In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004
File not found.

















Contract voor vakantiekracht verplicht

Nog een paar weken en de scholen maken zich weer klaar voor de grote zomerschoonmaak. Veel scholieren gaan in de vakantie aan de slag om te werken voor nieuwe kleding, een scooter of natuurlijk om met een gevulde portemonnee vakantie te vieren. Ondernemers maken dankbaar gebruik van vakantiekrachten. Daarom in dit artikel een aantal tips.

De 'jacht' op vakantiekrachten is weer geopend. Vooral het werken aan de kust is erg geliefd bij scholieren. (foto: Duo Foto)

Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie controleert ieder jaar weer de tijdens de zomervakantie of vakantiewerkers op een veilige en gezonde manier werken. Vakantiekrachten mogen nooit zonder toezicht werken, ook is goede voorlichting verplicht. Een werkgever moet de vakantiewerker wijzen op de eventuele risico's. De risico-inventarisatie en evaluatie moet beschikbaar zijn voor vakantiekrachten. Zorg daarom als werkgever voor een goede begeleiding door bijvoorbeeld een mentor aan te stellen.

Internet: www.arbeidsinspectie.nl

Dienstverband
Een vakantiekracht komt de dienstbetrekking meestal schriftelijk overeen via een arbeidsovereenkomst. Er gelden twee soorten arbeidsovereenkomsten: voor bepaalde (tijdelijk contract) en onbepaalde tijd (vast contract). Beide vormen zijn aan diverse regels gebonden. Zo is de vierde tijdelijke arbeidsovereenkomst van de vakantiewerker automatisch een vast dienstverband. In de arbeidsovereenkomst wordt vastgelegd, de duur van de overeenkomst, de omvang van het dienstverband, aantal vakantiedagen en afspraken over het opnemen van vakantiedagen, beloning en onkostenvergoedingen. Daarnaast zijn er nog wettelijke verplichtingen die vastgelegd moeten worden, zoals bijvoorbeeld de opzegtermijn, de plaats van arbeid en de ingangsdatum.

Internet: www.minszw.nl

Collectieve arbeidsovereenkomst
Binnen diverse branches geldt een collectieve arbeidsovereenkomst. Voor vakantiewerkers gelden dezelfde regels als voor 'gewone' medewerkers, daarom is ook de CAO van toepassing op de vakantiekracht. Overigens gaan de bepalingen van de CAO vóór de individuele arbeidsovereenkomst. Zo kan de CAO bepalen wat de vakantiekracht krijgt uitbetaald bij ziekte, de bedragen voor het minimumloon, enz. Is bijvoorbeeld het CAO-loon hoger dan het minimum(jeugd)loon, dan kan de vakantiekracht daar aanspraak op maken.

Internet: www.staatscourant.nl

Wettelijke bruto minimum(jeugdlonen) per 1 april 2004

Leeftijd % van het minimumloon Per maand Per week
23 100% 1264,80 291,90
22 85% 1075,10 248,10
21 72,5% 917,00 211,60
20 61,5% 777,85 179,50
19 52,5% 664,00 153,25
18 45,5% 575,50 132,80
17 39,5% 499,60 115,30
16 34,5% 436,35 100,70
15 30,0% 379,45 87,55

Brochure Personeel handig naslagwerk
Veel ondernemers worstelen met vragen over het aannemen, het in dienst hebben of ontslaan van personeel. In de brochure personeel staat informatie over zaken als de arbeidsovereenkomst, werktijden, vakantie en ziekte van de medewerker.

Ook krijgt u antwoord op vragen rondom het werven en selecteren van personeel en de keuze van de contractvorm. Dit handige naslagwerk kunt u voor e 3,50 aanvragen.

Meer informatie
Kamer van Koophandel,
afdeling bedrijfsvoorlichting,
Tel.: (0118) 67 35 01
E-mail: info@zeeland.kvk.nl


...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...start
Talenten benutten met educatief ondernemen

...bedenkt
Hoog bereik, lage kosten

...presenteert
Nieuwe oogstseizoen voor hangcultuur- mosselen

...werkt
Contract voor vakantiekracht verplicht

...belegt
De beleggings- adviseurs

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...onderneemt
'Vestingstad Hulst is uniek'

...feest
Veel sfeer op Haringparty Goes

...leest
In 't kort

...rijdt
Zakelijk onderweg

...behartigt
Nieuwe ondernemers- vereniging voor Borsele

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...bemiddelt
Conflicten goed op te lossen met mediation

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed