In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Ir. J. van den Bout:
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

Stedenbouwkundige ontwerpen omvatten veel meer dan schetsen van toekomstige situaties. Het Stationsgebied, eens de breukzone, is nu het koppelstuk van Middelburg.

Ambities
"Een stedenbouwkundig ontwerp start met het in kaart brengen van de ambities van een gemeente om een gebied te veranderen. Vervolgens maken wij een plan van aanpak voor de realisatie daarvan. Hier was de belangrijkste ambitie de oostzijde van het Kanaal door Walcheren uit haar isolement te halen en bij de stad te betrekken. Middelburg moest één stad worden", aldus stedenbouwkundige de heer ir. J. van den Bout.

Lijnenspel
Het Stationsgebied brak Middelburg in tweeën. Auto's reden pal langs het station en pas als je over de Stationsbrug heen was, had je het idee dat je in Middelburg was. De heer Van den Bout: "Het Stationsgebied lijkt op een Indonesische spekkoek: een smalle reep grond waar doorheen de spoorlijn en de weg lopen. Het lijnenspel hebben wij speelser gemaakt; met een bordes voor het station en het busstation aan de noordzijde ernaast ontstonden bochten in de weg. Verder hebben wij de positie, hoogte en functie van de noordelijke bebouwing voorgesteld. Als gesprekpartner van de gemeente en de architecten blijven wij tot de oplevering bij het project betrokken, wat de kwaliteit bevordert".

Bebouwing
Het Stadskantoor lijkt met zijn vier kantoortorens bovenop één langgerekt laag gebouw op een in de kade gebouwde "viermaster". Van daaruit sluit een fiets- en voetpad aan op het OV-station en een tunnel met een dubbel fietspad op Dauwendaele. Het busstation is operationeel. De bestaande tunnel onder het spoor is verbeterd. Door de nieuwe kadewand is zeven meter ruimte ontstaan, waarop een wandelpromenade gerealiseerd wordt. De kadeconstructie heeft een één meter brede deksloof van de Stationsbrug tot het Stadskantoor, die in de vorm van een bank door het hoofdkantoor van waterschap Zeeuwse Eilanden heen loopt. Onder de gebouwen komt één langgerekte openbare parkeergarage. Alles is transparant, wat een ruimtelijke aanblik geeft. De glazen zijgevels van het Waterschapskantoor begrenzen de zogenaamde "zijdelingse frontaliteit" van het station. De langszijden van de kantoren zijn nagenoeg gesloten. Daardoor "kijken" zij uit over de lengte van het kanaal.

Uniform
Uniek is de uniforme inrichting van de openbare ruimtes: busstation, treinstation, taxistandplaats, fietsenstalling en de pergola tussen het Waterschapskantoor en het Stadskantoor vormen één geheel met een rustige en herkenbare uitstraling.

Het Stationsgebied is het nieuwe representatieve hart van Middelburg!

Informatie
Palmboom & van den Bout Stedenbouwkundigen bv
Schiedamsedijk 44
Tel: 010 - 4332649
Fax: 010 - 4115773
Internet: www.palmbout.nl
E-mail: bureau@palmbout.nl


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'