In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004
File not found.

















Middelburg, een stad met ambities

Middelburg is volop in ontwikkeling. "In 1998, met de vaststelling van de kwaliteitsatlas Middelburg 2030, een integrale toekomstvisie voor de stad, is Middelburg deze weg ingeslagen", aldus burgemeester Schouwenaar.

Wethouder Kool-Blokland en burgemeester Schouwenaar.

In de kwaliteitsatlas Middelburg 2030, opgesteld door stedenbouwkundige Riek Bakker, staat een aantal verstrekkende projecten verwoord. Projecten die de stad nog aantrekkelijker en dynamischer maken om te wonen, werken, ondernemen en recreëren.

Stad Middelburg
Middelburg kent een rijke historie. Dit is onder meer terug te zien in de ruim 1200 monumenten die de stad telt. Middelburg neemt hiermee een plaats in in de top tien van monumentensteden in Nederland. Wethouder Kool-Blokland: "Dat is een van de redenen waarom Middelburg veel toeristen trekt". Naast monumentenstad is Middelburg ook een echte winkelstad. Het aantal winkels is het dubbele van wat een stad met een vergelijkbaar aantal inwoners gemiddeld heeft. Onlangs is het kernwinkelgebied heringericht. Zo is de buitenruimte opnieuw ingericht, hebben de staten een hoger kwaliteitsniveau gekregen en is een en ander op elkaar afgestemd. Hierdoor is het nog beter en prettiger winkelen en ondernemen in de Middelburgse binnenstad. Vanaf september 2004 wordt in Middelburg ook wetenschappelijk onderwijs aangeboden. De Middelburgse Universiteit, de Roosevelt Acadmy wordt gehuisvest in het monumentale stadhuis aan de Markt. Burgemeester Schouwenaar: "Een verrijking voor Middelburg naast de reeds gevestigde wetenschappelijke Zeeuwse bibliotheek en het Roosevelt Studie Centrum". Ook de bouw van het nieuwe theater en het, in samenwerking met Vlissingen, gerealiseerde nieuwe zwembad geven de stad een nieuwe impuls.

Ondernemen
Om het vestigingsklimaat in Middelburg op peil te houden, is de gemeente druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe vestigingslocaties voor bedrijven. Zo wordt in het Middelburgse Stationsgebied aan het kanaal door Walcheren momenteel volop gebouwd. De contouren van de kantoren van Rijkswaterstaat, waterschap Zeeuwse Eilanden en de gemeente worden steeds beter zichtbaar. Nog dit jaar worden de kantoren van het Waterschap en de gemeente opgeleverd en in gebruik genomen. Dit in combinatie met het openbaar vervoerknooppunt en een wandelpromenade maken het Stationsgebied tot een modern en levendig stadsdeel. Grenzend aan het Stationsgebied, eveneens op een A1-locatie, is kantorenpark Veldzigt in ontwikkeling. Wethouder Kool-Blokland: "De komende jaren wordt hier, verspreid over 10 gebouwen, 17.000 vierkante meter aan kantooroppervlak gerealiseerd". Gelegen aan de A58 wordt bedrijvenpark Mortiere, "Mortiere in bedrijf", ontwikkeld. Op bedrijvenpark Mortiere wordt in totaal 25 hectare grond aangeboden voor hoogwaardige bedrijvigheid. De eerste fase van 10 hectare is bouwrijp gemaakt en de eerste bedrijven hebben er inmiddels hun deuren geopend. Het totale plangebied bestaat naast een bedrijvenpark uit een woonpark, een golfbaan en een locatie voor perifere detailhandel. Ook zijn er plannen om hier een leisurepark met onder andere een music hall, thematische detailhandel en diverse functies op het gebied van sport, gezondheid en vrije tijd te realiseren. "Het is de bedoeling dat hier ook het voetbalmuseum komt", aldus wethouder Kool-Blokland. Burgemeester Schouwenaar: "Naast de ontwikkeling van nieuwe vestigingslocaties investeert de gemeente ook in het reeds bestaande bedrijventerrein Arnestein". Dit is met 132 hectare het grootste bedrijventerrein van Middelburg en biedt ruimte aan zowel grote internationaal opererende bedrijven als aan starters. Arnestein is gelegen aan de A58 en zal in de toekomst profiteren van de aanleg van de N57. Een deel ligt tevens aan het Kanaal door Walcheren en is daardoor geschikt voor watergebonden bedrijvigheid. Op Arnestein is nog 25 hectare uitgeefbaar. Onlangs is een onderzoek met betrekking tot herstructurering van dit terrein afgerond. Wethouder Kool-Blokland: "Momenteel wordt in samenspraak met de ondernemers bekeken hoe en in welke fasen een en ander uitgevoerd kan worden".

Wonen
In Middelburg is het goed wonen. De afgelopen jaren zijn er fraaie en bijzondere woonwijken gebouwd zoals de door architect Herman Hertzberger ontworpen Vinex-wijk Veersepoort. Kenmerkend voor deze nieuwbouwwijk, waarvan de eerste fase drie jaar geleden is opgeleverd, is het vele water, het grote park en het geschakeerde aanbod. Verder zullen de komende jaren in totaal 1100 woningen verrijzen op Woonpark Mortiere. Op ruime kavels worden vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap- en geschakelde woningen gebouwd. De vormgeving wordt gebaseerd op de stijl van de jaren dertig. "Middelburg investeert ook in de reeds bestaande woonwijken", zegt burgemeester Schouwenaar. De Magistraatwijk is onlangs geherstructureerd en Stromenwijk volgt op korte termijn.

Bereikbaarheid
Sinds de komst van de Westerscheldetunnel is Middelburg vanuit Zeeuws Vlaanderen, de Belgische havens en Noord Frankrijk nog sneller en makkelijker te bereiken. De A58 zorgt voor een verbinding van en naar Brabant en via de A4 zijn Antwerpen en Rotterdam goed bereikbaar. De toekomstige N57 zal voor een rechtstreekse verbinding met de Rijnmond zorgen. De verwachting is dat de N57 is 2010 gereed is.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Het gaat om het verhaal rond een product

...bewaart
Lobster box houdt kreeft schoon, koel en vers

...innoveert
Een samenspel van slim ontwikkelen, optimaal produceren en snel vermarkten

...verwacht
Ondernemer verwacht forse stijging export

...netwerkt
Netwerken met Im- en Exportclub

...organiseert
Netwerken op Goese Haringparty

...belegt
De beleggings- adviseurs

...ontwikkelt
Middelburg, een stad met ambities

...onderneemt
Ondernemen doe je samen met de gemeente!

...realiseert
Hoogwaardige en moderne bedrijvigheid op toplocatie

...herstructureert
Al een halve eeuw goed vertoeven op levendig industrieterrein

...bouwt
Kwaliteit en ambitie ineen

...ontwerpt
Koppelstuk met indrukwekkend lijnenspel

...maakt
Een monument gemaakt door Zeeuwse handen

...presenteert
Meesterlijk cultuuraanbod

...behartigt
Krachtig door eenheid

...ontplooit
Een perfecte locatie om je talenten te ontwikkelen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...viert
Zeeuws-Vlaamse Kiwanisclub behoorlijk actief

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Startersnetwerk krijgt gestalte

...oefent
Nooit meer je flesopener kwijt

...verstoort
NVB:'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'