In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004
File not found.


















Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Deloitte
Van Gansewinkel (Regio Zuidwest Nederland)
Liftal Hijstechniek
Pacorini
Sea Way
Notarissen Seijdlitz, Loof en Segers
Zeeland Supply Groep
STT BV
Rabobank Walcheren
Rabobank Beveland
Beleggen met hoog rendement in mindere tijden !

Rabobank Beveland, afdeling private banking, verzorgt periodiek een rubriek in "de Ondernemer". De redactie bestaat uit Sjoerd Ebbens, Senior Beleggingsspecialist, Claudia van Swaal FFP/RAB, Senior Accountmanager Financieel Advies en drs. Adri van de Laar MFP Hoofd Private Banking.


C.P.M. van Swaal, drs. A.G.P. van de Laar, S. Ebbens
Rabobank Beveland afd. private banking

Voor veel beleggers is het verleidelijk om in deze onzekere tijden niet om te kijken naar de beleggingsportefeuille. De maandelijkse overzichten worden snel in de kast opgeborgen en er wordt gehoopt op betere tijden. De belegger is van mening dat er door de slechtere performance van de aandelenkoersen en de lage rente geen redelijk rendement te behalen is. Hij is vaak al tevreden als de grondslag van de vermogensrendementsheffing van 4 % aan rendement behaald wordt. Toch zijn er interessante alternatieven om een relatief hoog rendement te behalen. Hieronder bespreek ik enkele beleggingsmogelijkheden.

Hoog Dividend Fondsen
Diverse aanbieders van beleggingsfondsen hebben de afgelopen periode fondsen geïntroduceerd die gericht zijn op het periodiek uitkeren van een hoog en stabiel dividend. Het fonds belegt in een wereldwijd gespreide portefeuille van aandelen die een hoog dividend uitkeren of is gericht op een bepaalde beleggingscategorie zoals onroerend goed. De fondsen zijn een goed alternatief voor beleggen in individuele aandelen. De rendementen zullen, afhankelijk van de keuze van het fonds en bijbehorend risicoprofiel, tussen 5 en 8 % op jaarbasis liggen.

High Yield Obligatie Fondsen
Een High Yield Obligatie Fonds belegt wereldwijd in zowel bedrijfsobligaties als in obligaties uitgegeven door overheden van landen van opkomende economieën. De kredietwaardigheid van deze bedrijven en landen is lager dan bijvoorbeeld de kredietwaardigheid van Nederlandse staatsobligaties. Tegenover dit hogere risico bestaat de kans op een duidelijk hoger rendement (high yield). Met een belegging in High Yield Obligaties creëert u extra risicospreiding in uw portefeuille. Over de afgelopen twaalf maanden hebben deze fondsen een rendement op jaarbasis opgeleverd van 7 tot 10 %.

Obligaties met variabele rentevergoeding
Banken hebben de laatste tijd obligaties uitgegeven die geen vaste rente uitkeren maar een periodiek opnieuw vast te stellen rente vergoeding. Als basis wordt vaak het rendement op de 10 jarige staatslening of op het 3 of 6 maands euribor tarief (korte rente) genomen. De hoogte van de rente wordt doorgaans per kwartaal aangepast. Het voordeel van dit soort obligaties is dat de belegger bij een stijgende marktrente een hogere rente ontvangt. Het extra risico op deze obligaties voor de belegger is een dalende rente. Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren over de bijzondere voorwaarden zoals maximaal uit te keren rentepercentages of vervroegde aflossing. Recentelijk heeft Aegon een perpetuele obligatie uitgegeven en Rabobank een Asset Backed- en Inflatie obligatie.

Dividend en aandelen selectie
Het gemiddelde dividend op de fondsen uit de AEX index is momenteel circa 2 %. De belegger kan tijdens het samenstellen van de portefeuille bij de aandelenselectie extra aandacht besteden aan aandelen die een hoger dividend rendement hebben dan het AEX gemiddelde. Zo heeft Koninklijke Olie nog nooit het dividend verlaagd en momenteel een dividend van circa 4,5 %. In de bankensector levert ABN AMRO een dividend op van 5,4 % en ING 5 %. Het voedingsfonds Wesaenen keert momenteel 5,4 % aan dividend uit. En het onroerend goed fonds Wereldhave 6,5 %. Indien koersen van de aandelen niet veranderen, heeft de belegger met de dividend inkomsten een hoger rendement behaald dan op een spaarrekening. Het dividend wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en is mede afhankelijk van het bedrijfsresultaat.

Specials
Recent zijn er diverse speciale producten uitgegeven. Zo heeft Wijs en Van Oostveen de Garantie Bonus Notes uitgegeven en Rabobank de Global Titans obligatie.

Op het einde van de looptijd wordt de inleg volledig terugbetaald. Bij deze beleggingsproducten loopt de belegger over de hoofdsom geen risico. De eerste 2 of 3 jaar ontvangt de belegger een gegarandeerde hoge rente tot 7 % op jaarbasis. Na deze eerste jaren ontvangt de belegger een variabele rente tot maximaal circa 10 % per jaar over de resterende looptijd. De rente is afhankelijk van de onderliggende waarde. Bij de genoemde producten is de onderliggende waarde de Dow Jones Global Titans Index. Deze index vertegenwoordigt de vijftig grootste internationale bedrijven ter wereld, zoals Microsoft en Koninklijke Olie. Indien de index niet stijgt of zelfs daalt, ontvangt de belegger geen rente. Deze speciale obligaties zijn dagelijks te verhandelen op de beurs. De garantie geldt alleen op het einde van de looptijd.

Naast de in dit stuk beschreven beleggingsalternatieven zijn er natuurlijk meer mogelijkheden om het rendement van uw beleggingsportefeuille te verhogen en risico's te beperken. Maak hiervoor een afspraak met uw beleggingsspecialist om dit op uw persoonlijke situatie af te stemmen.

S. (Sjoerd) Ebbens FFP
Senior beleggingsspecialist


...onderneemt
Masterclass Duurzaam Ondernemen op koers

...start
Effectieve manier van online netwerken

...innoveert
Taxicentrale Middelburg innoveert continu

...organiseert
Startersdag voor 'jonge ondernemers'

...belegt
De beleggings- adviseurs

...bezoekt
Veel diversiteit en Kwaliteit op Contacta 2004

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

....behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...vestigt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...presenteert
Junior Kamer Walcheren presenteert JKW Veiling

...netwerkt
NAC grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...rijdt
Zakelijk onderweg

...doneert
Opbrengst grootse netwerk-bijeenkomst voor Vrienden ZLG

...onderzoekt
Veel bedrijven weten niet of klanten tevreden zijn

...stimuleert
Ontmoetingsavond voor het Bedrijfsleven in Hulst

...concludeert
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad