In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2007
File not found.

Specialist in bedrijfsfinancieringen

Een eigen kantoor was altijd een wens van Jan de Dreu. Aan die wens is prima invulling gegeven aan de Piet Heinstraat in Goes, tegenover het karakteristieke Stadspoortgebouw. Hij richt zich sinds eind 2006 met Credion Zeeland op advisering in bedrijfsfinancieringen op ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf.


Petra van Iwaarden, Jan de Dreu, Andy Croes, Piet de Koster en Bram Bril.

Het franchise-bedrijf maakt deel uit van een landelijk onafhankelijk samenwerkingsverband, dat tot doel heeft om de beste financieringsconstructie voor haar klanten (de ondernemers) te realiseren. De slogan van Credion is dan ook 'ondernemend in krediet voor ondernemers'. De inmiddels 53-jarige De Dreu heeft een bancaire loopbaan van bijna drie decennia achter de rug. In feite waren het ideële motieven die ten grondslag lagen aan zijn vertrek bij de ING Bank. De afstand tussen bank en klant werd volgens hem te groot.

„Na een reorganisatie werd alles veel meer centraal aangestuurd. Vrijheid in gebondenheid noemden we dat. Er waren binnen bankenland zoveel wisselingen dat de ondernemers niet meer wisten wie hun accountmanager was. Je bankiert als ondernemer echter niet met een bank, maar met een persoon. Als ondernemer wil je graag een vast aanspreekpunt. Dat kunnen wij wel aanbieden." Jan de Dreu vormt samen met Pieter de Koster (Walcheren), Bram Bril (Zeeuws-Vlaanderen) en Andy Croes (Bevelanden) het Credion team voor de provincie Zeeland.

Op basis van veel kennis en ervaring in de bancaire wereld heeft dit team zich gespecialiseerd op het gebied van MKB- en fusie & overname financieringen. Jan de Dreu verkaste acht jaar geleden bij de bank en kocht zich in bij Hypotheek Centrum Nederland (HCN). Wat HCN is voor particulieren, is Credion voor de zakelijke markt. „Uit onderzoek is gebleken dat bestaande financieringen van ondernemers veelal verbeterd kunnen worden, zoals via het anders inrichten van de financieringsstructuur. Het ontbreekt ondernemers vaak aan tijd en/of expertise op dit terrein. Mijn bedrijf speelt daar op in, zodat de ondernemer zich bezig kan houden met zijn corebusiness of het feitelijke ondernemen. De start, doorstart of expansie van een onderneming vertaalt zich bijna altijd in een financieringsbehoefte. Wij zorgen voor een goede voorbereiding en documentatie van de financieringsaanvraag. We beoordelen de haalbaarheid van de financiering van de investeringsplannen van de ondernemer.

Door ons tijdig te raadplegen, kan een ondernemer zich de nodige tijd en geld besparen. Bovendien werken wij op 'no cure no pay' basis. Door ons wordt het financieringsvraagstuk van de ondernemer panklaar bij de banken aangeleverd zodat deze, kort door de bocht gezegd, alleen nog maar ja of nee hoeven te antwoorden."

Cursussen
Waar bankiers tegenwoordig veelal HBO-plus geschoold zijn, is De Dreu een typische 'selfmademan'. „Ik ben op mijn 17e bij de bank begonnen en heb tot mijn 34ste in de avonduren cursussen/opleidingen gevolgd. Het verging me goed, met onder andere diverse promoties. Na Goes en Rotterdam (districtskantoor) werd ik Hoofd Zakelijke Relaties in Zierikzee en Middelburg en vervolgens directeur in Vlissingen." De in Waarde woonachtige Zeeuw heeft nog geen seconde spijt gehad van het verruilen van een zekere loondienstsituatie voor een onzeker zelfstandig ondernemerschap. „Het bevalt me prima om het MKB te bedienen op het gebied van bedrijfsfinancieringen, met een globale ondergrens van 2,5 ton tot en met een bovengrens van vele miljoenen euro's. Elk bedrijf is anders. Het ene is seizoensgevoelig (zoals een recreatieonderneming), het andere is meer conjunctuurgevoelig. De mens achter het bedrijf spreekt me het meeste aan.

Ik ben iemand die van mensen houdt, ieder mens is uniek." Het varen van zijn eigen koers als ondernemer, spreekt hem aan. „Ik ben geen '8 tot 5-mens', anders zou ik op maandagochtend niet om zes uur 's ochtends al op kantoor zijn. Daarnaast kan ik ook wel eens makkelijk vrij nemen, mede doordat we met een team werken. Daardoor ben je veel minder kwetsbaar. Als ondernemer heb je aan de ene kant heel veel vrijheid, maar aan de andere kant legt de overheid je zoveel regels op dat dit verstikkend werkt. Bij een baan in loondienst weet je vooraf precies wat je op 31 december zal hebben verdiend, terwijl je als zelfstandig ondernemer echt in het diepe springt. Een 'gevleugelde' uitspraak van mij tegen mijn kinderen is: 'geld maakt niet gelukkig, maar geen geld ook niet'.

Gebrek aan geld kan veel spanningen met zich meebrengen, zowel voor de particulier als de ondernemer. Ik heb gelukkig altijd alle medewerking van mijn vrouw ondervonden. Als het thuisfront niet achter je ondernemerschap staat, kun je het wel schudden", vertelt Jan de Dreu.


...droomt
Dromen verwezenlijken dankzij de BOOST

...wenst
Specialist in bedrijfsfinancieringen

...wint
Duurzame innovatie wint terrein

...exporteert
Exporteren vraagt om gedegen voorbereiding

...inoveert
Innoveren doet exporteren

...organiseert Internationale Handelsdag op 17 april in Bergen op Zoom

...spreekt
Importeurs aan het woord op Internationale Handelsdag

....haalt uit
Bedrijfsleven haalt flink deel omzet uit export

...bouwt
Solide fundament is onontbeerlijk

...compeseert
Reden voor optimisme rondom BPM-regels voor ondernemers

...vervoert
Vervoer over water heeft de toekomst

...signaleert
EVO biedt praktische oplossingen

...op maat
Bedrijfsauto's: altijd maatwerk

...werkt efficient
Optimale efficiency in distributie

...groeit
Trends in trucks

...ontwikkelt
Transport en Logistiek biedt volop werk

...reikt uit
VW reikt verder

...hernoemt
Nissan heeft het nog steeds

...rijdt compact
Renault blijft sterk

...levert
Opel nog altijd betrouwbaar

...rijdt
zakkelijk onderweg

...belegt
De beleggingsadviseurs

...betaalt
Vermindering faalkosten door intensieve samenwerking

...concludeert
Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot