In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004
File not found.


















Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Rabobank
Kanters Bouwbedrijf Zuid
Wolter & Dros
Installatiebedrijf Deurloo
Jacob Boer
KWS
Beleggen met garantie, een aantrekkelijk alternatief.

Rabobank Beveland, afdeling private banking, verzorgt periodiek een rubriek in "de Ondernemer". De redactie bestaat uit Sjoerd Ebbens, Senior Beleggingsspecialist, Claudia van Swaal FFP/RAB, Senior Accountmanager Financieel Advies en drs. Adri van de Laar MFP Hoofd Private Banking.


S. Ebbens, C.P.M. van Swaal en drs. A.G.P. van de Laar
Rabobank Beveland afd. private banking

De afgelopen jaren zijn voor de belegger geen eenvoudige periode geweest. De bedrijfswinsten werden minder en de internethype was voorbij. Ook kwamen er een paar schandalen aan het licht, denk aan Enron en Ahold. Het directe gevolg was een behoorlijke daling van de aandelenkoersen. Door deze omstandigheden en afname van het vertrouwen in het algemeen, veranderde de risicohouding van de belegger. Daarnaast bleef de rente structureel laag. Hierdoor zoekt de belegger naar alternatieve beleggingsvormen met een aanvaardbaar rendement en een laag risico. De diverse banken spelen hierop in door garantieproducten te introduceren. Voorbeelden hiervan zijn: ING Bank Eurozone Airbag Notes, ABN AMRO Garantie Klikfonds, Postbank Euro Continu Klikfonds en Rabo Wereld Garantie Certificaten 04/10. Aan de hand van deze laatste beleggingsmogelijkheid leg ik hieronder de werking van een garantiecertificaat uit.

Hoe werkt zo'n garantie certificaat?
Het Rabo Wereld Garantie Certificaat heeft een looptijd van zes jaar. Er wordt belegd in drie bekende regio-indices: DowJones Eurostoxx 50, S&P500 en Nikkei225. Het certificaat wordt uitgegeven voor een prijs van 100 euro. Het product biedt de klant hoofdsomgarantie, uitsluitend op het einde van de looptijd. Indien de onderliggende indices dalen krijgt de belegger op het einde van de looptijd e 100,- terug. Bij een daadwerkelijke stijging profiteert de belegger hier volledig van. Met andere woorden de participatiegraad is 100%. De belegging levert geen dividend op. Het dividend rendement op de onderliggende indices is vrij laag en speelt dus nauwelijks een rol.

De constructie:
Op de startdatum koopt de emittent een zerobond obligatie met een looptijd van 6 jaar. Dit is een obligatie die geen rente uitkeert, het rendement ontstaat door waardeverhoging. Op het moment van uitgifte was de zesjaars-kapitaalmarktrente 3,7 %. Bij een inleg van e 100,- kost de zerobond obligatie dan ongeveer e 80,-. De zerobond obligatie groeit in 6 jaar aan tot e 100,- zodat gegarandeerd kan worden dat de belegger zijn inleg altijd terug krijgt. Het restant van e 20,- is beschikbaar voor aankoop van een calloptie op het mandje van de indices, verkoopvergoeding aan de distributeur en winstmarge voor de emittent. Indien de onderliggende indices stijgen, stijgt de optie en dus de waarde van het certificaat. De prijs van de calloptie wordt onder meer bepaald door verwachte dividenduitkeringen op de onderliggende indices. Hoe groter dit verwachte rendement, hoe goedkoper de opties zijn. Dat de belegger in dit product geen dividend krijgt, is dus geen nadeel. Tijdens de looptijd is het certificaat dagelijks verhandelbaar op de Euronext. De belegger loopt dan wel risico over de waarde van de belegging.

Bepaling eindwaarde:
Om te voorkomen dat de eindwaarde afhankelijk is van de koers op de afloopdatum, is er gebruik gemaakt van een Asian-tail. Dit wil zeggen: de eindwaarde van het mandje wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde slotkoersen van de drie indices op dertien peildata in het laatste jaar van de looptijd. Voordeel is dat de belegger minder last heeft van grote dalingen in het laatste jaar. Aan de andere kant profiteert de belegger slechts beperkt bij een sterke stijging aan het einde van de looptijd.

Een voorbeeld:
Index Startwaarde Eindwaarde Rendement Weging R x W
Nikkei 225 10750 15587,5 45 % 1/3 15,0 %
DJ Eurostoxx 2880 4752 65 % 1/3 21,7 %
S&P 500 1145 2003,75 75 % 1/3 25,0 %

Door het rendement te vermenigvuldigen met de weging in de betreffende index (RxW) is het rendement per index zichtbaar. Indien we de laatste kolom optellen komt het rendement uit op 61,7 %. De uitkering aan de belegger zal dan 161,70 per certificaat zijn.

Conclusie:
Deze belegging is één van de meest aantrekkelijke varianten van garantieproducten die de laatste jaren is uitgegeven. In een periode van 6 jaar biedt het de mogelijkheid om wereldwijd gespreid te beleggen in aandelen met hoofdsomgarantie aan het einde van de looptijd. Daarnaast wordt er voor 100 % geprofiteerd van eventuele koersstijgingen. Voor de belegger die zoekt naar een beleggingsvorm met een laag risico en kans op een behoorlijk rendement is dit een zeer geschikt alternatief.

S. (Sjoerd) Ebbens
Senior beleggingsspecialist

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


...werft
Zeeland werft van buitenaf

...levert
Hulsterse levert thuiszorg op maat

...structureert
Organisatiestructuur moet passen bij groei omzet

...checkt
Prins & Dingemanse vist ook op het internet

...surft
Haal winst uit online handelsregister

...belegt
De beleggings- adviseurs

...verbetert
Terneuzen steeds beter toegankelijk

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...bouwt
"Wees goed en vertel het."

...informeert
BouwNed stelt zich voor

...onderneemt
Ondernemen is leuk !

...kiest
"De aannemer is meer manager dan bouwer"

...verandert
Agenda voor het Nieuwe Bouwen

...garandeert
De VerBouwgarantie voor extra zekerheid

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...organiseert
Goed georganiseerde bedrijfstak

...combineert
De onmisbare schakel....

...roept
'Heb oog voor de belangen van het MKB!'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...leest
In 't kort

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan