In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003
File not found.

















Provincie werkt aan milieubewustzijn MKB

'Een beter milieu begint bij jezelf'. Met deze slogan stimuleert de rijksoverheid ons al jaren goed voor onze leefomgeving te zorgen. Maar niet alleen als consument kunnen we ons daarvoor inzetten. Juist in het bedrijfsleven valt vaak grote milieuwinst te behalen. Reden voor het provinciebestuur om van 'duurzaam ondernemen' een beleidsspeerpunt te maken.

Gedeputeerde Suurmond: "We willen dat bedrijven meer zelf verantwoordelijkheid gaan nemen."

Duurzaam ondernemen betekent ondernemen met zoveel mogelijk zorg voor mens en milieu. En daarin moet de overheid een stimulerende rol spelen, aldus gedeputeerde Jacques Suurmond, binnen het provinciebestuur verantwoordelijk voor het milieubeleid. Vandaar dat de provincie dit jaar startte met het project 'Duurzame Kansen voor het Zeeuwse MKB'. Binnen het project werkt de provincie samen met een groot aantal partijen, waaronder de Hogeschool Zeeland, MKB Zeeland, Syntens, Rabobank en de Kamers van Koophandel. Doel is Zeeuwse bedrijven te stimuleren het eigen milieubeleid onder de loep te nemen.

Aanjaagfunctie
Belangrijk onderdeel van het project is de pilot, waaraan momenteel vijftien Zeeuwse bedrijven deelnemen. Uiteindelijk moeten deze vijftien bedrijven gaan fungeren als 'aanjager' voor andere bedrijven in de regio.


De Middelburgse boekhandel en brasserie de Drukkerij.

Zo organiseert brancheorganisatie Koninklijke Metaalunie volgend jaar een themadag rond duurzaam ondernemen. Daarnaast worden de komende tijd steeds groepjes van vier, vijf ondernemers uit die branche uitgenodigd om zich tijdens bijeenkomsten te laten informeren over het onderwerp. Beide activiteiten zijn een direct gevolg van de deelname van Straalbedrijf Geuze uit Sint Maartensdijk aan de pilot. Het is de bedoeling dat alle vijftien bedrijven een dergelijke aanjaagfunctie zullen hebben.

Vertrouwen
Suurmond is vol vertrouwen over het welslagen van het project: 'Als een ondernemer met een aantal duizenden kilowatts minder toch zijn productie kan draaien, snijdt het mes aan twee kanten. Vaak weten ondernemers wel dat dergelijke besparingen mogelijk zijn, maar doen ze er nog niets mee. Het is dan een kwestie ze bewust te maken. Bovendien,' zegt Suurmond: 'gebeurt er in Zeeland veel meer op milieugebied dan ik me bij mijn aantreden realiseerde. Ik ben er dan ook zeker van dat de Zeeuwse ondernemer deze aardbol wat netter wil doorgeven aan de volgende generatie.'

Milieubarometer
De Milieubarometer is een van de belangrijkste instrumenten waar binnen het project mee wordt gewerkt. Deze milieuregistratie, ontwikkeld door de Rotterdamse Stichting Stimular, geeft bedrijven eenvoudig en snel inzicht in gegevens rond energie, water, papier, afval, emissies en transport. Bedrijven die met de Milieubarometer werken, noemen het een 'stuurwiel' en 'een essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering'. Na invoering in een eenvoudig computerprogramma krijgt de ondernemer zijn totale milieuscore te zien in een staafdiagram. In één oogopslag is te zien waar het meeste milieuvoordeel te behalen valt. Zo kunnen prioriteiten worden gesteld bij het nemen van milieumaatregelen.

De Drukkerij
De Middelburgse boekhandel en brasserie de Drukkerij is een van de deelnemers aan de pilot van het project. Met behulp van de Milieubarometer werd enige maanden geleden een nulmeting gedaan. Directeur Dick Anbeek: 'Het belangrijkste wat uit de nulmeting naar voren kwam, is dat we erg veel energie verbruiken. Dat komt doordat we gevestigd zijn in een energieverslindend pand met veel glas en grote, hoge ruimten.' Het eerste doel van Anbeek is daarom het energieverbruik terugdringen: 'Momenteel doet een ingenieursbureau onderzoek naar de mogelijkheid om luchtstromen zodanig te beïnvloeden, dat er een betere klimaatbeheersing komt. We hopen daardoor straks de hoge energiekosten drastisch te kunnen verminderen.' Tweede aandachtspunt uit de nulmeting is het afval van de brasserie. Anbeek: 'We bieden ons afval nu zo gescheiden mogelijk aan commerciële afvalverwerker Wielemaker aan. Zij zijn weliswaar een stuk duurder dan de gemeente, maar we willen graag een bijdrage leveren aan het milieu.' Al met al is Anbeek erg positief over de Milieubarometer: 'Je wordt gedwongen te kijken naar onderdelen van je bedrijfsvoering waar je normaal blind voor bent. En er is niet alleen financiële winst te halen. Investeren in het milieu draagt ook bij aan een positieve beeldvorming over ons bedrijf.'

Meedoen?
Ondernemers die geïnteresseerd zijn in het project 'Duurzame Kansen voor het Zeeuwse MKB' of in de Milieubarometer kunnen terecht bij Richard van Bremen (senior beleidsmedewerker van de provincie), tel. 0118-631941, ram.v.bremen@zeeland.nl of bij Stichting Stimular, tel. 010-2382828, mail@stimular.nl.

Meer informatie
Internet: www.milieubarometer.nl


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...verruimt
'Bedrijf moet naar mij ruiken'

...vernieuwt
Vernieuwend Ondernemerschap leeft bij Zeeuwse ondernemers

...verfrist
Constructief en verfrissend

...waarschuwt
Logistieke trends hebben grote invloed op regio

...organiseert
Fluitsignaal voor het nieuwe jaar

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...wint
'Best of BOV'-trofee

...werkt
Provincie werkt aan milieubewustzijn MKB

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennoot- schapsbelasting

...spreekt
In 't kort

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...overlegt
Meer samenwerking tussen markt en overheid

...verwacht
Trekt markt onroerend goed weer aan?