In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2007
File not found.

SYNTENS
Exporteren vraagt om gedegen voorbereiding

Tramper Techniek in 's Gravenpolder is gespecialiseerd in de productie van topseallijnen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit jaar wil de onderneming twee topseallijnen gaan exporteren, om te beginnen naar Engeland. Samen met Syntens heeft Tramper Techniek hiervoor een internationaliseringsplan opgesteld.


Een voorbeeld van een sealverpakkingslijn van Tramper Techniek.

De keuze voor Engeland is niet vreemd. „Engeland loopt voorop in Europa als het gaat om kant-en-klaarmaaltijden”, weet Marco de Koster, Sales Manager bij Tramper Techniek. „Die markt is daar groot en wij denken er met onze machines en technieken een rol te kunnen spelen.” De Koster zet in op het leveren van totaaloplossingen voor die voedingsmiddelenbedrijven waar grote hoeveelheden portioneringen worden verwerkt. De totaaloplossing omvat het ontnesten (uit elkaar halen) van tray's, het vullen, wegen, sealen, etiketteren en eventueel plaatsen van aanvullende deksels. Tramper Techniek heeft veel ervaring in de voedingsmiddelenindustrie.

Begonnen met het topsealen van verpakkingen in de mosselen- en oesterbranche, heeft men inmiddels ook brede ervaring in het sealen van olijven, noten, zuidvruchten, vlees, kant-en-klaar maaltijden en salades. „De mosselen- en oesterbranch was een goede leerschool”, meent De Koster. „Door de zware omstandigheden voor de machines - het zoute water, zand en schelpen - hebben we veel ervaring opgedaan die we ook voor andere producten kunnen inzetten. Zo willen we nog markt winnen in de zuivel (ijs) en vers gesneden groenten. We blijven onze technieken verder ontwikkelen.

Zo kunnen we matrijzen relatief snel aanpassen en passend maatwerk leveren.” Met Syntensadviseur Jan Henk Verburg heeft Tramper Techniek een innovatieactieplan opgesteld. De exportplannen kwamen daarbij ook naar voren. Verburg heeft een aantal studenten van de Hogeschool Zeeland een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar de belangrijkste partijen en concurrenten in Engeland. Verder is met Syntenscollega Pascal de Potter een internationaliseringsplan opgesteld om de exportplannen te structureren. Aan de hand van de onderzoeksresultaten van de studenten hebben De Koster en De Potter een plan van aanpak vastgesteld. „Het was een zinvol onderzoek”, vindt De Koster.

„De markt is interessant voor ons, ook al zijn er drie grote concurrenten. We zullen onszelf dan ook zeker moeten 'invechten'.” Aan de hand van het internationa­liseringsplan kon De Potter voor Tramper Techniek een subsidieaanvraag indienen bij het Programma Starters Buitenland (PSB) van de EVD. Dat is gehonoreerd met 11.500 euro om de beurs- en presentatiekosten te vergoeden voor een belangrijke vakbeurs in mei in Birmingham. Tramper Techniek heeft inmiddels diverse Engelse marktpartijen uitgenodigd voor een bezoek aan zijn stand. Ook overweegt De Koster om een agent voor Engeland in te schakelen. En als eenmaal seal- en ontnestings­machines verkocht worden, zullen er ook Engelse onderhouds­monteurs moeten worden aangetrokken. De Koster: „Exporteren doe je niet op een achternamiddag. Maar als dit slaagt, zal het tweede plan niet lang op zich laten wachten. Ook in Duitsland ligt een grote topsealmarkt.”

Heeft u vragen over exporteren, bezoek dan op dinsdag 17 april de informatiestand van Syntens tijdens de Internationale Handelsdag van de Kamer van Koophandel. Locatie: De Wouwse Tol, Bergen op Zoom. De toegang is gratis en het programma duurt van 15.00 tot 21.00 uur.

Internet: www.trampertechniek.nl
Internet: www.evd.nl/psb


...droomt
Dromen verwezenlijken dankzij de BOOST

...wenst
Specialist in bedrijfsfinancieringen

...wint
Duurzame innovatie wint terrein

...exporteert
Exporteren vraagt om gedegen voorbereiding

...inoveert
Innoveren doet exporteren

...organiseert Internationale Handelsdag op 17 april in Bergen op Zoom

...spreekt
Importeurs aan het woord op Internationale Handelsdag

....haalt uit
Bedrijfsleven haalt flink deel omzet uit export

...bouwt
Solide fundament is onontbeerlijk

...compeseert
Reden voor optimisme rondom BPM-regels voor ondernemers

...vervoert
Vervoer over water heeft de toekomst

...signaleert
EVO biedt praktische oplossingen

...op maat
Bedrijfsauto's: altijd maatwerk

...werkt efficient
Optimale efficiency in distributie

...groeit
Trends in trucks

...ontwikkelt
Transport en Logistiek biedt volop werk

...reikt uit
VW reikt verder

...hernoemt
Nissan heeft het nog steeds

...rijdt compact
Renault blijft sterk

...levert
Opel nog altijd betrouwbaar

...rijdt
zakkelijk onderweg

...belegt
De beleggingsadviseurs

...betaalt
Vermindering faalkosten door intensieve samenwerking

...concludeert
Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot