In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004
File not found.

















50 Provinciale topbedrijven vertegenwoordigd
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levenslicht

Rustig pratend en duidelijk articulerend stelde Commissaris van de Koningin drs. Wim van Gelder over het zojuist gepresenteerde boek 'Zeeland in Zaken': "Ik hoop dat u dezelfde conclusie trek als ik, ik heb het boek even snel doorgebladerd, het ziet er fantastisch uit. Het is een mooi middel om te netwerken in Zeeland."

Passionist John Boom legde in Vlisingen het belang van netwerken uit.

De commissaris nam voor een 80-tal genodigden in hotel Arion aan de Vlissingse boulevard het eerste exemplaar van het KEN-boek 'Zeeland in Zaken' in ontvangst van Leo van Berkom. "Hartelijk dank dat u ondanks een kaakoperatie vanmorgen, hier toch aanwezig bent. Het geeft uw betrokkenheid bij het Zeeuwse bedrijfsleven aan", aldus Van Berkom in zijn openingswoorden. Hij sprak verder zijn dank uit aan provincie, Kamer van Koophandel, Sepaz en het verzamelde bedrijfsleven dat de productie mogelijk maakte. Bovendien roemde de directeur van uitgeverij Triagilitas Limit fotografie uit Goes en kunstenaar Ruden Riemens uit Middelburg. "We hebben hem bereid gevonden om het boek te larderen met authentieke zwart-wit sfeerfoto's over Zeeland." 'Zeeland in Zaken' is een keurig boek van 123 pagina's met informatie over 50 toonaangevende Zeeuwse bedrijven. Bij de selectie van de ondernemingen is uitgegaan van diversiteit van branches. In het boek zijn 30 algemene pagina's gewijd aan met name economische informatie over de provincie Zeeland. Elk deelnemend bedrijf ontvangt 100 van de fraaie boekwerken die als relatiegeschenk bedoeld zijn voor (potentiële) klanten. "De KEN-Zaken boeken zijn netwerkproducties. Ondernemers worden bij elkaar gebracht in de boeken. Netwerken wordt steeds belangrijker. Zaken doen is een kwestie van gunnen", zegt Van Berkom, die er op wijst dat er over twee jaar pas een nieuwe editie verschijnt. "Want we houden het graag exclusief. In augustus vindt ook de uitgave plaats van KEN Bergen op Zoom en KEN Moerdijk."

Leermeester
Commissaris van de Koningin Van Gelder refereerde in Vlissingen naar zijn leermeester professor Van Schendelen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Hij vertelde me toen hij in mijn beginperiode in Zeeland op bezoek was: 'Commissaris, u weet niet welk waardevol instrument Zeeland in handen heeft. Namelijk netwerken, iedereen kent elkaar'." Zowel tijdens zijn toespraak als in zijn voorwoord spreekt Van Gelder als een ware Zeeuwse ambassadeur zijn waardering uit voor 'innovativiteit, innovatief ondernemerschap, creativiteit en vernieuwingsdrang' in het Zeeuwse bedrijfsleven, dat gestimuleerd wordt door te netwerken. Gedeputeerde van economische zaken drs. Gert de Kok heeft eveneens een voorwoord geschreven in Zeeland in Zaken. Ook hij stelt trots te zijn op Zeeland. Onder andere vanwege 'de opening van de Westerscheldetunnel en de komst van de Roosevelt Academy'. Ook respecteert hij de status van de gemeente Goes 'die inmiddels bovenaan de top vijftig staat van de meest economisch vitale gemeenten'. Na het officiële gedeelte van de boekpresentatie volgt een dynamisch miniseminar van passionist en bedrijfsmotivator John Boom van Door Business Shows. Hij wist de genodigden te vermaken met een presentatie over het nut en het belang van netwerken. "Wat is een passionist? Alles wat-ie doet, doet-ie met passie. Als mijn vrouw vraagt of ik de afwas wil doen, dan doe ik dat met plezier. Je moet het tòch doen en dan maar beter met passie en plezier. Mijn insteek is dat wanneer je iets met volle overgave doet, het veel sneller gaat. Je moet niet hard maar slim werken. De vraag is niet of iemand jouw product wil kopen, maar of hij met jouw organisatie zaken wil doen. Een klant is iemand die geld overmaakt van zijn rekening naar jouw rekening. Met een klant kun je een relatie opbouwen. Het vulkaanprincipe: als ie eenmaal uitbarst is ie niet meer te stoppen. Klanten houden is uiteindelijk het makkelijkste wat er is", is zomaar wat aan elkaar gevlechte kretologie van John Boom. Hij is niet alleen een passionist, maar ook een begenadigd spreker.

Leo van Berkom overhandigt de eerste
'Zeeland in Zaken' aan CdK Wim van Gelder.

Tien geboden
Boom bracht de genodigden de tien geboden voor netwerken bij. "Netwerken is net werken. 'Wacht niet op de wind maar ga zelf roeien.' Een advertentie of artikel in 'de Ondernemer' is niet voldoende." Andere geboden zijn: 'ken uw prospects en klanten' en 'bouw een zakelijke vriendschap op'. Met vrienden kun je beter wandelen dan handelen." Voorts beval hij: 'houdt de band met relaties op niveau'. Kijk naar het type klanten en denk niet 'ik heb nu eenmaal die businessbox afgehuurd voor mijn klanten'." De passionist pleitte tevens voor 'de juiste omgangsvormen, doe eens iets extra's en probeer ook eens niet traditioneel te zijn'.

Het achtste gebod is 'houdt ook contact met uw ex-relaties'. "Als iemand al vijf jaar geen klant meer is van u, stuur hem dan een kaartje. Zet er geen proficiat op, maar jammer. Het negende gebod is 'maak uw medewerkers bekend met uw visie' en het tiende 'laat uw netwerk groeien door kruisbestuiving'." John Boom adviseerde de aanwezigen om bij het netwerken gebruik te maken van Zeeland in Zaken, 'een perfecte binnenkomer'. Voorwaarden voor netwerken zijn volgens hem: kennis van de markt, branche en klant; zelfbewust gedrag; interesse en inlevingsvermogen; doorzettingsvermogen; creativiteit en enthousiasme. Na afloop was er gelegenheid tot netwerken tijdens een door het Arion hotel prima verzorgd buffet. Zelfs de Nederlands kampioen oester openen was aanwezig. De Zeeuwse visgerechten lieten zich goed smaken. En er werd genetwerkt tot in de late uurtjes ...


...wint
Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

...start
Zeeland heeft er een attractie bij

...verpakt
Portret van de onderneming

...ondersteunt
Innovatief ondernemer in Zeeland

...regelt
VOF-contract sluit onnodige risico's uit

...riskeert
Geen contract voor eenderde Zeeuwse VOF's

...ervaart
Ervaringen uitwisselen op Internationale Handelsdag

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...huisvest
Over bedrijfs- onroerendgoed gesproken ...

...optimaliseert
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

...onderneemt
Immocom. Kennis van zaken

...spreekt
In 't kort

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...bekritiseert
NVM: Nota Ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...informeert
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...presenteert
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levens- licht