In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004
File not found.

















Ondernemen is leuk !

Marco van de Linde (35 jaar) is directeur van Bouwbedrijf J. van de Linde Kloetinge B.V te Goes. Dit familiebedrijf is in 1951 opgericht. Het bedrijf heeft ca. 50 personen in vaste dienst. Bouwbedrijf Van de Linde is een all-round bouwbedrijf en heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Ze zijn werkzaam op het terrein van de woningbouw, onderhoud en verbouwingen, utiliteitsbouw, restauratie en projectontwikkeling. De omzet wordt volledig in Zeeland gerealiseerd, waarvan ongeveer de helft in Goes. Marco is bestuurslid van de BouwNed Afdeling Zeeland en voorzitter van de kern JongBouwmanagement.



"De aannemer is meer manager dan bouwer", ben je het met deze stelling eens ?
Ja, als ik kijk hoeveel tijd ik overdag besteed aan ons werkelijke vak, het bouwproces, of het sturen van de organisatie dan vraagt deze laatste taak de meeste aandacht. Ik schat dat de verhouding op dit moment voor mij ligt op 20 % bouwproces en 80 % managen. Ik zou graag meer met het bouwproduct bezig zijn. In nauw overleg met de voorman en de timmerlieden op de bouwplaats een oplossing zoeken voor 'koude bruggen', een goede bouwkundige aansluiting realiseren tussen het oude gebouw en de nieuwe aanbouw bijvoorbeeld. Het is steeds weer de kunst om die oplossingen te vinden die bouwkundig verantwoord zijn, maar die ook passen binnen de financiële afspraken die je met de opdrachtgever hebt gemaakt. Mijn vader en opa waren veel meer bouwers dan managers; hele andere tijden. De voorbereiding van de bouw vergt nu véél meer tijd dan vroeger. Het huidige Bouwbesluit, de milieuwetgeving en de voorschriften op het gebied van de brandveiligheid eisen gedetailleerde tekeningen en berekeningen vóórdat je met de bouw kan beginnen. Ik denk aan de uitgewerkte bestektekeningen, constructieberekeningen, bodemonderzoeken, isolatie- en ventilatieberekeningen, en niet te vergeten alle bouwkundige maatregelen in verband met de brandveiligheid. Dit alles heeft tot gevolg dat de bouwbedrijven veel meer personeel op kantoor hebben dan circa 15 jaar terug. Ik denk zelf dat dit aantal meer dan verdubbeld is. Maar we moeten dit ook niet allemaal als een nadeel zien. Juist met een goede voorbereiding kan je ervoor zorgen dat het werk efficiënt wordt uitgevoerd en dat faalkosten tot een minimum beperkt blijven. Tja, ik ben dan misschien op dit moment meer manager dan bouwer, maar in ons bedrijf kan je geen managementfunctie vervullen zonder ook een goede bouwer te zijn. Dat is een heel bewuste bedrijfsfilosofie waar wij voor gekozen hebben.

Wat is dan jullie opvatting over een goed personeelsbeleid ?
Ik wil mensen stimuleren om zich verder te ontwikkelen en dat geldt zeker ook voor de mannen op de bouw. Het is belangrijk om met elkaar vast te stellen welk toekomstperspectief er voor ze kan zijn binnen ons bouwbedrijf.

Zo hebben we voor een werknemer met rugklachten, die zijn werk als timmerman niet meer kon uitvoeren, een nieuwe functie gecreëerd. Hij voert nu verschillende taken uit binnen ons bedrijf op het gebied van keuringen, het verrichten van opnames en voorraadbeheer. Daarnaast is hij flexibel inzetbaar voor spoedklusjes. Deze werknemer is nu weer helemaal fit en breder inzetbaar dan voorheen. Met deze functie hebben we niet alleen onze interne bedrijfsvoering versterkt, maar zijn we ook in de toekomst verzekerd van een goede 'doorstroomplek'. Op deze manier kan je je medewerkers ook als ze ogenschijnlijk wat minder inzetbaar zijn, een toekomst blijven bieden binnen het bouwbedrijf. Bij ons leren er gelukkig momenteel nog al wat. Dat stimuleren we altijd, ook met een financiële bijdrage in de studiekosten. Ik zeg altijd: "Doe het en kijk waar je eigen grenzen liggen." Soms wordt het diploma niet gehaald, maar je steekt er altijd wat van op. Als je als nooit de kans hebt gekregen om je te ontwikkelen, weet je nooit wat je in huis hebt én waar je tevreden mee kunt zijn !

Nemen jullie hier een uitzonderingspositie in ?
Ik hoop het niet, want anders gaat de bouwsector kapot. Ik ben zoals gezegd een uitgesproken voorstander van interne opleiding. Je vakmensen moeten zich blijven ontwikkelen, doorgroeien voor het bestaansrecht van je bedrijf. De bouw blijft ook in de toekomst een sector waar je niet zonder vakmensen kunt.

In de praktijk lijkt 'bouwen' steeds meer 'monteren' te worden. Wat zegt dat dan over de 'waardering' van het bouwambacht ?
Je kan inderdaad niet alles meer 'traditioneel' bouwen. Enerzijds omdat er veel druk van buitenaf is om heel snel te bouwen, anderzijds omdat de risico's van een lange tijd werken op de bouwplaats voor de aannemer ook te groot worden. Daarom wordt zoveel mogelijk 'prefab' aangeleverd zodat het op de bouwplaats soms alleen nog maar gemonteerd hoeft te worden. Overigens gebeurt het vakwerk dan nog steeds - alleen níet meer voor iedereen zichtbaar op de bouwplaats - maar binnen onder optimale arbeidsomstandigheden. Het bouwvak wordt hierdoor zeker niet minder interessant. Als je bij wilt blijven moet je hierin meegaan, er wordt immers door de markt om gevraagd. Vraaggericht bouwen, heet dat.

Is ondernemen leuk ?
Ondernemen is absoluut heel leuk.... anders houd je het ook niet vol.


...werft
Zeeland werft van buitenaf

...levert
Hulsterse levert thuiszorg op maat

...structureert
Organisatiestructuur moet passen bij groei omzet

...checkt
Prins & Dingemanse vist ook op het internet

...surft
Haal winst uit online handelsregister

...belegt
De beleggings- adviseurs

...verbetert
Terneuzen steeds beter toegankelijk

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...bouwt
"Wees goed en vertel het."

...informeert
BouwNed stelt zich voor

...onderneemt
Ondernemen is leuk !

...kiest
"De aannemer is meer manager dan bouwer"

...verandert
Agenda voor het Nieuwe Bouwen

...garandeert
De VerBouwgarantie voor extra zekerheid

...lanceert
Nieuw label BouwGarant maakt kwaliteit zichtbaar

...organiseert
Goed georganiseerde bedrijfstak

...combineert
De onmisbare schakel....

...roept
'Heb oog voor de belangen van het MKB!'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...leest
In 't kort

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan