In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004
File not found.

















De heer J.F.H. Rouw:
Goed georganiseerde bedrijfstak

Bij de in 1984 opgerichte Stichting Bouwopleiding Zeeland (BOZ) kunnen leerlingen altijd hun opleiding afmaken. In de tachtiger jaren moesten bouwbedrijven bij gebrek aan inkomsten vaak werknemers die via een leerling-overeenkomst bij hun werkten, tegen de regels in ontslaan. Daaraan is met de oprichting van samenwerkingsverbanden van bouwondernemers zoals BOZ een einde gekomen.


Werknemerstatus
BOZ, gevestigd in Goes (hoofdvestiging ) en Terneuzen, verzorgt diverse opleidingen in de bouw. De leerlingen komen voornamelijk uit het VMBO. Zij sluiten met BOZ een arbeidsovereenkomst af (dienstverband van 2 jaar) en daarnaast een Beroeps Praktijk Vormings Overeenkomst (BPVO) met BOZ en ROC, waar ze een dag per week theorielessen volgen. BOZ heeft gemiddeld zo'n 180 leerling-werknemers in dienst. Jaarlijks starten in augustus/september gemiddeld 70 leerlingen. Na een korte introductieperiode van minimaal twee weken bij BOZ in Goes of Terneuzen, gaan ze twee jaar aan de slag bij een van de 135 bij BOZ aangesloten erkende leerbedrijven in Zeeland. Daar worden zij voortdurend begeleid door een leermeester. De BOZ-opleidingscoördinator bezoekt hen enkele keren per jaar op de werkplek. Al naar gelang de vooropleiding kunnen leerlingen de praktijkopleidingen van de Beroeps Begeleidende Leerwegen (BBL) 2 en 3 volgen. Het ROC in Terneuzen neemt sinds kort elektronische theorietoetsen af, waarbij de uitslagen direct worden verwerkt. De heer J.F.H. Rouw, directeur van BOZ, merkt trots op dat de bouw een zeer goed georganiseerde bedrijfstak is.

Samenwerking
In Zeeuws-Vlaanderen promoot BOZ haar opleidingen samen met die in de metaal- en wegenbouw en de schildersbranche. De heer Rouw: "In Terneuzen organiseren wij jaarlijks doedagen voor de tweede klassen VMBO. In Goes houden wij in november drie beroepen oriëntatiedagen voor de derde klassen VMBO, waarmee wij laten zien wat wij de leerlingen van laag tot hoog kunnen bieden. Dat ook in de bouw carrière gemaakt kan worden, blijkt wel uit het feit dat een van onze leerlingen van het eerste uur nu bestuurslid is van de Stichting BOZ."

Kortlopende cursussen
Daarnaast organiseert BOZ een aantal kortlopende cursussen voor volwassenen in de bouw, al dan niet in samenwerking met andere opleidingsinstituten, zoals cursussen bedrijfshulpverlening en EHBO.

Jong geleerd.....
Het project "Ontdek Kasteel" waarmee basisschoolleerlingen kennis kunnen maken met techniek draagt BOZ een warm hart toe. "Niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders een prima manier om te weten te komen welke mogelijkheden de techniek biedt", besluit de heer Rouw.

Informatie
Bouwopleiding Zeeland
Industriestraat 7
4462 EZ Goes
Tel: 0113 - 23 24 84
Fax: 0113 - 23 38 74
E-mail: rouw@bouwopleidingzeeland.nl


...werft
Zeeland werft van buitenaf

...levert
Hulsterse levert thuiszorg op maat

...structureert
Organisatiestructuur moet passen bij groei omzet

...checkt
Prins & Dingemanse vist ook op het internet

...surft
Haal winst uit online handelsregister

...belegt
De beleggings- adviseurs

...verbetert
Terneuzen steeds beter toegankelijk

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...bouwt
"Wees goed en vertel het."

...informeert
BouwNed stelt zich voor

...onderneemt
Ondernemen is leuk !

...kiest
"De aannemer is meer manager dan bouwer"

...verandert
Agenda voor het Nieuwe Bouwen

...garandeert
De VerBouwgarantie voor extra zekerheid

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...organiseert
Goed georganiseerde bedrijfstak

...combineert
De onmisbare schakel....

...roept
'Heb oog voor de belangen van het MKB!'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...leest
In 't kort

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan