In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

Nu de oesters en kreeften steeds meer in de culinaire belangstelling staan, is er een groeiende behoefte aan een verantwoorde bewaarwijze van de levende dieren. Het bedrijf Dragon Plastics produceert kunststof bakken met een eigen filter- en koelsysteem die de schaal- en schelpdieren onder optimale omstandigheden in leven houden.




De Nederlander eet steeds meer oesters, kreeften en andere schaal- en schelpdieren. Maar de ervaring van restauranthouders is dat restaurantbezoekers niet graag uitzicht hebben op een aquarium waar hun diner nog rondscharrelt voordat het in de pan verdwijnt. Zelf een vis of kreeft voor het avondeten uitkiezen, is voor veel mensen al helemaal een stap te ver. De restaurantaquaria lijken, behalve als decoratief element, hun langste tijd dan ook gehad te hebben. Toch moeten de vers te bereiden dieren goed bewaard worden. Dragon Plastics uit Sint Maartensdijk op Tholen produceert door het rotatie-giet procëdë holle, kunststof producten. Hun nieuwste aanwinst in het assortiment is de kunststof bewaarbak voor levende schaal- en schelpdieren. Nu het voor de restaurants niet meer belangrijk is dat deze dieren zichtbaar voor de gasten bewaard worden, is kunststof een aantrekkelijke optie. De kok heeft namelijk zo zijn eigen eisen: een bewaarmethode die de dieren gezond en vers houdt tot het moment van bereiden. Dan kan hij namelijk inkopen als de prijs laag is en is hij niet langer afhankelijk van de dagprijs.

Dragon Plastics heeft een bewaarbak, lobster box, ontwikkeld die weinig weegt en een geïntegreerd pomp- en koelsysteem heeft. Door het lage gewicht is het mogelijk de bak eenvoudig bij de restauranthouder af te leveren. Die maakt zijn eigen zoute water voor de dieren. Ook is een visgroothandel geïnteresseerd om het systeem te verhuren. Het slimme, gecombineerde filter- en koelsysteem houdt het water schoon en op de juiste temperatuur. Beiden zijn van essentieel belang voor het welzijn van de schaal- en schelpdieren. Het filtersysteem bevat micro-organismen die stikstofverbindingen omzetten in ongevaarlijke stoffen. Door de isolerende werking van de box en de koeling is het water altijd koud genoeg is om de kreeft rustig te houden. Koelen met kunststof is lastig maar Dragon Plastics heeft daar een passende oplossing voor gevonden. Om de kwaliteiten van de innovatieve lobster box volledig te benutten, zocht Dragon Plastics contact met Syntens. Willy Reijniers heeft bemiddelend opgetreden en bracht Dragon Plastics in contact met de Hogeschool Zeeland. Studenten verrichten momenteel verschillende onderzoeken naar de beste meettechnieken voor de waterkwaliteit. Ook stellen zij een gebruikershandleiding samen voor de klanten die de lobster box gaan gebruiken. Ook (op aanwijzing van Syntens) heeft Dragon Plastics advies gevraagd aan A. Kamstra van het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (het voormalige RIVO). Hij heeft uitleg gegeven over de beste bewaaromstandigheden die door iedereen toe te passen is. Dus ook door potenti‘le klanten die de lobster box nog niet gebruiken. Inmiddels overweegt Dragon Plastics om een lobster box te ontwikkelen met verschillende compartimenten. Dan kunnen de soorten schaal- en schelpdieren gescheiden van elkaar bewaard worden. Het rotatie-giet principe van Dragon Plastics maakt dit mogelijk en houdt een dergelijke lobster box nog steeds betaalbaar.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'