In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004
File not found.


















Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Deloitte
Van Gansewinkel (Regio Zuidwest Nederland)
Liftal Hijstechniek
Pacorini
Sea Way
Notarissen Seijdlitz, Loof en Segers
Zeeland Supply Groep
STT BV
Rabobank Walcheren
Rabobank Beveland
Sea Way zet chemie in voor beter milieu

Een chemisch proces is weinig meer dan het samenvoegen van verschillende moleculen tot een nieuwe stof. Door dat proces om te draaien, zou je vervuilde materialen weer terug moeten kunnen brengen tot zuivere grondstoffen. Deze redenering en veel onderzoek leverden de Sea Way Group het eerste grote succes op: het verwijderen van cadmium uit plastics. "Wij hebben aangetoond dat je door chemische processen een tweede, derde of vierde leven kunt geven aan hetzelfde materiaal."


Van cadmium-kratje naar zuiver polyethyleen.

Sea Way werd op 1 januari 2000 opgericht door Sjaak de Looff en Wouter Roos. Zij namen de twee chemische fabrieken aan de Sloehaven over van hun voormalige werkgever, het Zwitserse concern Clariant. Een van de fabrieken werd in 2001 weer in bedrijf genomen om alkaansulfonaat te produceren voor de Zwitsers. De andere fabriek zou gebruikt gaan worden voor heel andere doeleinden: recycling. Directeur De Looff: "De levensduur van plastic producten is vaak heel kort. Als je dat kunt veranderen, lever je een serieuze bijdrage aan het milieu. De recyclingwereld was tot voor kort een wereld met een enigszins dubieus karakter. Wij wilden kijken of we er een fatsoenlijke business van konden maken."

Heinekenkratjes
In 1986 sloot Heineken met drie milieu-organisaties en de Consumentenbond een overeenkomst. Duizenden gele en rode kratjes waarin cadmium was verwerkt als kleurstof, zouden uit de roulatie worden gehaald. Bovendien zouden ze zo verwerkt worden, dat het giftige metaal niet in het milieu terecht zou komen. In de jaren die volgden, zochten talloze chemische laboratoria en bedrijven vergeefs naar een verwerkingstechniek. In 2000 ging ook Sea Way de uitdaging aan. De Looff: "We hadden ons bedrijf opgericht met als belangrijkste doelstelling het terugwinnen van producten uit rest- en afvalstromen. Het vinden van een oplossing voor de kratjes van Heineken zou dé manier zijn om ons bedrijf te profileren." Binnen enkele maanden kan Sea Way wat tot dan toe geen enkel bedrijf is gelukt. In een chemisch proces werden gehakselde stukjes plastic opgelost in een organisch oplosmiddel en het cadmium eruit gefilterd. Testen wezen uit dat zuiver polyethyleen (HDPE) resteerde. Heineken omarmde de methode en sloot een contract met Sea Way. De Looff: "Eind september zijn we gestart met de verwerking van de kratjes. In totaal gaat het om 28.000 ton, die we de komende drie jaar gaan verwerken."

Andere oplossingen
Sea Way ontwikkelt momenteel meer technieken voor recycling. De Looff: "We hebben nu ervaring opgedaan met hoe kunststof in elkaar steekt. We willen ook voor andere afvalstromen oplossingen bedenken." Zo is Sea Way Crumb Rubber Production BV opgericht, met als doel (auto)banden te verwerken tot hoogwaardig rubbergranulaat en rubbermeel. Ook PET-flesjes hebben de aandacht, vertelt De Looff: "Vaak zijn daar kleurstoffen aan toegevoegd, of stoffen die zuurstof of koolzuur tegenhouden. We proberen nu een technologie te ontwikkelen waarmee we die stoffen er weer uit kunnen halen." De Looff is ervan overtuigd dat dit een oplossing is voor een mondiaal probleem: "De wereldwijde afvalberg is echt gigantisch groot. Er zal natuurlijk altijd een stroom producten overblijven waar je niets mee kunt, maar je kunt die berg wel enorm reduceren. Wij hebben aangetoond dat je door chemische processen ook een tweede of een derde of een vierde leven kunt geven aan hetzelfde materiaal. Want het product wat je ermee maakt mag een korte levensduur hebben, het materiaal kun je oneindig gebruiken."

Meer informatie
Sea Way
Haven 9890
4389 PD Vlissingen-Oost
Tel.: 0113 - 689430
www.sea-way.nl
info@sea-way.nl


...onderneemt
Masterclass Duurzaam Ondernemen op koers

...start
Effectieve manier van online netwerken

...innoveert
Taxicentrale Middelburg innoveert continu

...organiseert
Startersdag voor 'jonge ondernemers'

...belegt
De beleggings- adviseurs

...bezoekt
Veel diversiteit en Kwaliteit op Contacta 2004

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

....behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...vestigt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...presenteert
Junior Kamer Walcheren presenteert JKW Veiling

...netwerkt
NAC grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...rijdt
Zakelijk onderweg

...doneert
Opbrengst grootse netwerk-bijeenkomst voor Vrienden ZLG

...onderzoekt
Veel bedrijven weten niet of klanten tevreden zijn

...stimuleert
Ontmoetingsavond voor het Bedrijfsleven in Hulst

...concludeert
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad