In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004
File not found.

















Over bedrijfsonroerendgoed gesproken . . .

Pleidooi voor duidelijk beleid

"Er zijn twee zaken die moeten veranderen in de structuur van de bedrijfshuisvesting in Zeeland. Ten eerste moet er meer afgestemd worden tussen de gemeenten vanwege ontwikkelingen die er plaats vinden. Dat overleg moet ondersteund worden door praktijkmensen, zoals stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars en makelaars. Waar is welke behoefte? Door dit overleg voorkomt men in een klein gebied doublures. Op die manier wordt Zeeland aantrekkelijker voor bedrijven, omdat er een duidelijk beleid is. We zijn gewoon te klein om per gemeente een beleid te formuleren," vertelt Paul Fermont, werkzaam bij Faasse & Fermont Makelaars. Hij vervolgt: "Ten tweede moet er kritisch gekeken worden naar oude bedrijvenlocaties. Zijn ze nog levensvatbaar en zijn er voldoende bedrijven om deze terreinen te vullen? Van oudsher wordt er in Zeeland minder gehuurd dan in andere delen van het land. Zou het dan niet beter zijn om oudere bedrijventerreinen geschikt te maken voor starters, maar dan wel in een representatieve omgeving om hun slagingskans te verhogen?" vraagt Fermont zich af. Als laatste stelt de makelaar dat sommige bedrijventerreinen in de toekomst beter omgebouwd kunnen worden tot woongebied, omdat deze terreinen op een aantal plaatsen in Zeeland elkaar bijten.


Toenemende vraag naar bedrijfshuisvesting

Mark van Stel, werkzaam bij Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars, constateert de laatste tijd weer een groei in het aantal transacties. "Dat is een direct gevolg van de licht herstellende economie. Voornamelijk logistieke en distributiebedrijven zijn weer bereid tot het doen van investeringen. Daarom verwachten wij dat de vraag naar bedrijfsruimte in de komende jaren de stijgende lijn van 2003 zal voortzetten. Tegelijkertijd zal het aanbod echter ook blijven stijgen." Deze toegenomen vraag wordt voornamelijk veroorzaakt door bedrijven die verhuizen naar een nieuwe locatie (nieuwbouw) en hun oude ruimte veelal onverhuurd achterlaten. Er ontstaat dus wel degelijk een probleem. Van Stel: "Deze oude bedrijfshuisvesting is grotendeels van middelmatige kwaliteit en derhalve vaak lastiger verhuurbaar. Er is sprake van een discrepantie tussen het huidige aanbod en de vraag." Beleggers kunnen in deze markt echter hun slag slaan: "Er is veel aanbod, maar oplettendheid is geboden, omdat de kans op een miskoop steeds aanwezig is. Belangrijk is een keuze voor een multifunctioneel bedrijfspand en een solvabele huurder. Professionele begeleiding door een bedrijfsmakelaar is daarom aan te bevelen," aldus Mark van Stel.


Vergelijkbare problematiek

Kindt en Biesbroeck Makelaardij heeft kantoren in Hulst en Terneuzen en in Jeroen Verstraeten de knowhow van de lokale markten voor bedrijfshuisvesting. Hij vertelt: "Hulst heeft als historisch winkelstadje jarenlang geteerd op het bancaire toerisme. Die periode is voorbij en nu zal het winkelend publiek toch echt iets meer geboden moeten worden om nog naar Hulst te komen. Het spreekt voor zich dat de aantrekkelijkheid van het stadje en het winkelaanbod hierin een grote rol speelt." Er gebeurt op dit moment veel in Hulst. Onlangs werd het plan 'De Nieuwe Bierkaai' gepresenteerd. Verstraeten: "Dat gaat over de herinrichting van het noordwestelijk gedeelte van de binnenstad van Hulst. Dit plan is de opvolger van het plan uit 1997 van de BAM. Dit nieuwe plan kan gefaseerd worden uitgevoerd, waardoor het meer kans van slagen heeft. Belangrijk bij dit soort plannen in een kleine gemeente als Hulst is dat het goed aansluit bij wat de lokale ondernemers willen en kunnen. Als er minder vraag is naar winkelruimte moet er de mogelijkheid zijn het plan aan te passen om bijvoorbeeld meer woningen in het plan op te nemen." Opvallend is dat in Terneuzen vrijwel dezelfde problemen spelen als in Hulst. "De gemeente Terneuzen is met verschillende partijen al langere tijd bezig de Kop van de Noordstraat aan te pakken. Gezien de economische situatie is het nu een goed moment dit soort plannen door te zetten. Zodra de vraag naar commerciële ruimte aantrekt, zal er aan die vraag naar ruimte kunnen worden voldaan. Hierdoor zal de entree naar het winkelgebied - net zoals in Hulst - een stuk aantrekkelijker worden," aldus Verstraeten.


Duidelijke richting

De vier grote steden in Zeeland moeten volgens Piet van Alten van Van Alten & Van Hoeve samen een duidelijke richting kiezen voor de toekomst. "Want het gaat niet om het belang van een gemeente, de toekomst van de hele provincie is in het geding. In mijn visie moeten Vlissingen en Middelburg een duidelijke keuze maken voor toerisme en recreatie. De lange strook vanaf Goes tot en met Sas van Gent, inclusief Terneuzen en de Kanaalzone, biedt talloze mogelijkheden voor industriële en logistieke bedrijvigheid, aangevuld met de daaruit voortvloeiende dienstverlening." Dit gaat gepaard met de nodige woningbouw die volgens Van Alten gerealiseerd kan worden aan de west- en oostkant van de Kanaalzone, in en om de landelijk gelegen plaatsen Hulst en Sluis en de omliggende dorpjes. Van Alten vervolgt: "Natuurlijk is de Westerscheldetunnel een zegen voor Zeeuws-Vlaanderen. Maar het is ook een bedreiging voor de binnenstad van Terneuzen. Sinds de opening van de tunnel gaan onze inwoners sneller winkelen in de aantrekkelijke kernwinkelgebieden van Goes en Middelburg. Terneuzen zou dat kunnen bestrijden met een dure centrumrenovatie en het aantrekken van landelijke en internationale winkelketens als grote publiekstrekkers. Maar dat zou geen goede keuze zijn. Voor veel grote winkelketens is Terneuzen te klein en dat is helemaal niet erg. Integendeel, laat de eenheidsworst buiten de deur en kies bewust voor het koesteren van de lokale ondernemer. Dat is mijn belangrijkste advies richting de gemeentelijke bestuurders. 'Verwen' de kleine winkeliers met een goede infrastructuur en een aansprekende aankleding van de openbare ruimte. Zet maximaal in op een klein maar aantrekkelijk kernwinkelgebied dat zich onderscheidt door specialisatie."


Vlissings winkelhart

Arthur Aerssens van Makelaardij Theelen & Van der Weele uit Vlissingen gaat in op het stadscentrum van zijn plaats: "De winkelmarkt in Vlissingen is al jaren een vraagstuk waar veel partijen zich over buigen. De belangrijke vraag is: Hoe krijg ik een aantrekkelijk winkelgebied voor het hele publiek? Ik maak zelf al zo'n zeven jaar samen met BAM Vastgoed plannen om het centrum een aantrekkelijke invulling te geven," aldus de makelaar. Het Vlissingse probleem is ook niet zo eenvoudig op te lossen. Aerssens kent twee knelpunten: "Er is te weinig parkeergelegenheid. Het publiek gooit een euro in de meter en heeft dan een uur de tijd om boodschappen te doen. Funshoppen komt daarmee in het gedrang. Verder bestaat het winkelgebied momenteel uit straten waar 'een winkelrondje' niet mogelijk is. Je loopt een straat in en moet via dezelfde straat weer terug." Met een grootschalige herontwikkeling van de Spuistraat, Lange Zelke en Oude Markt worden deze twee problemen opgelost. Een grote parkeerkelder en een nieuw te vormen looproute door de vorm van nieuwe winkels zullen zorgen voor meer winkelplezier in Vlissingen. Aerssens vertelt: "In onze brancheringsplaatjes met voornamelijk kleding of aanverwante zaken spelen we op de grotere vraag in. Dat we hiermee op de goede weg zijn, blijkt wel uit het grote aantal landelijke partijen met interesse in een winkel. Daarbij komt dat we het winkelen combineren met de mogelijkheid om boodschappen te doen en een stukje dagondersteunende horeca. Hierdoor zal Vlissingen ook op het gebied van winkelen erg aantrekkelijk worden."



...wint
Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

...start
Zeeland heeft er een attractie bij

...verpakt
Portret van de onderneming

...ondersteunt
Innovatief ondernemer in Zeeland

...regelt
VOF-contract sluit onnodige risico's uit

...riskeert
Geen contract voor eenderde Zeeuwse VOF's

...ervaart
Ervaringen uitwisselen op Internationale Handelsdag

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...huisvest
Over bedrijfs- onroerendgoed gesproken ...

...optimaliseert
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

...onderneemt
Immocom. Kennis van zaken

...spreekt
In 't kort

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...bekritiseert
NVM: Nota Ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...informeert
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...presenteert
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levens- licht