In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003
File not found.

















Trekt markt onroerend goed weer aan?

Als geen andere partij weten makelaars wat er omgaat in de lokale markt voor bedrijfsmatig onroerend goed. De heren Quist en Willemse zitten in het bestuur van VBO afdeling Zeeland en kennen uiteraard de Zeeuwse situatie. We vroegen hen naar de huidige situatie in Zeeland en de verwachtingen voor de toekomst.


Voorzitter Pieter Quist van de afdeling VBO Zeeland

"We zien de laatste jaren een economische recessie die zich vertaalt in lagere waardes voor koop en huur en ook in een gemiddeld langere leegstand. In het algemeen gesproken zijn bedrijven huiverig om te investeren, waardoor de prijzen steeds verder onder druk staan. Men beslist daarnaast veel langzamer dan een paar jaar geleden," zegt voorzitter Pieter Quist van VBO afdeling Zeeland. Toch maken de makelaars zich geen zorgen. "De economie laat zich leiden door golven van een aantal jaren. Als je dat over honderd jaar uitzet, zie je de economie steeds weer afzwakken en aantrekken. Dat komt altijd weer goed en ook de markt van onroerend goed zal weer aantrekken," aldus de heer Willemse, bestuurslid. Het is tegenwoordig wel moeilijker verkopen voor makelaars. "Banken en financiers zien ook de mindere economie. Vorig jaar heb ik veel panden verkocht, maar die kwamen vervolgens terug als 'niet-financierbaar'. Banken gaan ook met de hakken in de klei en zijn veel voorzichtiger. Het is overigens soms wel absurd. Er zijn banken die bijvoorbeeld helemaal geen horeca meer financieren. Los van vooruitzichten, unieke locatie of eigen middelen; er wordt gewoon niets meer gefinancieerd. Dat vind ik overtrokken," vertelt Willemse.

Afstand minder belangrijk
Belangrijk voor ondernemers is zich goed te oriënteren op een nieuwe vestigingsplaats. "Tegenwoordig worden kantoren dicht bij openbaar vervoervoorzieningen gebouwd. Denk aan de nieuwe kantoren naast het station van Middelburg. Ook populair is de rand van het centrum, zodat men toch goed bereikbaar is en er volop parkeergelegenheid is," zegt Quist. De Zeeuwse toekomst zal volgens de beide heren drukker worden. "Je ziet nu al op de huizenmarkt, maar ook in de business dat er mensen uit de Randstad naar Zeeland verhuizen. Dat kan ook steeds makkelijker. Er gaat zoveel digitaal, dat afstand steeds minder belangrijk wordt," weet Willemse. Ondernemers zullen hierdoor sneller op Zeeland uitkomen als ideale vestigingslocatie.

Deze ontwikkeling gecombineerd met een waarschijnlijk weer florerende economie betekent dat de werkzaamheden van de VBO-makelaars meer dan welkom zullen zijn.

VBO biedt altijd kwaliteit
De makelaarsvereniging VBO groeit de laatste jaren hard. De VBO Makelaar streeft ernaar de consument zo goed mogelijk te adviseren en alle zorgen uit handen te nemen. Bovendien zijn VBO Makelaars gehouden aan VBO Voorwaarden, Gedragscode en Geschillenregeling. Er wordt verder veel aandacht besteed aan permanente educatie van makelaars en taxateurs. "Wij vinden het belangrijk dat de ingeschreven makelaars zich blijven scholen. Het is van groot belang dat de vakkenis op peil blijft," aldus voorzitter Quist van VBO Zeeland.


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...verruimt
'Bedrijf moet naar mij ruiken'

...vernieuwt
Vernieuwend Ondernemerschap leeft bij Zeeuwse ondernemers

...verfrist
Constructief en verfrissend

...waarschuwt
Logistieke trends hebben grote invloed op regio

...organiseert
Fluitsignaal voor het nieuwe jaar

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...wint
'Best of BOV'-trofee

...werkt
Provincie werkt aan milieubewustzijn MKB

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennoot- schapsbelasting

...spreekt
In 't kort

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...overlegt
Meer samenwerking tussen markt en overheid

...verwacht
Trekt markt onroerend goed weer aan?