In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004
File not found.

















De heer ir. A.J. Vos:
Een stevige basis is gelegd ...

Industriële kring Bergen op Zoom (IKB) behartigt al vele jaren de belangen van haar leden, die afkomstig zijn uit grote en middelgrote industriële, handels-, transport-, aannemings- en dienstverlenende bedrijven met minimaal 20 medewerkers.


Ir. A.J. Vos:

De ondernemerskoepel werkt nauw samen met de Brabants Zeeuwse Werkgeversorganisatie (BZW), die het secretariaat voert. De heer ir. A.J. Vos, Director Governmental Relations & Public Affairs bij GE Advanced Materials ­ Plastics, is sinds kort voorzitter van IKB. Het bestuur heeft in samenwerking met de leden een viertal topics vastgesteld: Bergse Haven, Parkmanagement, Verkeerscirculatie en Infrastructuur en Onderwijs.

Bergse Haven
De heer Vos: "Bergen op Zoom heeft veel plannen "op de rails" staan. Bergse Haven is het ambitieuze uitbreidingsplan waarmee het water naar de stad en de stad naar het water wordt gebracht. Daar zullen veel huizen worden gebouwd. Nu de stad heel dicht bij de industrieterreinen komt te liggen, brengt dat consequenties met zich mee. Het is belangrijk dat toekomstige bewoners weten, wáár zij gaan wonen. Industriële bedrijven maken geluid, veroorzaken soms geur en risico's. Daarom heeft IKB er bij de gemeente op aangedrongen, deze factoren goed in kaart te brengen. De huidige industrie en de verdere ontwikkeling van Noordland mogen bij de realisatie van Bergse Haven geen gevaar lopen. Daarover is inmiddels overeenstemming bereikt. IKB heeft samen met de Regionale Milieudienst en de betrokken bedrijven de geluids- en geureffecten en het risico op de omgeving integraal in kaart gebracht; geen eenvoudige opgave, gezien de diversiteit van de bedrijven en van de risicowetgeving. Binnenkort zullen wij meer inzicht hebben in de huidige en de mogelijk toekomstige knelpunten. Het is goed dat de gemeente ons in een heel vroeg stadium heeft betrokken bij het plan Bergse Haven. Onze doelstelling is bekend, wij bestuderen nog hoe wij die gezamenlijk kunnen realiseren."

Parkmanagement, de duurzame ontwikkeling van de bedrijventerreinen
De doelstelling van parkmanagement is dat de betrokken industrieterreinen er over 10-15 jaar zowel zichtbaar als onzichtbaar beter uitzien. Onder dat laatste wordt onder andere verstaan het opleveren van kostenbesparingen en kostenvereenvoudigingen. Parkmanagement wordt zowel door de industrie als de gemeente ondersteund. Het moet worden gerealiseerd door de deelnemende bedrijven zelf. Dat kan alleen maar als zij gemotiveerd zijn. Daarom moet het zo aantrekkelijk zijn dat de bedrijven er het nut van inzien, zowel op de korte als op de lange termijn. IKB heeft een stuurgroep gevormd, die een gezamenlijk parkmanagement wil realiseren op de industrieterreinen Noordland, Theodorushaven en De Poort. Die overlegt met de bedrijven op die terreinen. Inmiddels doen 58 van de 140 bedrijven mee. Vanuit de stuurgroep zijn werkgroepen gevormd voor een gezamenlijke post- en pakketdienst, beveiliging en kwaliteit buitenruimte. Post- en pakketdienst is vanwege de beperkte mogelijkheden afgevallen. IKB geeft hoge prioriteit aan beveiliging. Deze werkgroep wordt geleid door de heer L. Polderman, Operations Manager bij Alcan Packaging Brabant BV. Dit onderwerp wordt in deze special nader belicht. "De werkgroep kwaliteit buitenruimte heeft een wat langere adem", vervolgt de heer Vos. "Vastgesteld moet worden wie wat gaat doen, welke buitenruimte wij hebben en in welke staat die verkeert. Acties kunnen zijn gemeenschappelijke groenvoorziening, opknappen van verwaarloosde delen van de terreinen en het oplossen van parkeerproblemen."

Verkeerscirculatie en Infrastructuur
General Electric vervoert veel goederen per boot, waarmee zij al meer dan 10.000 vrachtwagens van de weg heeft gehaald. Ongetwijfeld kunnen meer bedrijven effectiever gebruik maken van vervoer over water. De heer Vos: "Daarmee kom je op infrastructuur. Een coördinator van IKB brengt de mogelijkheden en beperkingen van de bedrijven in kaart. Uitgangspunt is dat ondernemingen goed bereikbaar zijn en dat zij hun producten gemakkelijk kunnen afvoeren. Bergen op Zoom beschikt aan de oostzijde over een goede randwegverbinding, aan de westkant is het moeilijker. Bergse Haven gaat ook veel vervoer aantrekken, wat nieuwe knelpunten zal veroorzaken. Nu al moet worden vastgesteld, hoe dat probleem kan worden opgelost. Gelukkig communiceert de gemeente zaken als wegafsluitingen ruim van te voren naar de industrie, zodat doeltreffende maatregelen kunnen worden genomen. Bedrijven zijn immers klant van de gemeente, daar betalen zij ook voor, bijvoorbeeld in de vorm van Onroerende Zaak Belastingen. Dat die opvatting wederzijds is, blijkt uit het Bedrijvenloket van de gemeente, een serieuze partner voor onze leden."

Onderwijs
Door de grootte van Bergen op Zoom kunnen het bedrijfsleven en de scholen nog direct met elkaar communiceren. Jaarlijks worden de succesvolle Bedrijfs Open Dagen georganiseerd, waarbij zo'n 900 leerlingen uit groep acht bedrijven naar eigen keuze kunnen bezoeken. Vanuit IKB wordt dit initiatief ondersteund. De heer Vos: "IKB besteedt ook aandacht aan beroepenvoorlichting, zowel aan leerlingen als aan onderwijzenden. Daarnaast organiseren alle bedrijven zelf bezoeken om deze doelgroepen te interesseren voor zogenaamde "maakberoepen", te meer daar het steeds moeilijker wordt, goede arbeidskrachten in de chemie en metaalbewerking te vinden."

Andere topics?
Is afvalverwerking een punt is om gezamenlijk aan te pakken? "Dat is een complexe materie, waaraan wij ons nu nog niet wagen," aldus de heer Vos. "Als onze huidige kernpunten succesvol zijn gerealiseerd, kan met het daarmee bespaarde geld een parkmanager worden aangesteld. Nu is een stevige basis gecreëerd, vervolgens moet de organisatie worden opgezet en dan kun je pas andere gezamenlijke projecten opstarten."

Informatie
Secretariaat Industriële Kring Bergen op Zoom (IKB)
Postbus 90154
5000 LG Tilburg
Tel: 013 - 5944384
Fax: 013 - 4635693
Internet: www.ikboz.nl
E-mail: ikb@bzw.nl


...wint
Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

...start
Zeeland heeft er een attractie bij

...verpakt
Portret van de onderneming

...ondersteunt
Innovatief ondernemer in Zeeland

...regelt
VOF-contract sluit onnodige risico's uit

...riskeert
Geen contract voor eenderde Zeeuwse VOF's

...ervaart
Ervaringen uitwisselen op Internationale Handelsdag

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...huisvest
Over bedrijfs- onroerendgoed gesproken ...

...optimaliseert
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

...onderneemt
Immocom. Kennis van zaken

...spreekt
In 't kort

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...bekritiseert
NVM: Nota Ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...informeert
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...presenteert
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levens- licht