In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003
File not found.

















Vernieuwend Ondernemerschap leeft bij Zeeuwse ondernemers

Al bijna tweehonderd Zeeuwse MKB-ondernemers hebben zich de afgelopen twee jaar ingeschreven voor een traject in het project Vernieuwend Ondernemerschap van Syntens. Diverse bedrijven zijn zelfs voor de tweede keer aangehaakt op het project. Nog een jaar, tot november 2004, loopt het project. Er gaan al stemmen op om Vernieuwend Ondernemerschap met twee of drie jaar te verlengen.


Het winnende bedrijf 'Bever Innovations'.

Het project Vernieuwend Ondernemerschap is een initiatief van Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers. De provincie Zeeland zorgt, samen met het ministerie van Economische Zaken, voor de financiering. Ondernemers die aan het project willen deelnemen, betalen een eigen bijdrage van 325 euro. "Wij richten ons met het project Vernieuwend Ondernemerschap op Zeeuwse bedrijven in de zakelijke dienstverlening en de industrie en op jonge, kennisintensieve ondernemingen", zegt Syntens-adviseur Jack Hoogenboom. "Het project bestaat uit advisering, workshops, netwerkbijeenkomsten en kennis- en businessclusters. Ons aanspreekpunt is de directeur maar medewerkers, en dan denk ik aan het middenkader of de staf, kunnen ook deelnemen aan die onderdelen van het project die voor hen interessant zijn." Doel is om ondernemers in samenwerking met de Syntens-adviseur te laten kijken naar zijn product en/of dienst, proces en organisatie om te zien of, en hoe er innoverend gewerkt kan worden.

Kritisch
MKB-bedrijven kiezen om diverse redenen voor het project Vernieuwend Ondernemerschap. De workshops worden over het algemeen als aantrekkelijk en interessant ervaren maar zeker ook de 24 uur kosteloze advisering van Syntens die aan het project gekoppeld zijn, vinden de ondernemers erg aantrekkelijk. Daarnaast kunnen de deelnemers een externe adviseur inschakelen waarbij Syntens tachtig procent van de kosten (tot een maximum van tweeduizend euro) voor zijn rekening neemt. "Het zijn vooral ondernemers die eens kritisch naar hun eigen bedrijfsvoering willen kijken, die voor dit project kiezen", weet Anita Idskes. Zij is eveneens Syntens-adviseur en samen met Hoogenboom en nog vijf collega's zorgt zij binnen het project voor de begeleiding en advisering van de ondernemers. "Zij blijken, behalve aan de adviezen van Syntens en een eventuele specialist, ook veel baat te hebben bij de contacten met collega-ondernemers. Kennis-uitwisseling is een van onze peilers want de ervaringen van collega's zijn vaak de beste leerschool voor een ondernemer."

Vraag
Ondernemers die aan het Vernieuwend Ondernemerschap-project meedoen, kunnen zich inschrijven voor een kenniscluster. Hier komen onderwerpen aan de orde als verandermanagement, productontwikkeling of personeelsbeleid. Idskes: "De insteek is afhankelijk van de vraag van de ondernemers. In drie bijeenkomsten (in een periode van ongeveer drie maanden) wordt bijvoorbeeld de betekenis en waarde van verandermanagement uitgelegd en gekeken wat de mogelijkheden zijn voor het eigen bedrijf." Ook hier blijken uitwisseling van eigen ervaringen van groot belang te zijn. "We hebben onlangs nog een training Effectief Leidinggeven georganiseerd", vult Hoogenboom aan. "Dat was echter een intensieve cursus van vier dagen aaneengesloten."

Samenwerking
Behalve de kennisclusters organiseert Syntens binnen het Vernieuwend Ondernemerschap ook businessclusters. Hoogenboom: "Zo'n cluster is er op gericht om alle partners binnen een keten om de tafel te krijgen en gezamenlijk te kijken wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Aanleiding is de ondernemer die een bepaald product heeft en binnen zijn keten samenwerking zoekt. Onze rol is vooral ons (landelijk) netwerk aan te spreken en te kijken of we interessante partijen bij elkaar kunnen brengen." Syntens kan bogen op goede relaties met niet alleen provinciale en lokale specialisten en organisaties maar ook onder meer met TNO en universiteiten en hogescholen door het hele land.

Verlenging
De samenwerking tussen De Provincie Zeeland en Syntens in het kader van innovatie is zo succesvol gebleken dat verlenging (en intensivering) van het project met twee of drie jaar onderzocht wordt. "Het prettige aan het project is bijvoorbeeld ook dat ondernemers op elk moment kunnen instappen en zelf kunnen selecteren welke onderdelen voor hen interessant zijn", zegt Idskes. "Dat maakt het traject zeer flexibel."

Luctor
Het project kent sinds twee maanden zelfs een eigen jaarlijkse prijs, de Luctor. Uit de vele deelnemers die worstelen met een specifiek probleem kwamen tien genomineerden voor het voetlicht. Op een feestelijke netwerkbijeenkomst kreeg Bever Innovations uit Zierikzee uiteindelijk de hoogste waardering voor hun worsteling rond leiderschap en de interne organisatie.

Meer informatie
Syntens
Edisonweg 41
4382 NV Vlissingen
Telefoon: 0118 628141
Fax: 0118 628181
E-mail: vlissingen@syntens.nl
Internet: www.syntens.nl/vos

Projectleider VOS:
Jack Hoogenboom
E-mail: jho@syntens.nl


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...verruimt
'Bedrijf moet naar mij ruiken'

...vernieuwt
Vernieuwend Ondernemerschap leeft bij Zeeuwse ondernemers

...verfrist
Constructief en verfrissend

...waarschuwt
Logistieke trends hebben grote invloed op regio

...organiseert
Fluitsignaal voor het nieuwe jaar

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...wint
'Best of BOV'-trofee

...werkt
Provincie werkt aan milieubewustzijn MKB

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennoot- schapsbelasting

...spreekt
In 't kort

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...overlegt
Meer samenwerking tussen markt en overheid

...verwacht
Trekt markt onroerend goed weer aan?