In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004
File not found.

















Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

Op 17 juni wordt in de Zeelandnet Studio in Kamperland het Zeeuws Innovatie Evenement (ZIE) 2004 gehouden. Tijdens deze bijeenkomst wordt zowel de Zeeuwse innovatieprijs 'Emergo' overhandigd als de 'Luctor' onderscheiding. ZIE is een jaarlijks terugkerend evenement van Syntens waarbij innoveren en ondernemen het thema is maar amusement niet geschuwd wordt.

Vitro Plus 'Emergo'-winnaar 2003.

De 'Emergo', bestaande uit een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar 'teja van hoften', gaat naar de onderneming die zich heeft weten te onderscheiden door innovatief te werken met een uitstraling naar de branche, markt en de klanten. Er zijn elf genomineerden die de afgelopen weken via Omroep Zeeland aan het grote publiek zijn gepresenteerd. De jury heeft één prijswinnaar gekozen. Deze keuze wordt tijdens ZIE 2004 bekend gemaakt.


Onderscheiding
De 'Luctor' is er voor de ondernemer die weet waar hij heen wil maar die nog worstelt met zijn innovatieve ambitie. Uit de genomineerden worden drie ondernemers gekozen die tijdens het ZIE 2004 een forumdiscussie met twee ondernemers uit de jury en dagvoorzitter Bert Tiggelaar aangaan. Aan de hand van deze uitwisseling beslist de jury hoe de ereplaatsen worden verdeeld. De onderscheiding bestaat uit een cheque ter waarde van vijfduizend euro die gebruikt dient te worden voor externe expertise bij de worsteling. De nummers twee en drie krijgen adviescheques met een waarde van respectievelijk drie- en tweeduizend euro.

Jury
ZIE 2004 staat onder leiding van onderzoeker en publicist Ben Tiggelaar. Zijn boek over internetstrategie was volgens het blad Intermediair twee jaar lang het best verkochte Nederlandstalige managementboek.

De jury bestaat uit:

  • Gert de Kok (gedeputeerde Economische Zaken van Provincie Zeeland);
  • Scarlett Kwekkeboom-Janse (directeur Istimewa Elektro);
  • Leen van Gelder (voorzitter Kamer van Koophandel Zeeland);
  • Piet Warnar (directeur Airpack);
  • Peter Feijtel (regionaal voorzitter MKB Nederland, Regio Zeeland);
  • Gert Berendsen (directeur Research & Development Dow Benelux);
  • Karlie van de Vijver (oud-directeur Van de Vijver-Cammaert tegenwoordig Hydrauvision, directeur Van de Vijver Management);
  • Haike Maat, (teamleider Syntens, vestiging Vlissingen).

Het evenement wordt verluchtigd door twee mannen in rode pakken, een cabaretduo dat raad weet met innovatie, strategie en dergelijke zaken.

Droom
Syntens wil met ZIE 2004 uitdragen dat innovatie en ondernemen eigenlijk altijd samengaan. Adviseurs Jan Schulenberg en Jack Hoogenboom stellen dat de praktische invulling van innovatie helemaal niet zwaarwichtig hoeft te zijn. "Wie onderneemt, is innoverend bezig want als ondernemer wil je je onderscheiden van de concurrentie", stelt Schulenberg vast. "Innoveren is leuk en verfrissend", vult Hoogenboom aan. "Als ondernemer begin je met een droom die soms door de dagelijkse beslommeringen wat weg zakt. Als Syntens-adviseurs kunnen wij in gesprekken die droom weer naar boven halen en kijken hoe deze te realiseren is." Syntens heeft daarvoor niet alleen toegang tot de kennisinstituten maar kent de juiste mensen op de juiste plaats. De adviseurs kunnen rechtstreeks makelen en schakelen. Hierdoor worden de lijnen tussen externe deskundigen en de ondernemers heel kort.

Voetlicht
"Voor vele is ondernemen een eenzaam beroep", zegt Schulenberg. "Lang niet iedere ondernemer wil in zijn netwerk toegeven dat hij met zaken worstelt. Met ZIE 2004 zetten we de ondernemers die durven te tonen dat ondernemen, en daarmee innoveren, niet altijd even gemakkelijk gaat eens voor het voetlicht."

'Emergo'-winnaar 2003 gaat voor 'Emergo' 2005
De eerste winnaar van de 'Emergo' was Vitro Plus uit Burgh-Haamstede. Dit weefselkweeklaboratorium voor de vermeerdering van varens won de prijs voor het zelf ontwikkelde mechaniserings- en automatiseringssysteem. "We hebben de afgelopen twee jaar een dubbele slag gemaakt", legt bedrijfsleider Ard Stoutjesdijk uit. "Enerzijds is op ons laboratorium het handwerk gemechaniseerd. Anderzijds leveren wij onze varenplantjes nu zodanig aan onze klanten dat zij het verspenen kunnen automatiseren. Daarmee bespaart de kaskwekers flink op zijn arbeid." De nieuwe aanleverwijze van de te verspenen plantjes wordt door de klanten gewaardeerd. Vitro Plus heeft deze slag gewonnen op de concurrenten die inmiddels vergelijkbare systemen willen ontwikkelen. Het aantal klanten is iets uitgebreid maar de meerwaarde voor Vitro Plus ligt in de hogere productprijs en de sterkere binding met de klanten. Die hebben moeten investeren in het automatiseringsproces en zullen niet gauw op een ander systeem overstappen. Inmiddels is Vitro Plus bezig met een vervolg dat nog vooruitstrevender gaat worden. Stoutjesdijk: "Dit jaar slaan we over maar in 2005 gaan we weer voor de 'Emergo'."

ZIE 2004
Donderdag 17 juni
Zeeland Studio, Kamperland
15.30 tot 21.15 uur.


...wint
Worsteling en succes beloond met Luctor en Emergo 2004

...start
Zeeland heeft er een attractie bij

...verpakt
Portret van de onderneming

...ondersteunt
Innovatief ondernemer in Zeeland

...regelt
VOF-contract sluit onnodige risico's uit

...riskeert
Geen contract voor eenderde Zeeuwse VOF's

...ervaart
Ervaringen uitwisselen op Internationale Handelsdag

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...huisvest
Over bedrijfs- onroerendgoed gesproken ...

...optimaliseert
Tunnel Sluiskil heeft prioriteit

...onderneemt
Immocom. Kennis van zaken

...spreekt
In 't kort

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...bekritiseert
NVM: Nota Ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...informeert
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...presenteert
Boek 'Zeeland in Zaken' ziet levens- licht