In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004
File not found.





















Gesjoemel met cijfers over werknemers

Werkgevers en bonden maken soms geen goede inschatting over aantallen werknemers in een sector en de toetsing van de overheid is onvoldoende. Goede cijfers zijn van belang om een cao op te leggen aan niet-georganiseerde partijen. In zestien sectoren zijn de partijen slordig met cijfers.

Cao-partijen kunnen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzoeken hun contract op te leggen aan niet-georganiseerde organisaties in de bedrijfstak. Het ministerie kijkt dan of de cao-partijen voldoende representatief zijn voor de sector. Het aantal werknemers in dienst bij georganiseerde werkgevers moet boven zestig procent liggen om een cao algemeen verbindend te verklaren. Door de slechte kwaliteit van de cijfers is het niet duidelijk of alle cao's terecht algemeen verbindend zijn verklaard.

'Gesjoemel al jarenlang bekend'
Harry Vogels, cao-adviseur en schrijver van het binnenkort te verschijnen boek 'CAO-compact' maakte een analyse van honderd bedrijfstak-cao's. De rapportage van de cao-partijen aan het ministerie van Sociale Zaken blijkt vaak te rammelen. 'Nu ontbreekt het aan elke toetsing,' zegt hij in Het Financieele Dagblad.

De grootste twijfels heeft Vogels over de cijfers van de bouwnijverheid, het callcenterwezen, het kappersbedrijf en het taxivervoer. Ook bij de gemelde aantallen werknemers in de particuliere beveiliging plaatst hij vraagtekens.

Bron: zibb.nl





...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...start
Talenten benutten met educatief ondernemen

...bedenkt
Hoog bereik, lage kosten

...presenteert
Nieuwe oogstseizoen voor hangcultuur- mosselen

...werkt
Contract voor vakantiekracht verplicht

...belegt
De beleggings- adviseurs

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...onderneemt
'Vestingstad Hulst is uniek'

...feest
Veel sfeer op Haringparty Goes

...leest
In 't kort

...rijdt
Zakelijk onderweg

...behartigt
Nieuwe ondernemers- vereniging voor Borsele

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...bemiddelt
Conflicten goed op te lossen met mediation

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed