In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Nieuw bedrijf gericht op toerisme, recreatie en cultuur
'Het gaat om het verhaal rond een product'

"Al op de lagere school kriebelde het ondernemersbloed bij mij", stelt de 30-jarige Martijn Anderson. Inmiddels staat zijn Vlissingse bedrijf Anderson Concepting al bijna een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De van origine Middelburger denkt en werkt mee om zakelijke doelen van bedrijven, stichtingen en overheden te verwezenlijken.


Martijn Anderson levert maatwerk in concepting

De jonge ondernemer legt uit dat concepting inhoudt het bedenken en uitwerken van een idee inclusief een strategisch advies. Zijn bedrijf levert puur maatwerk. Zijn opdrachtgevers zijn onder andere vakantieparken, campings, musea en festivals. Maar tot zijn klantenkring behoort bijvoorbeeld ook een meubeldesigner. "Ik vond het altijd leuk om vakantiebaantjes te hebben. Ik bracht kranten rond, ging uien snijden bij de boer en werkte in de horeca. Van afwashulp promoveerde ik naar de bediening. Ik herinner me dat ik als kind de creativiteitsprijs won op de kinderbraderie van Middelburg voor de presentatie van mijn spulletjes." Het echte ondernemen van Martijn begon in feite al in 1996 gedurende zijn opleiding Recreatie, Toerisme en Cultuur aan de Hogeschool van Utrecht. Samen met een aantal medestudenten richtte hij een mini-onderneming op. "Deze was internationaal succesvol. We werden in Malta zelfs Europees kampioen vanwege de beste mini-onderneming 'overall': beste product, beste presentatie. Ik was marketingmanager en had het hele product verzonnen en uitgewerkt. Het was hartstikke leuk en we zijn een aantal keren op radio en tv geweest. Bij onder andere de Breakfastclub, Hart van Nederland en de Vijf Uur show. We hebben aan het einde van de studie het idee verkocht aan de Efteling en aan een internationale marketingorganisatie. Ik had toen de smaak goed te pakken, maar ben vervolgens een baan gaan zoeken alvorens voor mezelf te beginnen."

Bioscoop
Martijn Anderson ging werken bij het Utrecht Congres Bureau en hield zich bezig met de promotie van Utrecht als zakelijk toeristische bestemming. In concreto: ervoor zorgen dat een congres in Utrecht georganiseerd werd. "Ik heb in totaal acht jaar gewoond, gewerkt en gestudeerd buiten de provincie Zeeland. Mijn vriendin Bianka en ik besloten om weer terug te keren naar Zeeland en zijn in Vlissingen gaan wonen. Waarom Vlissingen? In de grote stad waren we gewend aan allerlei leuke faciliteiten. Vlissingen heeft dat eveneens: een mooie bioscoop, twee theaters en festivals zoals Film By the Sea en het Straatfestival. Bovendien is het aan de kust gelegen en we vinden het allebei heerlijk om naar het strand te gaan. De arbeidersmentaliteit van Vlissingen spreekt mij aan. Men is vanuit de historie gewend om de handen uit de mouwen te steken. Het is een echte haven- en industriestad en erg belangrijk voor de Zeeuwse economie."

Alvorens de sprong in het diepe te wagen was Anderson nog commercieel manager bij Roompot Vakanties in Kamperland. "Ik was verantwoordelijk voor de marketing en promotie van campings en vakantieparken in Nederland. Ik heb mijn baan opgezegd om mijn droom te verwezenlijken van een eigen bedrijf. Bij het opstarten heb ik een goed ondernemingsplan opgesteld, terwijl ik onder andere geïnvesteerd heb in een eigen informatieve internetsite en een eigen huisstijl. Centrale vraag bij concepting is 'het verhaal' rond een product. Een vorm van marketing waarbij de visie van een merk of onderneming centraal staat. Waar staat een bedrijf voor? Ik kan desgewenst een beroep doen op gespecialiseerde collega-ondernemers waarbij we samen zorgen voor resultaatgerichte totaalconcepten voor de opdrachtgevers. Inclusief bijvoorbeeld grafische vormgeving. De opdrachtgever heeft echter ëën vast aanspreekpunt en krijgt ëën factuur. Bij iemand die al jarenlang een bedrijf leidt, kan bedrijfsblindheid optreden. Het is verfrissend als iemand van buitenaf, vanuit een soort helikopterview, meedenkt. Dat is verhelderend en vernieuwend. Men moet waar voor z'n geld krijgen. Ik zie mezelf niet als adviseur, maar als iemand die in het bedrijf van de opdrachtgever meewerkt. Handen uit de mouwen. Geen dikke rapporten met gepeperde facturen."

Agenda
Martijn Anderson profileert zijn bedrijf als zijnde jong, dynamisch en creatief. Hij heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn beslissing om op eigen benen te staan, ook al is het 'hard labeur'. "De grootste uitdaging is mezelf managen. Het feit dat je als zelfstandige zonder personeel werkt, betekent nog niet dat je nergens rekening mee moet houden. Je moet je eigen agenda gestructureerd bijhouden en prioriteiten stellen. Met weekplanning en takenlijst. Ik ben baas over mijn agenda. Zo is bijvoorbeeld de maandag mijn vaste overlegdag." De economische recessie is voor Anderson een stimulans. "Als je juist nu aan kan tonen dat je bedrijf levensvatbaar is, is dat een goed teken. Bovendien hebben bedrijven momenteel meer dan ooit behoefte aan concepting. Ik durf de uitdaging aan om bedrijven betere resultaten te laten behalen door mijn kennis en expertise." Anderson laat zich niet alleen inhuren, maar verricht ook concepting in eigen beheer. "Ik ben bezig om een site te ontwikkelen waarbij alle informatie ingewonnen kan worden over campings in de sneeuw." Daarnaast is hij samen met een collega-ondernemer de initiatiefnemer van het Zeeland Congres Bureau. "Dat stelt zich ten doel om Zeeland te profileren als bestemming voor meetings en congressen."

Internet: www.andersonconcepting.nl


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'