In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004
File not found.

















Hoog bereik, lage kosten

De tijd dat je glazenwassers hoog op hun lange ladders zag balanceren, is voorbij. Arbowetgeving heeft dit risicovolle werk verboden. Wie nu op meer dan tien meter hoogte ramen gaat zemen en het schilderwerk wil afnemen, moet een hoogwerker inhuren. Jeroen de Wolff van schoonmaakbedrijf Goedschoon in Rilland zocht daarop naar een alternatief. Dat werd de milieuvriendelijke en waterbesparende telescoopborstel.



Goedschoon uit Rilland is een professioneel schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in glasbewassing en gevelreiniging. Het gebruik van lange ladders bij het schoonmaken van ramen en gevels hoger dan tien meter is sinds ruim een jaar verboden. Het meest gebruikelijke alternatief is de hoogwerker. Maar dit is een dure en bewerkelijke oplossing.

Een hoogwerker inhuren of aanschaffen is duur. En voor het lappen van de ramen is zo'n hulpmiddel niet echt praktisch. Om de paar meter moet de hoogwerker verplaatst worden. In smalle straten blokkeert de hoogwerker vrijwel altijd het doorgaande verkeer. Voor J. de Wolff, directeur van schoonmaakbedrijf Goedschoon redenen genoeg om naar een alternatief te zoeken. Dat werd de telescoop glasbewassing, een systeem met meer voordelen dan alleen als alternatief voor de hoogwerker.

De telescoop glasbewassing kan op eenvoudige wijze ramen lappen en gevels reinigen tot een hoogte van vijftien meter. Aan de telescoopbuis zit een waterslang bevestigd die naar de borstel leidt. Er wordt gebruik gemaakt van puur water, verkregen door omgekeerde osmose. Dit gefilterde en gedemineraliseerde (dus onthard) water droogt streep- en vlekloos op. Dankzij de gerichte waterdosering op de borstel wordt niet meer water gebruikt dan noodzakelijk is. Het demiwater staat onder een druk van tien bar en spoelt alle vuil goed weg. Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig en komen dus ook niet in het milieu terecht.

Goedschoon zorgt zelf voor het water met de omgekeerde osmose, waardoor er een constante waterkwaliteit is. De watertanks worden meegenomen op een aanhanger. Het reinigen van de ramen, kozijnen maar ook gevelbeplating, gevelreclame, damwandprofielen en zonweringen, met behulp van het telescoop systeem is minder belastend voor de gevel dan het werken met ladders. Het resultaat blijkt minstens net zo goed, zo niet beter te zijn.

De telescoopreiniging is geschikt voor gebouwen met vier tot vijf bouwlagen. Juist in Zeeland bestaan er veel van dergelijke gebouwen. Voor De Wolff was het niet zo zeer de vraag of er belangstelling voor deze wijze van reiniging zou bestaan, maar eerder hoe hij de juiste mensen kon bereiken. Met name de beheerders van utiliteitsgebouwen met meer dan honderd vierkante meter glasgevel en de servicediensten van appartementsgebouwen kunnen interessante opdrachtgevers zijn.

Inmiddels is De Wolff deelnemer geworden aan het pilotproject Duurzaam Innoveren dat Syntens in Vlissingen samen met de provincie Zeeland heeft lopen. Ondernemers uit het Zeeuwse MKB met nieuwe ideeën die een duurzaam karakter hebben, en die niet precies weten hoe ze deze kunnen realiseren, kunnen aan dit project deelnemen.

De telescoopreiniging voldoet aan de eisen die aan deze deelname gesteld worden: het idee levert geld op, het voldoet aan verschillende milieu-eisen en is een sociale verbetering ten opzichte van bestaande varianten. Samen met de Syntens-adviseur staat De Wolff voor de taak om zijn specifieke groepen klanten te bereiken. Een analyse van de positie van het schoonmaakbedrijf is gemaakt. De sterke en zwakke kanten zijn gezamenlijk bepaald. Nu kunnen de juiste klanten op de juiste manier benaderd worden.


...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...start
Talenten benutten met educatief ondernemen

...bedenkt
Hoog bereik, lage kosten

...presenteert
Nieuwe oogstseizoen voor hangcultuur- mosselen

...werkt
Contract voor vakantiekracht verplicht

...belegt
De beleggings- adviseurs

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...onderneemt
'Vestingstad Hulst is uniek'

...feest
Veel sfeer op Haringparty Goes

...leest
In 't kort

...rijdt
Zakelijk onderweg

...behartigt
Nieuwe ondernemers- vereniging voor Borsele

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...bemiddelt
Conflicten goed op te lossen met mediation

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed