In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004
File not found.

















Terneuzen wil wonen en werken optimaliseren
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

"De ondernemers zelf hebben een positief gevoel na de opening van de Westerscheldetunnel", reageerde wethouder Adhemar van Waes op de voor Terneuzen 'ongelukkige' publieksmonitoring. Een gevoel dat ongetwijfeld nog beter wordt na de oplossing van de 'bottleneck' bij Sluiskil.

Wethouder Adhemar van Waes: "Alle seinen staan op groen."

De komst van een tunnel die de brug moet doen vergeten staat al jarenlang bovenaan het prioriteitenlijstje van de Terneuzense gemeenteraad. Een wens die nu echt ingewilligd gaat worden. Zo lijkt het althans. "Alle seinen staan op groen voor het aanleggen van een tunnel bij Sluiskil. Voor de totale infrastructuur in de kanaalzone is dat onmisbaar. De tunnel mag van de minister uit de extra tolgelden van de Westerscheldetunnel gefinancierd worden. Als de verkeersstroom op peil blijft kan dat. Er kan inmiddels grondverwerving plaatsvinden waar de provincie garant voor staat. De tunnel zou er - zonder tegenslagen in procedure, financiering en aanleg - in 2007 kunnen liggen. Dit jaar wordt alles planologisch afgerond. De MER-procedure (Milieu Effect Rapportage) dient eind dit jaar", aldus Van Waes. De stuurgroep 'Nautische toegang kanaalzone' brengt weldra een advies uit aan de ministers van Nederland en Vlaanderen. Deze adviescommisse staat onder voorzitterschap van Zeeuws commissaris van de Koningin Van Gelder en gouverneur Balthazar van Oost-Vlaanderen. Verder zijn Zeeland Seaports, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Gent en de gemeenten Terneuzen en Gent vertegenwoordigd in de stuurgroep. Van Waes is vice-voorzitter van Zeeland Seaports en in die hoedanigheid lid van de stuurgroep. "Dit jaar valt de beslissing. Heel belangrijk is de diepte van de tunnel. Gent wil een diepte van 18 meter, Nederland vindt dat 13 meter voldoende is. Dan praat je toch over een verschil van 60 miljoen euro. In totaal zou de tunnel dan 280 miljoen euro kosten."

Terneuzen, maritieme uitstraling.

Diversiteit
De 51-jarige Zuiddorpenaar Adhemar van Waes is sinds 1990 CDA-wethouder. Eerst van de gemeente Axel en na de herindeling op 1 januari 2003 van de, met 55.000 zielen, grootste Zeeuwse gemeente Terneuzen. In zijn portefeuille zitten economische zaken en ruimtelijke ordening (wonen en werken). Hij is niet echt onder de indruk van bovengenoemde 'publieksmonitoring'. "Terneuzen kwam daar op zich niet goed uit, maar het betrof alleen een enquète onder het winkelend publiek. De ondernemers zelf zijn wel positief. Sinds de opening van de tunnel loopt de leegstand in het kerngebied terug. Er vindt ook meer diversiteit van bedrijven en winkels plaats. De gemeente stelt een half miljoen euro beschikbaar voor het opknappen van de Noordstraat. De overige 3 ton wordt bekostigd door de winkeliersvereniging City Terneuzen." Overigens zal de Scheldestad in 2006 met een nieuwe bioscoop verrijkt zijn.

De wethouder legt uit dat Terneuzen haar naam als industrie- of werkstad eer aan blijft doen. "De raad is akkoord gegaan met een vrij ambitieus beleidsplan van Zeeland Seaports. Dit voorziet in een verdere ontwikkeling van de Westelijke kanaaloever en van de Gelinckpolder bij Cerestar. Ook de Axelse vlakte ligt klaar voor bedrijvigheid. Een verdere stimulans is de glastuinbouw. Nieuw voor Zeeuws-Vlaanderen. De nieuwe nota Ruimte van het kabinet heeft Terneuzen samen met 12 andere plaatsen aangewezen als kerngebied voor grote infrastructurele voorzieningen met steun van landelijke gelden. De bedoeling is dat er op de Axelse vlakte voor 300 hectare glastuinbouw gerealiseerd wordt, goed voor ongeveer 1500 arbeidsplaatsen. Voor Yara (voorheen Hydro Agri) is dit een heel belangrijk project. Zij kunnen zowel restwarmte als CO2 leveren aan de glastuinbouw." De Nota Ruimte is ook Zeeland Seaports, de samenwerkende havens van Terneuzen en Vlissingen, gunstig gezind. "Het wordt een echte mainport genoemd, waarvoor landelijke gelden worden beschikbaar gesteld. Voorheen moesten Terneuzen en Vlissingen hun eigen broek ophouden. Het komende decennium hebben we de Westelijke kanaaloever nodig voor havenontwikkeling." In de door het kabinet aangewezen kerngebieden dient ruimte te worden gemaakt voor de economie, maar dan moet wel de Europese Habitat richtlijn omzeild worden. "DOW hikt aan tegen de Habitat richtlijn, evenals de scheepvaart. Ik vind de regelgeving te rigide. Naar mijn mening hadden ze die niet over de Westerschelde moeten leggen", aldus wethouder Van Waes die ook komst van de Westerschelde Container Terminal toe zou juichen. Samenwerking met de flankgemeenten en met de VVV is volgens hem noodzakelijk om Zeeuws-Vlaanderen te promoten om te wonen, werken en recreëren. Voor de gemeentelijke herindeling leek intergemeentelijke samenwerking enigszins stroef te verlopen. "Ik heb eigenlijk nooit gevonden dat we niet door één deur konden. Natuurlijk waren er verschillende belangen en meningsverschillen maar niet van dien aard dat het onwerkbaar was. Alleen de burgemeesters onderling vertoonden wel eens haantjesgedrag."

Gemeentehuis in de Scheldestad.

...wint
Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

...start
Zeeland heeft er een attractie bij

...verpakt
Portret van de onderneming

...ondersteunt
Innovatief ondernemer in Zeeland

...regelt
VOF-contract sluit onnodige risico's uit

...riskeert
Geen contract voor eenderde Zeeuwse VOF's

...ervaart
Ervaringen uitwisselen op Internationale Handelsdag

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...huisvest
Over bedrijfs- onroerendgoed gesproken ...

...optimaliseert
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

...onderneemt
Immocom. Kennis van zaken

...spreekt
In 't kort

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...bekritiseert
NVM: Nota Ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...informeert
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...presenteert
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levens- licht