In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005
File not found.

















Innoveren in 5B zet kansen om in realiteit

Door innovatieve acties meer werkgelegenheid creëren in Zeeuws-Vlaanderen, dat is het doel van Innoveren in 5B. Dit project, opgezet door Syntens in opdracht van de Provincie Zeeland, loopt twee jaar. Het budget bedraagt ruim een half miljoen euro.

Economisch gezien, zo betoogde Van Gelder, biedt deze containerterminal tal van voordelen zoals nieuwe werkgelegenheid maar ook het behoud van bestaande banen en het versterken van de positie van de Zeeuwse zeehavens. Van Gelder wees erop dat de WCT een initiatief is van een private ondernemer, die bereid is om ettelijke honderden miljoenen euro's in Zeeland te investeren. Zo'n investering vindt alleen plaats als deze voldoende rendement oplevert. Politieke compromissen over de kadelengte en gebruik van bestaande wegen en spoorlijnen zijn risicovol, waarschuwt de Kamervoorzitter. De kansen die de WCT biedt voor Zeeland kunnen pas optimaal benut worden als aan dit initiatief ook voldoende ruimte wordt gegeven om economisch te kunnen renderen.

"Deze bedrijven kunnen zich opgeven om een innovatieve kansenscan te laten maken", vertelt Schulenberg. "Wij maken een analyse van het bedrijf waarbij de kansen van de onderneming op het gebied van innovatie worden aangegeven." Ondernemers die meer willen, kunnen een innovatief actieplan laten opstellen dat zich inhoudelijk richt op de gevonden kansen. De adviseur van Syntens begeleidt de uitvoering van het actieplan en verwijst zonodig door naar kennisleveranciers.

Voor enkele bedrijven staan kennisvouchers ter beschikking om bij te dragen in de kosten die nodig zijn om externe kennis in te kopen om een innovatietraject uit te voeren. Schulenberg: "Je kunt dan denken aan productontwikkeling of de ontwikkeling van het productieproces, maar ook aan een investering in hard- en software." Een voucher dekt zestig procent van de kosten met een maximum van e 7.500,-

Ook is er een investeringsregeling in het leven geroepen. Bedrijven die kapitaalgoederen (machines, installaties, prototypes, proefopstellingen) aanschaffen om een innovatie te realiseren, kunnen via de Syntensadviseur een aanvraag indienen voor een investeringspremie. Deze kan aan vijf bedrijven worden toegekend en bedraagt dertig procent van de investeringskosten met een maximum van e 30.000,-.

Het project Innoveren in 5B richt zich verder ook op samenwerking en kennisuitwisseling, zowel in de diepte als in de breedte. Daartoe worden workshops en kenniskringen georganiseerd. "Wij gaan ook helpen met het opzetten en begeleiden van businessclusters", zegt Schulenberg. "Dergelijke clusters worden binnen een keten opgezet met als doel een product of dienst te ontwikkelen."
Innoveren in 5B loopt tot eind 2006. Op 1 maart worden, in nauwe samenwerking met de Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de eerste voorlichtingsbijeenkomsten gehouden.

Workshopoverzicht maart 2005
Internetstappenplan
17 maart, 19.30 - 22.00 uur in Terneuzen (kosteloos)
Tijdens de workshop zal het opzetten van en internetstappenplan centraal staan. U krijgt van ons een update van de nieuwste mogelijkheden met internet en gaat daarna aan de slag met het opstellen van een internetstappenplan voor uw bedrijf. Aanmelden is voor iedere ondernemer mogelijk.

Innovatie in de voedingsmiddelenindustrie in Zeeland
18 maart, middag in Middelburg (kosteloos)
Deze bijeenkomst vormt de aftrap van een gezamenlijk project in de Masterclass Food van Syntens en de Kamer van Koophandel rond innovatie in de voedingsmiddelenindustrie. Er worden resultaten van een onderzoek in de branche gepresenteerd en er wordt ingegaan op resultaten van onderzoek van het EIM over innovatie in deze sector.

Meer informatie of aanmelden?
Bel Syntens, telefoon 0118 - 628 141 of kijk op www.syntens.nl onder 'agenda'.


...behartigt
Nieuw ondernemersplatform EPM in Middelburg

...start
'Goede reputatie opbouwen in de maritieme sector'

...accelereert
Syntens katalysator bij innovaties

...innoveert
Innoveren in 5B zet kansen om in realiteit

...exporteert
Zakendoen met Belgen kwestie van lange adem

...onderneemt
Wilt u nieuwe markten aanboren?

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Scania
- Iveco
- Mercedez-Benz
- Nissan
- Fiat
- Peugeot
- Renault
- Skoda
- Volkswagen

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...leest
In 't kort

...wint
Strijkstokkenhandelaar is starter van het jaar

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...huisvest
Aanhoudend veel leegstand maar dreigend tekort aan moderne kantoren

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland