In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004
File not found.

















Kees Mechielsen, Terneuzen:
Organisatiestructuur moet passen bij groei omzet

Een flink stijgende lijn in de groei van het werk en de daaraan gekoppelde groei van de organisatie vraagt om een stevige aanpak als het gaat om de interne structuur. Informeel overleg en ad hoc beslissingen voldoen niet meer. Kees Mechielsen, directeur van het gelijknamige bedrijf in Terneuzen, heeft de zaken inmiddels aangepakt. "Iedereen weet nu waar hij aan toe is. De organisatie is meer gestroomlijnd."

Kees Mechielsen BV uit Terneuzen is een goedlopende onderneming op het gebied van verhuur, reparatie, onderhoud en verkoop van compressoren, generatoren, lasdiesels, pompen en alle bijbehorende apparaten. Directeur Kees Mechielsen begon achttien jaar geleden met zijn vrouw, had al snel een vijftal medewerkers maar groeide de afgelopen jaren naar een personeelsbestand van twintig mensen. Het werk groeide minstens net zo hard en er werd stevig aangepakt. Er leek geen vuiltje aan de lucht en toch zat het Mechielsen niet helemaal lekker. "De organisatiestructuur was achtergebleven bij de groei", vertelt hij. "Met vijf man kun je op een andere, meer informele wijze werken dan met twintig. We zijn wel ISO en VCA gecertificeerd en dat leverde al een bepaalde werkwijze op maar ik had het gevoel dat het toch niet goed liep. Er was meer structuur nodig en ik wilde de mensen meer op een lijn krijgen."

MensenKennis
Mechielsen schreef zich in voor het project Vernieuwend Ondernemerschap van Syntens. Adviseur Anita Idskes wees hem op de mogelijkheden van het programma Profijt van MensenKennis (MeK) dat is opgezet door het ministerie van Economische Zaken en Syntens. "MensenKennis plaatst de mens gestructureerd centraal in de organisatie", vertelt Mechielsen. "Bij ons draaide het ook wel om de medewerkers maar er zat geen duidelijke lijn in." Zo hielden Mechielsen en bedrijfsleider Ronald van Troost al wel functioneringsgesprekken. "Maar tegenwoordig leggen we de resultaten over de taken en de uitvoering volgens vaste procedures vast", legt Van Troost uit.

Enquête
Syntens-adviseur Idskes heeft het bedrijf onder de loep van MeK gelegd. Uit de enquête onder de leidinggevenden over de structuur, missie, visie en cultuur, bleek dat de ideeën die Mechielsen had bij hen geheel niet bekend waren. Ook waren er onduidelijkheden over bevoegdheden, taken en inzet. "Dat was schokkend en verhelderend", vindt Mechielsen nu. Met behulp van externe adviseur Apply uit St. Jansteen zijn de verbetervoorstellen van Idskes omgezet in een nieuwe organisatiestructuur. Met het organisatieadviesbureau Apply had de ondernemer al goede ervaringen bij het behalen van de certificaten.

Delegeren
Inmiddels is er een overlegstructuur opgezet tussen de verschillende afdelingen. De functioneringsgesprekken zijn meer taakgericht geworden. Er wordt meer aangestuurd en gedelegeerd. "Dat laatste moet ik wel nog beter onder de knie krijgen", zucht Mechielsen. Er is veel veranderd maar zowel Van Troost als Mechielsen hebben het gevoel op de goede weg te zitten. "We zijn beide erg gedreven en dan voelt het wel eens als een last als anderen dat minder hebben", vindt Van Troost. "Wij willen er soms te hard aan trekken. Ik merk dat de mentaliteit, met name onder de jongeren, veranderd is. Het is soms lastig hen te motiveren en tot de juiste spirit te brengen." "Ik wil de neuzen dezelfde kant op krijgen", zegt Mechielsen. "Iedereen kan hier verder leren en krijgt kansen. Dit moet een goede, innovatieve, organisatie worden."


...werft
Zeeland werft van buitenaf

...levert
Hulsterse levert thuiszorg op maat

...structureert
Organisatiestructuur moet passen bij groei omzet

...checkt
Prins & Dingemanse vist ook op het internet

...surft
Haal winst uit online handelsregister

...belegt
De beleggings- adviseurs

...verbetert
Terneuzen steeds beter toegankelijk

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...bouwt
"Wees goed en vertel het."

...informeert
BouwNed stelt zich voor

...onderneemt
Ondernemen is leuk !

...kiest
"De aannemer is meer manager dan bouwer"

...verandert
Agenda voor het Nieuwe Bouwen

...garandeert
De VerBouwgarantie voor extra zekerheid

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...organiseert
Goed georganiseerde bedrijfstak

...combineert
De onmisbare schakel....

...roept
'Heb oog voor de belangen van het MKB!'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...leest
In 't kort

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan