In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004
File not found.


















Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Rabobank
AEX: een superieure index

Rabobank Beveland, afdeling private banking, verzorgt periodiek een rubriek in "de Ondernemer". De redactie bestaat uit Sjoerd Ebbens, Senior Beleggingsspecialist, Claudia van Swaal FFP/RAB, Senior Accountmanager Financieel Advies en drs. Adri van de Laar MFP Hoofd Private Banking.


C.P.M. van Swaal, drs. A.G.P. van de Laar, S. Ebbens
Rabobank Beveland afd. private banking

Beleggen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft de belegger geen windeieren gelegd. De Amsterdam Exchanges Index (AEX), de hoofdindex van Euronext Amsterdam, heeft een geweldig rendement laten zien ten opzichte van de MSCI Wereldindex in de periode van 1983 tot en met 2002. Over deze gehele periode behaalde de AEX index gemiddeld een beter rendement van 2,8 % per jaar ten opzichte van MSCI wereld index. Over deze 20 jaar zijn de prestaties van de Nederlandse aandelen ten opzichte van wereldwijd beleggen een indrukwekkende 74 % hoger. Hieronder ga ik in op de oorzaken hiervan, hoe u kunt beleggen in Nederlandse fondsen en op de vooruitzichten.

Oorzaken out-performance

De spreiding van de verschillende sectoren binnen de AEX-index heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het hogere rendement. In deze index zijn de sectoren energie en financiële dienstverlening oververtegenwoordigd. Deze sectoren hebben in de afgelopen periode goede rendementen laten zien.
De dollargevoeligheid van de Nederlandse beurs is de laatste jaren toegenomen. Nederland heeft een open economie en is rijk aan multinationals met veel bedrijfsactiviteiten in de VS. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven miljardenovernames in de VS gedaan. Hierdoor wordt er ook indirect internationaal belegd.
Het belang van Institutionele beleggers in Nederlandse aandelen is toegenomen van 3 % in 1983 naar 37 % eind 2002. Dit heeft invloed gehad op het rendement van de AEX-index.
De particuliere belegger heeft een natuurlijke voorkeur voor binnenlandse fondsen. Door de groeiende Nederlandse economie kreeg de particulier meer interesse en behoefte aan beleggen in aandelen.
Tot 1990 was de waardering van de Nederlandse markt ongeveer gelijk aan de helft van de waardering van de MSCI wereld index.

Beleggen in Nederlandse aandelen
Bovenstaande motieven pleiten ervoor te kiezen om in Nederlandse aandelen te beleggen. Dit kunt u op verschillende manieren doen. U kunt beleggen in een beleggingsfonds, zoals ABN Amro Netherlands Fund en Robeco Hollands bezit. Door te beleggen in een beleggingsfonds kunt u op eenvoudige wijze profiteren van het succes van toonaangevende Nederlandse ondernemingen. Een professionele fondsbeheerder zorgt voor een optimale spreiding over de verschillende sectoren.

Daarnaast kunt u samen met een beleggingsspecialist zelf een portefeuille samenstellen in individuele aandelen. Er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke eisen en wensen. De sectorspreiding is afhankelijk van de economische vooruitzichten en koopadviezen van aandelen die er op dat moment zijn. Indien er een sector onvoldoende vertegenwoordigd is op de Nederlandse beurs kunnen er ook buitenlandse fondsen aangekocht worden. Als vergelijkingsmaatstaf wordt vaak de AEX-index genomen.

Bij het samenstellen van de portefeuille gaat de Rabobank uit van de economische prognoses van het Institute for Research and Investment Services (IRIS). Dit is een gezamenlijk onderneming van de Rabobank en Robeco. De Rabobank adviseert haar klanten in Nederlandse aandelen te beleggen door middel van de Nederland accent portefeuille.

Vooruitzichten
Momenteel hebben wij voor de Nederlandse aandelenmarkt een positief advies. De huidige lage waardering van de AEX-index in vergelijking met de MSCI Wereld index biedt voldoende ruimte voor hogere rendementen. Wij raden aan om Nederlandse fondsen in uw portefeuille op te nemen.

Laat u uitgebreid informeren door uw beleggingsspecialist.

S. (Sjoerd) Ebbens
Senior beleggingsspecialist


...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...start
Talenten benutten met educatief ondernemen

...bedenkt
Hoog bereik, lage kosten

...presenteert
Nieuwe oogstseizoen voor hangcultuur- mosselen

...werkt
Contract voor vakantiekracht verplicht

...belegt
De beleggings- adviseurs

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...onderneemt
'Vestingstad Hulst is uniek'

...feest
Veel sfeer op Haringparty Goes

...leest
In 't kort

...rijdt
Zakelijk onderweg

...behartigt
Nieuwe ondernemers- vereniging voor Borsele

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...bemiddelt
Conflicten goed op te lossen met mediation

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed