In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004
File not found.


















Columns
G. Willemse
WOZ
G. Willemse
adviesburo & makelaardij Second Opinion Renesse




Binnenkort worden weer alle woningen en bedrijven getaxeerd voor de WOZ. Is deze waarde ongeveer gelijk aan de vrije verkoopwaarde ?

Ten behoeve van een aantal belastingen zijn algemene regels gesteld voor de waardevaststelling van onroerende zaken. De Wet waardering onroerende zaken (WOZ) geldt voor de heffing van de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsomslag terzake van de bebouwde onroerende zaken en inkomstenbelasting. Uitgangspunt daarbij is dat er één waarde wordt bepaald die als draagvlak dient bij deze verschillende heffingen en belastingen.

Er is een verschil in het uitgangspunt bij de waardevaststelling bij woningen en bij niet-woningen. Woningen worden altijd getaxeerd tegen de waarde in het economische verkeer en men gaat er daarbij altijd vanuit dat het registergoed onbezwaard is en het volle eigendom betreft. Feitelijk zijn er echter veel situaties denkbaar waarbij dit volle- en onbezwaarde eigendom niet van toepassing is. Bij de waardevaststelling wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden indien het registergoed niet gebouwd is op eigen grond doch, waar het recht van erfpacht op is gevestigd. Ook een mogelijk hypotheekrecht, recht van opstal e.d. beïnvloeden de waarde bij de WOZ niet. Wel zullen erfdienstbaarheden e.d. de waarde beïnvloeden. Heel duidelijk wordt hierbij dus dat de waarde in het economische verkeer derhalve (om meerdere redenen) geenszins het zelfde is als de vrije verkoopwaarde.

Bij de waardevaststelling voor de WOZ bij niet-woningen (m.u.v. monumenten) worden een tweetal taxatiemethoden toegepast. Enerzijds wordt de waarde in het economische verkeer bepaald en anderzijds ook de gecorrigeerde vervangingswaarde, waarbij de hoogste in waarde van toepassing wordt verklaard. Bij de gecorrigeerde vervangingswaarde wordt er uit gegaan van de som die nodig is om het object in de zelfde staat te kopen of te vervaardigen met in achtname van de aard en de huidige bestemming. Hierbij worden derhalve in belangrijke mate afschrijvingen toegepast inzake technische- en functionele veroudering. Bovendien beïnvloedt de economische situatie van de branche van het bedrijf, dat de onroerende zaak gebruikt, de waarde in belangrijke mate. Bij een economisch "slechte/mindere" branche zal de functionele veroudering derhalve meer toenemen dan in een branche die economisch "hot" is. Bij een waardevaststelling via de gecorrigeerde vervangingswaarde wordt de grond gewaardeerd tegen de door de gemeente gehanteerde uitgifte prijs. Het enkele feit dat de in het kader van de WOZ uitgevoerde taxaties vier jaar geldig zijn en de waarde ongeveer twee jaar voor elke periode wordt vastgesteld, houdt in dat deze waarde dus ook uit dien hoofde zeker niet gelijk is aan de vrije verkoopwaarde.




...wint
Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

...start
Zeeland heeft er een attractie bij

...verpakt
Portret van de onderneming

...ondersteunt
Innovatief ondernemer in Zeeland

...regelt
VOF-contract sluit onnodige risico's uit

...riskeert
Geen contract voor eenderde Zeeuwse VOF's

...ervaart
Ervaringen uitwisselen op Internationale Handelsdag

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...huisvest
Over bedrijfs- onroerendgoed gesproken ...

...optimaliseert
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

...onderneemt
Immocom. Kennis van zaken

...spreekt
In 't kort

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...bekritiseert
NVM: Nota Ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...informeert
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...presenteert
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levens- licht