In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004
File not found.

















Masterclass Duurzaam Ondernemen op koers

De Masterclass Duurzaam Ondernemen voor industriële bedrijven, een initiatief van de provincie Zeeland, ligt na bijna een jaar redelijk op koers. Op maandag 29 november vindt de vierde bijeenkomst van de Masterclass plaats. Het is gebaseerd op een lange termijn strategie voor grote industriële bedrijven in de Kanaalzone en het Sloegebied. Doelstelling is integratie van duurzaam ofwel maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bedrijfsvoering.


Gedeputeerde Jacques Suurmond: "Kleinere bedrijven
laten profiteren van expertise grotere bedrijven."

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) beschouwt het Zeeuwse initiatief als een proeftuin voor de hele Nederlandse chemische industrie. Daarnaast ziet de provincie Zeeland de Masterclass ook als een proef voor de Zeeuwse MKB bedrijven. "Kleinere bedrijven kunnen profiteren van de expertise van grotere bedrijven op het gebied van duurzaam ondernemen. Het project verloopt tot dusver redelijk. Vertegenwoordigers van de industriële bedrijven komen eens in de drie maanden in de Masterclass bij elkaar. Daarnaast komt men in drie werkgroepen bij elkaar: strategie & beleid, personeel en communicatie. Het zegt wat dat bedrijven de nodige tijd vrijmaken om informatie met elkaar uit te wisselen middels de Masterclass. De branchevereniging VNCI ziet de Masterclass als pilot voor heel Nederland. De formule van samen leren en van elkaar leren in de Masterclass begint aan te slaan. Het is meer een stimuleringsprogramma op het gebied van duurzaam ondernemen dan dat iets mòet op grond van de wet Milieubeheer. Als provincie ondervinden wij begrip bij het bedrijfsleven voor duurzaam ondernemen", aldus milieugedeputeerde Jacques Suurmond van de provincie Zeeland.

Voordeel
Volgens de provinciale beleidsbepalers zal duurzaam ondernemen, zeker op termijn, economisch voordeel opleveren voor de bedrijven. Men bemerkt inmiddels een mentaliteitsverandering omtrent duurzaam ondernemen. Werd het tot voor kort vooral als kostenpost beschouwd, ondertussen wordt het economisch belang van een goed milieubeleid erkend. Dit past binnen de visie van het provinciebestuur. Men is tegelijkertijd voor economische ontwikkeling van het Zeeuwse bedrijfsleven en vermindering van de milieubelasting. De Zeeuwse bedrijven worden bij duurzaam ondernemen ondersteund met projecten als de Milieubarometer, Duurzaam Innoveren en de Masterclass voor grote Industriële ondernemingen.


Kennis uitwisselen in de Masterclass Duurzaam Ondernemen.

Bij dit laatste project voeren veertien chemiebedrijven ieder een branchegerichte duurzaamheidscan uit. DOW, Broomchemie, Thermphos, Atofina, EPZ, Cerestar en Yara doen een uitgebreide duurzaamheidscan. De overige deelnemende bedrijven voeren eenvoudiger individuele scans uit. Kernbegrippen zijn milieubescherming, economische ontwikkeling en maatschappelijke vooruitgang. Duurzaam ondernemen is ruimer dan veiligheid, gezondheid en milieu. Er wordt geïnvesteerd in de lokale economie en er is aandacht voor bijvoorbeeld inkoop van duurzame hulpstoffen en diensten, duurzame huisvesting en duurzaam vervoersmanagement. De hele bedrijfsvoering wordt bij een duurzaamheidscan doorgelicht waarbij alle partijen ('stakeholders') die zich rond een bedrijf bewegen zijn betrokken: overheid, toeleveranciers, milieubeweging, onderwijs. Er wordt bij de scan zelfs gekeken naar de rechten van werknemers in de grondstofproducerende landen. De duurzaamheidscan heeft geleid tot het opstellen van een duurzaamheidsagenda voor ieder bedrijf. Op basis daarvan zijn de werkgroepen gekozen. "Je merkt dat in Zeeland business to business eisen aan elkaar gesteld worden op het gebied van duurzaam ondernemen. Dat toeleveranciers geselecteerd worden op basis van een goed milieubeleid. Het Zeeuwse bedrijfsleven is goed aan de slag met duurzaam ondernemen, maar voordat het op een structurele manier verankerd is in de managementsystemen moet er nog wel wat gebeuren", aldus beleidsmedewerker Duurzaam Ondernemen Leo Leynse van de provincie Zeeland. s in de managementsystemen even goed aan de slag met duurzaam ondernemen, maar voordat het op een structurele manier veranker

Evenwicht
Daan Touw is milieucoördinator van Eastman Chemical BV in Middelburg, één van de deelnemende bedrijven aan het Masterclassproject. "De Masterclass is ontstaan uit de behoefte van het bedrijfsleven in Zeeland. Met name de grote bedrijven hebben aangegeven best ondersteuning en richting te willen van de overheid. De provincie Zeeland heeft het initiatief genomen om met de Masterclass in deze behoefte te voorzien. Het geeft blijk van een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Deze samenwerking is onontbeerlijk in een maatschappij als de onze. Uiteindelijk doen wij het met zijn allen en moet er een gezond evenwicht bestaan tussen de behoeften van het bedrijfsleven, de burgers en de overheid. De duurzaamheidscan geeft het bedrijf een goed beeld van hoe haar stakeholders denken over duurzaam ondernemen, wat zij graag zouden willen zien bij het bedrijf en hoe het eigen bedrijf hier over denkt.

Uiteindelijk wordt het bedrijf een spiegel voorgehouden. Ook wij zijn bezig met het uitvoeren van deze scan. Deze is nog niet helemaal afgerond, maar voorop staat dat ook wij hier veel van kunnen leren. Het zijn niet alleen de resultaten die duurzaam ondernemen op de kaart zetten. Alleen al het uitvoeren van de scan zorgt ervoor dat er over gesproken wordt. Een ander belangrijk voordeel van de Masterclass is dat bedrijven onderling veel van elkaar kunnen leren. Het ene bedrijf regelt de zaken net even wat anders dan het andere bedrijf", aldus Daan Touw. Eastman heeft in de Masterclass, samen met onder andere Dow Chemical en Thermphos, gekozen voor de workshop strategie & beleid. "Voor ons is de Masterclass een goed initiatief met voldoende leermomenten om de komende jaren het begrip duurzaamheid meer vorm te geven."


...onderneemt
Masterclass Duurzaam Ondernemen op koers

...start
Effectieve manier van online netwerken

...innoveert
Taxicentrale Middelburg innoveert continu

...organiseert
Startersdag voor 'jonge ondernemers'

...belegt
De beleggings- adviseurs

...bezoekt
Veel diversiteit en Kwaliteit op Contacta 2004

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

....behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...vestigt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...presenteert
Junior Kamer Walcheren presenteert JKW Veiling

...netwerkt
NAC grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...rijdt
Zakelijk onderweg

...doneert
Opbrengst grootse netwerk-bijeenkomst voor Vrienden ZLG

...onderzoekt
Veel bedrijven weten niet of klanten tevreden zijn

...stimuleert
Ontmoetingsavond voor het Bedrijfsleven in Hulst

...concludeert
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad