In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005
File not found.

















Syntens katalysator bij innovaties

Businessclusters en kennisuitwisseling blijken voor duurzame innovaties essentieel te zijn. Het netwerk en de begeleiding van Syntens zijn hiervoor onontbeerlijk. Dat bleek tijdens een werkbezoek van gedeputeerde J. Suurmond aan twee bedrijven die deelnemen aan het project Duurzaam Innoveren Plus.


Werkbezoek Neeltje Jans. (foto Willy Reijniers)

Nu de traditionele wijze van vissen om diverse redenen steeds vaker onder vuur ligt, blijken geavanceerde en controleerbare methoden binnen de visserij economisch interessant te zijn. Maar ondernemingen die hiermee aan de slag willen, moeten fors investeren in product- en procesontwikkeling en hebben grote behoefte aan kennis.

De adviseurs van Syntens kunnen hierin een bemiddelende rol spelen, zo werd duidelijk tijdens een werkbezoek van gedeputeerde J. Suurmond. Viskwekerij Neeltje Jans, voor de kweek van hangcultuurmosselen, en tarbotkwekerij en mesheftenbedrijf Seafarm waren gastheer. Suurmond was onder de indruk van de innovatieve, duurzame ontwikkelingen op de werkvloer.

Oogstsysteem
Directeur Simon Schot van Viskwekerij Neeltje Jans legde uit hoe binnen het project Duurzaam Innoveren Plus (dat Syntens in opdracht van de provincie Zeeland uitvoert) door middel van samenwerking met verschillende (markt)partijen in een businesscluster er een nieuwe oogsttechniek is ontwikkeld. Deze techniek, die met waterstralen de mosselen van de touwen rist, is minder arbeidsintensief, heeft het verlies bijna tot nul teruggebracht en zorgt voor een betere houdbaarheid van de mosselen.

Het bedrijf heeft inmiddels ook subsidie gekregen om een nieuwe landschappelijke inpassing van het hangsysteem te ontwikkelen. Schot betoogde dat zonder het netwerk van Syntens de businesscluster nooit had kunnen ontstaan.

Gesloten systeem
Ook bij het verderop gelegen Seafarm waren tijdens het werkbezoek dergelijke geluiden te horen van Judith Stam en Arvid Evers. Deze onderneming is er in geslaagd een innovatief diepvriessysteem te laten ontwikkelen voor het delicatessenproduct mesheften (latijn: ensis ensis).

Daarnaast onderzochten studenten van de Hogeschool Zeeland hoe afgekeurde ensis gebruikt kunnen worden als onderdeel van de voeding voor de tarbotkwekerij. Hierdoor zou een duurzamer voedseldieet ontstaan. Kennis uitwisseling is bij deze ontwikkelingen essentieel, betoogden Stam en Evers. De bemiddeling van een onafhankelijke adviseur als die van Syntens draagt bij om tot samenwerking te komen.

Meer informatie
Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers
Bezoekadres:
Buitenruststraat 225
4337 ER Middelburg

Postadres:
Postbus 8128
4330 EC Middelburg

telefoon: 0118 628 141
telefax: 0118 628 181

Internet: www.syntens.nl
E-mail: middelburg@syntens.nl


...behartigt
Nieuw ondernemersplatform EPM in Middelburg

...start
'Goede reputatie opbouwen in de maritieme sector'

...accelereert
Syntens katalysator bij innovaties

...innoveert
Innoveren in 5B zet kansen om in realiteit

...exporteert
Zakendoen met Belgen kwestie van lange adem

...onderneemt
Wilt u nieuwe markten aanboren?

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Scania
- Iveco
- Mercedez-Benz
- Nissan
- Fiat
- Peugeot
- Renault
- Skoda
- Volkswagen

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...leest
In 't kort

...wint
Strijkstokkenhandelaar is starter van het jaar

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...huisvest
Aanhoudend veel leegstand maar dreigend tekort aan moderne kantoren

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland