteunen. Men hoeft alleen te klikken", aldus de 55-jarige De la Ruelle.

Zeilwedstrijd
De president, zoals een Kiwanis-voorzitter traditiegetrouw te boek staat, memoreert over andere activiteiten ten bate van het goede doel. "Tijdens het EK houden we bij Au Port in Philippine op dinsdag 15 juni een sponsoravond waarbij de voetbalhappening Duitsland-Nederland op een groot scherm kan worden gevolgd. Ondernemers en andere belangstellenden worden uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje van het voetbal te genieten. Onze jaarlijkse Jazz-avond 'Jazz-at-Ki', op zondag 31 oktober in Porgy & Bess in Terneuzen, staat eveneens in het teken van Kika. Hetzelfde geldt voor het traditionele Kiwanis Kerst-tennistoernooi. Verder hebben van 7 tot en met 11 maart een tiental leden van ons meegedaan aan de Heineken Regatta zeilwedstrijd in St. Maarten. Daarbij werden andere schepen met hun bemanning benaderd om het Kika project te steunen."

Barcelona
Het aantal gemengde clubs neemt toe binnen Kiwanis International. Ook in Nederland neemt het aantal clubs toe waar mannen en vrouwen samen gezelligheid beleven en projecten voor goede doelen verwezenlijken. "Wij zijn een mannenclub, maar op termijn gaan we wellicht naar een gemengde club. Omdat we dit jaar ons vierde lustrum vieren, omdat we jarig zijn, gaan we met onze club van vrijdag 14 tot en met zondag 16 mei naar Barcelona. Het is een culturele reis voor alle leden en hun partners", aldus Roland de la Ruelle. Zijn ambtstermijn loopt tot 1 oktober. Vervolgens treedt er per traditie een volledig nieuw bestuur aan dat haar doelstellingen bij aanvang van het nieuwe Kiwanisjaar zal presenteren. West-Brabant (divisie 6) telt 11 Kiwanisclubs onder leiding van Luitenant-gouv

Internet:
www.kiwanis.nl
www.kika.nl


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'