In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003
File not found.

















Meer samenwerking tussen markt en overheid

Een recent onderzoek wees uit dat Goes op de 16e plaats staat van Nederlands economisch sterkste gemeenten. De stad is zelfs de beste op het gebied van de detailhandel. Een mooie notering en die moet gehandhaafd blijven. Daarvoor moet er toch meer overleg plaatsvinden. Vooral een combinatie van overheid en makelaars zal volgens NVM-makelaar Paul Fermont zijn vruchten afwerpen.


Paul Fermont voor de vestiging in Goes van Faasse & Faasse

"Een aantal jaren geleden zijn er in Goes en uiteraard ook in andere Nederlandse gemeenten veel kantoren bijgebouwd. Geprobeerd werd daarmee grote organisaties en vervolgens werkgelegenheid binnen te halen. Gezien de mindere economie en de mindere interesse in Zeeland is dat allemaal niet zo gelukt en staat er momenteel veel kantoorruimte leeg. Dat is zondermeer jammer," vindt Paul Fermont, commercieel directeur van makelaarskantoor Faase & Faasse én bestuurslid van NVM Zeeland. Een probleem dat door Fermont daarnaast ook wordt geconstateerd, is het gebruik van oudere terreinen." In Zeeland zijn relatief veel panden met eigenaar/gebruiker. Dat betekent dat deze panden na bedrijfsstaking vaak leeg blijven staan en niet meer worden ingevuld. Door te kijken naar alternatieve bestemmingen kan dat worden opgelost," denkt Fermont. Daarnaast zijn bedrijven in veel dorpen vaak nog in de kern gevestigd. "Je zou deze bedrijven nieuwe ruimte aan de randen van de gemeente kunnen bieden. De opengevallen plaatsen kun je dan met woningbouw invullen. Voordeel voor de vertrekkende bedrijven is dat ze vaak aardig wat geld zullen ontvangen voor hun grond vanwege de nieuwe woonbestemming," denkt Fermont.

Twee invalshoeken
Het is voor makelaar Fermont duidelijk dat er meer samenwerking moet komen. "Op een stuk van dertig kilometer langs de A58 staan binnenkort drie meubelboulevards. Met locaties in Middelburg, Vlissingen en Goes praat je over een volgens mij te hoge concentratie. Daar moet beter over worden nagedacht," vertelt Fermont. Er zou ook meer contact met marktpartijen moeten worden gezocht. "Gemeenten werken vaak vanuit theorie, terwijl makelaars dit vanuit de praktijk doen. Als je die twee invalshoeken zou koppelen, kun je ruimtes beter indelen," vindt Fermont. Om Zeeland te blijven ontwikkelen, moet er ook ingezet wordt op de verdere ontwikkeling van de Zeeuwse recreatie. "Je moet toeristen bijzondere dingen blijven bieden. Dat zijn niet eens altijd grote attracties, maar denk maar eens aan de boulevard van Vlissingen. Die is drie kilometer lang en volgens mij komen nergens de schepen dichter bij die boulevard. Daar komen mensen ook graag naar toe," besluit Fermont.


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...verruimt
'Bedrijf moet naar mij ruiken'

...vernieuwt
Vernieuwend Ondernemerschap leeft bij Zeeuwse ondernemers

...verfrist
Constructief en verfrissend

...waarschuwt
Logistieke trends hebben grote invloed op regio

...organiseert
Fluitsignaal voor het nieuwe jaar

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...wint
'Best of BOV'-trofee

...werkt
Provincie werkt aan milieubewustzijn MKB

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennoot- schapsbelasting

...spreekt
In 't kort

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...overlegt
Meer samenwerking tussen markt en overheid

...verwacht
Trekt markt onroerend goed weer aan?