In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005
File not found.

















Zakendoen met Belgen kwestie van lange adem

Het afgelopen jaar hebben Zeeuwse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf voor ruim 955 miljoen euro uit export gehaald. Dit is ruim 12 procent van de totale omzet uit het Zeeuwse bedrijfsleven met minder dan 50 medewerkers. De Zeeuwse ondernemer haalt daarmee relatief meer euro's binnen dan zijn Nederlandse collega. Deze blijft steken op zo'n 11 procent.

Zeeland telt momenteel zo'n 1200 exporterende bedrijven. Veel van deze ondernemers doen zaken met België. Daarnaast zijn er ook tal van ondernemers die plannen hebben om een Belg als zakenpartner binnen te halen. En het lijkt zo makkelijk. Binnen één uur sta je vanuit het noordelijkste puntje van Zeeland in Vlaande-ren, we spreken dezelfde taal en denken hun cultuur te snappen. Maar schijn bedriegt. Het is niet altijd eenvoudig om tot een deal te komen met onze Zuiderbuur.

"Vaak hebben Nederlanders het beeld van zakendoen met Vlamingen door eerst eens uitgebreid te lunchen met een goed glas wijn en vervolgens over zaken te praten", zegt Philip Stobbelaar, consulent internationale handel van de Kamer van Koophandel." Maar die Belg van vroeger bestaat niet meer. Ook hij deelt zijn tijd efficiënt in. Wel is er nog een groot verschil in het zakendoen dat overeind staat. De Nederlandse ondernemer is ongeduldig en wil snel tot zaken komen. "Hoor ik binnen een week niets dan gaat het over", denkt de Nederlander vaak. Maar het zakendoen met België is meer een kwestie van langere adem. Daar moet je tijd insteken", vertelt Stobbelaar.

Dat onze landen aan elkaar grenzen en de taal spreken, mag dan zeker een voordeel zijn maar dat is zeker geen garantie voor een snelle opmars. Om als ondernemer alvast met de marketing in Vlaanderen te gaan beginnen, heeft geen enkele zin. Werken aan het netwerk en partners vinden die jouw producten of diensten als aanvullend beschouwen is echt een noodzaak voordat je ook maar één stap over de grens zet.

Internationale Handelsdag
Wanneer: Zaterdag 2 april 2005
Waar: RBC-stadion in Roosendaal
Tijd: 10.00 tot 16.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: www.kvk.nl/internationalehandelsdag


...behartigt
Nieuw ondernemersplatform EPM in Middelburg

...start
'Goede reputatie opbouwen in de maritieme sector'

...accelereert
Syntens katalysator bij innovaties

...innoveert
Innoveren in 5B zet kansen om in realiteit

...exporteert
Zakendoen met Belgen kwestie van lange adem

...onderneemt
Wilt u nieuwe markten aanboren?

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Scania
- Iveco
- Mercedez-Benz
- Nissan
- Fiat
- Peugeot
- Renault
- Skoda
- Volkswagen

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...leest
In 't kort

...wint
Strijkstokkenhandelaar is starter van het jaar

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...huisvest
Aanhoudend veel leegstand maar dreigend tekort aan moderne kantoren

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland