In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004
File not found.

















Agenda voor het Nieuwe Bouwen

Onlangs organiseerde BouwNed Regio Zuid een congres te Rilland Bath. Professor H. de Ridder, verbonden aan de Technische Universiteit van Delft, hield daar een inleiding onder de titel "Het Nieuwe Bouwen". De Zeeuwse gedeputeerde voor ruimtelijke ordening en wonen, drs. H. van Waveren, ging vervolgens uitgebreid in op de huidige slechte situatie op de Zeeuwse woningmarkt. De middag werd afgesloten met een forumdiscussie, waaraan naast de beide inleiders ook de heer ing. G. de Jonge een bijdrage leverde. Hij is bestuurslid vanuit Zeeland in BouwNed regio Zuid.

Gedeputeerde Van Waveren ontvangt het eerste exemplaar van de brochure "Bouwers aan Zeeland" uit handen van de voorzitter van de Bouwned Afdeling Zeeland de heer Flipse.
Het Nieuwe Bouwen
Professor De Ridder hield een aansprekende inleiding over het ingewikkelde bouwproces. Een betere afstemming van vraag en aanbod is in zijn visie vereist. Daarvoor is een fundamenteel andere aanpak nodig, waarbij vragers en aanbieders samen zoeken naar waardetoevoeging voor beide partijen. Met meer nadruk op het eindresultaat en exploitatiemogelijkheden dan de huidige eenzijdige gerichtheid op de kale aanneemsom. De winst van de aanpak die hij beoogt bestaat uit een sterke reductie van huidige hoge transactiekosten, minder kans op budgetoverschrijdingen en weinig kans op claims achteraf. Het is zijn overtuiging dat er tevens een innovatieve werking van uitgaat.

Bouwmarkt
Gedeputeerde Van Waveren schetste de toestand op de Zeeuwse bouwmarkt. Die toestand is zorgwekkend. Er worden te weinig huizen gebouwd om aan de vraag te voldoen en mede als gevolg daarvan zijn de prijzen sterk opgelopen. In de periode 2000-2003 daalde het aantal gerealiseerde nieuwe woningen met 50 procent ten opzichte van de jaren daarvoor, terwijl de prijzen van koopwoningen stegen met 40 procent, de hoogste stijging van alle provincies. Reden voor BouwNed Regio Zuid om een beleidsagenda voor de bouw op te stellen, die is verwerkt in een speciale brochure "Bouwen aan Zeeland" . Daarin is een groot aantal BouwNed suggesties opgenomen om tot een hogere woningbouwproductie te komen. Aan het einde van het succesvolle congres overhandigde de heer ir. C.P.C. Flipse, voorzitter van BouwNed Afdeling Zeeland deze brochure aan gedeputeerde Van Waveren.

Clustering
"We vragen met nadruk niet om een voorkeursbehandeling, maar willen een reële kans om mee te dingen naar het werk", zo stelt de heer Flipse. "Gemeenten clusteren meerdere kleinere opdrachten tot één grote, terwijl de noodzaak daarvan niet altijd duidelijk is. Op deze manier worden er onnodig barrières opgeworpen voor kleinere bedrijven om mee te doen. We gaan graag de concurrentie aan, maar dan met gelijke kansen voor iedereen. Bovendien kennen lokale bouwers de plaatselijke omstandigheden en hebben kennis van de lokale markt. Dan kan voor opdrachtgevers een voordeel zijn."


...werft
Zeeland werft van buitenaf

...levert
Hulsterse levert thuiszorg op maat

...structureert
Organisatiestructuur moet passen bij groei omzet

...checkt
Prins & Dingemanse vist ook op het internet

...surft
Haal winst uit online handelsregister

...belegt
De beleggings- adviseurs

...verbetert
Terneuzen steeds beter toegankelijk

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...bouwt
"Wees goed en vertel het."

...informeert
BouwNed stelt zich voor

...onderneemt
Ondernemen is leuk !

...kiest
"De aannemer is meer manager dan bouwer"

...verandert
Agenda voor het Nieuwe Bouwen

...garandeert
De VerBouwgarantie voor extra zekerheid

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...organiseert
Goed georganiseerde bedrijfstak

...combineert
De onmisbare schakel....

...roept
'Heb oog voor de belangen van het MKB!'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...leest
In 't kort

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan