In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005
File not found.

















Nieuw ondernemersplatform EPM in Middelburg

De drie Middelburgse ondernemersverenigingen gaan hun al bestaande samenwerking ook een officiële status geven. Medio april ziet het Economisch Platform Middelburg (EPM) officieel het levenslicht. "Het platform is een overkoepelende belangenbehartiging van de ondernemers richting de overheid. Het gaat daarbij om belangen die de individuele ondernemersverenigingen overstijgen. De gemeente Middelburg is bezig met een actieplan voor de economische toekomst van de gemeente. Als overkoepelende organisatie worden we daarbij betrokken", aldus secretaris Bram van Stel van de Middelburgse Bedrijven Club (MBC).

Secretaris Bram van Stel van de Middelburgse Bedrijven Club (MBC).

Naast de MBC maken ook de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) en het Ondernemers Collectief Middelburg (OCM) deel uit van het nieuwe platform. De VOM is van oudsher de belangenbehartiger van de ondernemers in de binnenstad zoals detailhandelaren, horeca-ondernemers en grootwinkelbedrijven, terwijl het OCM gelieerd is aan MKB Nederland. Het is de belangenbehartiger van de Middelburgse branches en zetelt in het bestuur van MKB Zeeland. De MBC is primair de belangenbehartiger van de ondernemingen op de industrieterreinen in Middelburg: Arnestein 1 en 2, Ramsburg en Mortiere. Daarnaast representeert MBC ook dienstverleners rondom deze industrieterreinen zoals banken en accountantskantoren. De 185 leden zijn afkomstig uit industrie, handel, logistiek en zakelijke dienstverlening. "Als belangenbehartiger richting de overheid staan we voor een goed ondernemersvestigingsklimaat. Voor een beleid dat uitnodigt om hier naar toe te komen of om hier te blijven." De secretaris van MBC legt uit dat de Middelburgse ondernemers bijvoorbeeld volop in overleg zijn met de gemeente voor de aanleg van de N57 en de revitalisatie van Arnestein 1.

Beveiliging
"Belangrijk is dat de ondernemers op Arnestein 1 hun bedrijfsactiviteiten kunnen blijven uitoefenen ondanks de realisatie van bijvoorbeeld een woonpark als Mortiere. Verder vinden wij de beveiliging op de industrieterreinen een belangrijk item. We hebben dan ook een contract afgesloten met een erkend beveiligingsbedrijf voor surveillancediensten, alarmopvolging, en dergelijke", aldus Van Stel. De 40-jarige Middelburger is mede-eigenaar van Justion Adviesgroep en houdt zich als zodanig veelal bezig met fusies en bedrijfsovernames.

Het bestuur van MBC maakt zich ook sterk om de onderlinge contacten tussen de leden te bevorderen. Naast de halfjaarlijkse ledenvergaderingen zijn er bijeenkomsten ('MBC-borrels') bij de leden om het netwerken te bevorderen. Zo zijn er borrels geweest bij Wagenvoorde Lastechniek, TPU Services, Lété, het nieuwe stadskantoor van de gemeente Middelburg en bij het CWI. Ondernemers die op zoek waren naar een lasser of monteur zagen hun missie geslaagd door de netwerkbijeenkomst bij het CWI. "De halfjaarlijkse ledenvergaderingen hebben een officiëler karakter. Op die vergaderingen worden de bestuurszaken besproken, terwijl er eveneens een gastspreker wordt uitgenodigd. Afgelopen november stond collectieve beveiliging op de agenda. Gastspreker was een beveiligingsdeskundige omdat we de beveiliging op de industrieterreinen willen verbeteren. Hoe meer leden deelnemen aan de collectieve beveiliging, hoe meer surveillances er kunnen worden gehouden. Vorig jaar april was de gastspreker de projectleider van het Zeeuws Evenementen Park (ZEP) dat het initiatief heeft genomen om op Mortiere een nieuwe evenementenhal te bouwen voor sport en leisure, met bijbehorende detailhandel als aanvulling op het aanbod in de binnenstad. De komst van bijvoorbeeld een megastore, fitnesszaal, golfwinkel, bowlingbaan en restaurant worden ondersteund. Op dit evenementenpark wordt tot genoegen van veel Middelburgers eveneens het betaald voetbalmuseum gerealiseerd. De Middelburgse gemeenteraad gaf er onlangs groen licht voor", zegt Van Stel. Op 29 maart is er een MBC-borrel bij MRC Middelburg (nieuw lid van de MBC) en op 31 mei is men te gast bij Raab KŠrcher Bouwstoffen.

Van Stel: "Middelburg heeft een levendig ondernemersklimaat.

Beeldvorming
Bram van Stel, die zelf geboren en getogen is in Wemeldinge, is de mening toegedaan dat er soms een verkeerde beeldvorming bestaat van Middelburg. "Middelburg wordt vaak gezien als de ambtenarenstad vanwege de aanwezigheid van het provinciehuis, rijks- en provinciale waterstaat en andere overheidsinstanties. Er wordt echter wel eens vergeten dat er een levendig ondernemersklimaat is in Middelburg middels de bedrijven op de industrieterreinen. Midelburg is meer dan een vestigingsplaats voor kantoorgebouwen en semi-overheid. Ook het toerisme is leuk, maar Middelburg is tevens een ideale vestigingsplaats voor bedrijven. Het bestuur van MBC is actief bezig om het ondernemersklimaat op de Middelburgse industrieterreinen te verbeteren en uit te bouwen. Er zijn hier goede vestigingsfactoren. Er is voldoende ruimte voor uitbreidingsmogelijkheden en er is een goede infrastructuur. Ook wordt woningbouw in Middelburg gestimuleerd zoals op Mortiere, terwijl de binnenstad een karakteristieke kern heeft met een prettig winkelklimaat. Het Abdijcomplex bijvoorbeeld kent een rijke historie. De historische stadskern is ondanks de bombardementen behouden gebleven. Door de komst van de Westerscheldetunnel komen er nog meer toeristen naar Middelburg en is ook de industriële bedrijvigheid opgebloeid."


...behartigt
Nieuw ondernemersplatform EPM in Middelburg

...start
'Goede reputatie opbouwen in de maritieme sector'

...accelereert
Syntens katalysator bij innovaties

...innoveert
Innoveren in 5B zet kansen om in realiteit

...exporteert
Zakendoen met Belgen kwestie van lange adem

...onderneemt
Wilt u nieuwe markten aanboren?

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Scania
- Iveco
- Mercedez-Benz
- Nissan
- Fiat
- Peugeot
- Renault
- Skoda
- Volkswagen

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...leest
In 't kort

...wint
Strijkstokkenhandelaar is starter van het jaar

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...huisvest
Aanhoudend veel leegstand maar dreigend tekort aan moderne kantoren

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland