In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004
File not found.

















De Beleggingsadviseurs

Spreiden
Rin Visser - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

Veel beleggers bezitten van oudsher flinke posities in de grote beursgenoteerde ondernemingen van ons land. Aandelen als Heineken, Koninklijke Olie, Philips en Unilever komen in vrijwel elke portefeuille voor. Natuurlijk kan dit een prima belegging zijn, maar vaak zien wij dat de spreiding zich beperkt tot een paar aandelen en dat het individueel belang in één bedrijf erg groot is (25% van de gehele portefeuille in 1 aandeel is geen uitzondering).

Een dergelijke eenzijdigheid vinden wij onverstandig. De koersval van de IT- en telecom-aandelen, het boekhoudschandaal rond Ahold en de gebeurtenissen bij ENRON en Parmalat hebben wel aangetoond dat ook met bedrijven die als gerenommeerd beschouwd worden, gekke dingen kunnen gebeuren.

Beleggingsfondsen zijn bij uitstek geschikt om de gewenste spreiding in de portefeuille aan te brengen. Zo kan een fonds dat gespreid belegt in de energie-sector een goed alternatief zijn voor een groot belang in bijvoorbeeld Koninklijke Olie. Ik noem als voorbeeld het Merill Lynch World Energy Fund, eem fonds dat het uitstekend doet.

Op www.morningstar.nl kunt u de prestaties van alle denkbare beleggingsfondsen met elkaar vergelijken, en zijn de best presterende fondsen bedeeld met 5 sterren. Dit betekent dat ze behoren tot de beste 10% in hun soort.

Heeft ook u (te) grote belangen in individuele aandelen? Praat dan eens met een adviseur over de mogelijkheden om uw risico beter te spreiden.

Tips : Sectorfondsen


Kapitaalverzekering of zelf doen?
Martin Janse - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

Maandelijks zelf een bedrag beleggen in een aandelenfonds biedt een aanzienlijk voordeel ten opzichte van maandelijks een premie betalen voor een kapitaalverzekering. Wanneer u consequent maandelijks een bedrag stort op een beleggingsrekening kan uw kapitaal aangroeien tot een aantrekkelijke som. Als voorbeeld beleggen we maandelijks een bedrag van e 100,- in een wereldwijd beleggend aandelenfonds van de eigen bank. Aan aankoopkosten bent u vaak niet meer kwijt dan 0,4%. Bij een voorbeeldpercentage van 8% per jaar is uw bedrag na 15 jaar al aangegroeid tot circa e 34.835,-. Bij 10% per jaar is dit zelfs e 41.792,-. Deze methode is ook nog eens erg flexibel. Wanneer het u even niet uitkomt kunt u de maandelijkse storting achterwege laten of bij meevallers juist extra storten. Deze belegging valt in Box 3; u moet elk jaar over de waarde, ervan uitgaande dat u de vrijstelling al heeft benut, 1,2% vermogensrendementsheffing betalen. Nu de kapitaalverzekering. Van de e 100,- inleg is het niet ongebruikelijk dat er na aftrek van provisies, aankoopkosten en poliskosten nog maar e 75,- wordt belegd. Op deze manier is de opbrengst na 15 jaar bij 8% per jaar maar circa e 25.780,-. Tussentijds even wat meer of minder premie betalen is vaak niet mogelijk. Eerder stoppen is kostentechnisch al helemaal niet aantrekkelijk. Fiscaal is er geen verschil in behandeling. Waarom zijn er dan toch mensen die kiezen voor zo'n kapitaalverzekering? Discipline! Wanneer u niet de discipline kunt opbrengen 15 jaar lang in eigen beheer bedragen te reserveren, kies dan voor een verzekeringspolis.


Verkiezingen en farmacie
Dhr. Bakker ING bank, Hoofd beleggen

Het rendement op de sector farmacie is dit jaar op één na de laagste van alle sectoren. Alleen de sector I.T. heeft slechter gepresteerd. De sector wordt gekenmerkt door hoge kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten, terwijl de potentiële opbrengsten onzeker zijn. De ondernemingen kunnen in hoge mate de afzetprijzen bepalen zolang de patenten geldig zijn. De sector is daarnaast sterk afhankelijk van overheidsbeleid met betrekking tot de budgetten voor de gezondheidszorg. Juist hierop verschillen Kerry en Bush van mening. Kerry wil dat de regering met de bedrijven onderhandelt over lagere prijzen voor de medicijnen. Zo krijgen veteranen momenteel al kortingen tot 65%. Kerry ziet graag dat dit breder wordt ingevoerd. Ook is hij voorstander om medicijnen te importeren uit Canada en andere landen waar de regeringen de prijzen laag houden. Bush, daarentegen, is tegen het direct onderhandelen met bedrijven over lagere prijzen. De koersen van de farmaceutische bedrijven zijn mede door deze onzekerheid in aanloop tot de verkiezingen gedaald. Aan deze onzekerheid is nu een einde gekomen. U weet nu wie zich de komende vier jaar president van de V.S. mag noemen. Als dit wederom Bush is kunnen betere tijden in het verschiet liggen, omdat de koersen van de farmaceuten dit jaar waarschijnlijk te hard gedaald zijn.

Wel adviseer ik u dan te beleggen in deze sector door middel van een beleggingsfonds, omdat er bij een belegging in individuele aandelen grote risico's blijven bestaan. Bijvoorbeeld als er een medicijn van de markt wordt gehaald, zoals onlangs gebeurde bij Merck.


Bange voorgevoelens
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Analist

Vervuld van bange voorgevoelens wachtten beleggers de resultaten over het derde kwartaal af. Bang, omdat na drie kwartalen van spectaculaire winstgroei (+20%) het feest wel eens over zou kunnen zijn. Voorlopig ziet het ernaar uit dat het allemaal zal meevallen. Natuurlijk, de winsten zijn niet zo spetterend, maar toch. Neem nu de halfgeleidersector. Vooraankondigingen van Intel en Texas Instruments deden het ergste vrezen. Maar vooral Texas Instruments verraste vriend en vijand. Hoe kan dat? Heel simpel: de markt voor mobieltjes groeit dit jaar veel harder dan geraamd. Werden er in 2003 wereldwijd 520 miljoen mobieltjes verkocht, dit jaar kan dat wel eens oplopen tot 650 miljoen. Veel van die toestelletjes zijn uitgerust met gadgets als een camera en leveren per saldo meer op. Bij ASML zullen ze dit alles met welgevallen bezien. Een andere sector die aangenaam verrast is die voor software. Al en paar kwartalen zat de markt met toenemend ongeduld te wachten op een herstel van de vraag naar bedrijfssoftware. Dit bleef maar uit, en uitgerekend in het kwartaal dat eigenlijk niemand meer op een verbetering rekende, kwam het er dan toch van. Alle spelers met een beetje naam, zoals Siebel en Peoplesoft maar ook IBM, wisten een hernieuwde belangstelling bij klanten te melden. De oorzaak? Het laat zich moeilijk raden. In ieder geval is duidelijk dat de softwarehuizen nu serieus werk maken van het midden- en kleinbedrijf. En ja, het kan niet uitblijven, er komt een moment dat een bedrijf moet besluiten zijn software te gaan vervangen.
Afsluitend: het valt niet tegen, maar de komende kwartalen blijft onzekerheid troef.

F. van Lanschot is positief over de sectoren Kapitaalgoederen, Farmacie, Verzekeraars en Software&Services


Sectorupdate on(t)roerend goed: afbouwen!
Dhr. Abrahamse - Rabobank Beveland, Senior beleggingsspecialist

De Nederlandse vastgoedaandelen hebben de afgelopen vijf jaar een uitstekend rendement opgeleverd. Zo boekte het modale Nederlandse vastgoedaandeel over deze periode een totaalrendement (koerswinst plus dividendrendement) van ruim 11% per jaar. In schril contrast hiermee staat het negatieve rendement van 6% per jaar dat er een belegging in Nederlandse aandelen opleverde. Obligaties deden het beter dan aandelen, maar bleven met een rendement van 6% duidelijk achter op de vastgoedaandelen. Vastgoed heeft het dus niet alleen in absolute zin goed gedaan, maar vooral ook in relatieve zin. Bovendien vertoonden vastgoedaandelen in deze periode ook nog eens een lager dan gemiddeld risico. Een hoger dan gemiddeld rendement tegen een lager dan gemiddeld risico, dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Vastgoedaandelen kennen op langere termijn een rendement dat tussen dat van aandelen en dat van obligaties ligt. De afgelopen vijf jaar zijn dan ook niet representatief voor wat je van een belegging in vastgoed mag verwachten. De komende jaren moet worden gerekend op minder goede resultaten. Niet alleen in relatieve zin, maar waarschijnlijk ook in absolute zin. Er zijn een aantal argumenten voor deze stelling. Op de eerste plaats zijn vastgoedaandelen kwetsbaar voor een stijgende kapitaalmarktrente. Zo'n stijgende rente verwachten wij voor de komende jaren. Ten tweede zal de winstgroei van onroerend goed na een periode van euforie stagneren. Tot slot zijn onroerendgoedaandelen in historisch perspectief duur. De meeste staan momenteel boven de intrinsieke waarde, en dat is iets wat niet vaak voorkomt. Afbouwen dus, zou ik zeggen!!


Nieuwe generatie beleggingen: Exchange Traded Funds
Jack Horvest - SNS bank Senior vermogensbeheerder

Een 'ETF' oftewel 'indextracker' is een aandeel dat een specifieke aandelenindex of sector volgt. Het is een passieve manier van beleggen, waarbij exact de markt(index) wordt gekocht.
In de Verenigde Staten mateloos populair, in Europa tot op heden relatief nog onbekend.
De voordelen van de belegger zijn legio. Transparantie, u weet welke aandelen in de indextracker zitten. Continu wordt de waarde berekend en de prijsvorming hierop aangepast.
Goede verhandelbaarheid, notering op diverse beurzen, hierdoor is de prijsstelling scherp.
Lage kosten, fondsen worden passief beheerd en het onderhoud hiervan geschiedt door computers. Voor de ETF van de Amerikaanse S@P500 index betaalt u slechts 0,17% aan fondskosten, bij een beleggingsfonds liggen deze kosten aanzienlijk hoger. Indextrackers kunnen op diverse wijzen worden gebruikt b.v. het vormen van een portefeuille hoeksteen. Naast de hoeksteen kunt u zelf individuele beleggingen selecteren met een bovengemiddelde rendementsverwachting zonder dat de portefeuille onevenwichtig wordt. Door middel van indextrackers kunt u goedkoop een belang opnemen in de 'emerging markets'. Zelf belangen opnemen in deze markten is duur of zelfs onmogelijk. Vele strategieën zijn mogelijk, ook al voor obligaties en vastgoed worden indextrackers ontworpen. Interessante websites zijn o.a.
www.nl.ishares.net en www.ind-ex-change.com


...onderneemt
Masterclass Duurzaam Ondernemen op koers

...start
Effectieve manier van online netwerken

...innoveert
Taxicentrale Middelburg innoveert continu

...organiseert
Startersdag voor 'jonge ondernemers'

...belegt
De beleggings- adviseurs

...bezoekt
Veel diversiteit en Kwaliteit op Contacta 2004

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

....behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...vestigt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...presenteert
Junior Kamer Walcheren presenteert JKW Veiling

...netwerkt
NAC grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...rijdt
Zakelijk onderweg

...doneert
Opbrengst grootse netwerk-bijeenkomst voor Vrienden ZLG

...onderzoekt
Veel bedrijven weten niet of klanten tevreden zijn

...stimuleert
Ontmoetingsavond voor het Bedrijfsleven in Hulst

...concludeert
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad