In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004
File not found.

















Nieuwe oogstseizoen voor hangcultuurmosselen

Viskwekerij Neeltje-Jans heeft op 14 juni 2004 in Vrouwenpolder voor het eerst de ontwikkelde oogstmethode voor hangcultuurmosselen gepresenteerd. Dankzij deze innovatieve methode kunnen de mosselen onder water geoogst worden. Deze duurzame wijze van oogsten beperkt in de toekomst het gebruikelijke oogstverlies en is dan minder arbeidsintensief.



Viskwekerij Neeltje-Jans uit Vrouwenpolder is een van de pioniers op het gebied van de hangcultuurmosselen. Sinds dertien jaar levert Viskwekerij Neeltje-Jans Zeeuwse hangcultuurmosselen aan inmiddels meer dan driehonderd klanten door heel Nederland.

In tegenstelling tot bodemcultuurmosselen groeien hangcultuurmosselen aan speciaal daarvoor aan drijvers bevestigde touwen, ook wel kousen genoemd, die verticaal in het water hangen. Omdat de mosselen hoog het water hangen, is het voedselaanbod optimaal. De hangcultuurmossel krijgt daardoor een uitstekend vleesgewicht en een fijnere smaak. De consumptiemossel is vrij van zand en kent een goede kwaliteit voor de horeca.

In verhouding met de bodemcultuur is er nog sprake van een arbeidsintensiever systeem dan bij de reeds sterk gemechaniseerde bodemcultuur.

Na overleg afgelopen jaar met Willy Reijniers van Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, is besloten om een nieuwe onderwater-oogsttechniek te gaan ontwikkelen. Door samenwerking met de medewerkers van Viskwekerij Neeltje Jans, Wim Bakker e.a. van Machinefabriek W. Bakker, J. Rottinghuis van DESMI K&R , P. Rombouts van Europlastics en M. van Stralen van Marinx is het idee tot realisatie in de praktijk gebracht. Het resultaat van alle testen, metingen en besprekingen is een systeem dat onder de waterspiegel de consumptiemosselen los maakt van de lijnen en aan boord transporteert.

Deze nieuwe, beschermde wijze van oogsten zal sneller verlopen in het toekomstige mosselhangcultuurbedrijf en is dan minder arbeidsintensief dan de oude methode. Er treedt minder breuk op en de mosselen blijven in betere conditie. Tevens biedt de techniek veel perspectief bij de verdere toekomst binnen de sector. Enkele bestellingen voor export zijn al binnen.


...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...start
Talenten benutten met educatief ondernemen

...bedenkt
Hoog bereik, lage kosten

...presenteert
Nieuwe oogstseizoen voor hangcultuur- mosselen

...werkt
Contract voor vakantiekracht verplicht

...belegt
De beleggings- adviseurs

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...onderneemt
'Vestingstad Hulst is uniek'

...feest
Veel sfeer op Haringparty Goes

...leest
In 't kort

...rijdt
Zakelijk onderweg

...behartigt
Nieuwe ondernemers- vereniging voor Borsele

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...bemiddelt
Conflicten goed op te lossen met mediation

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed