In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003
File not found.

















Onderwijs en gezondheidszorg positieve uitzonderingen
Daling in Zeeuwse werkgelegenheid zet door

Het aantal arbeidsplaatsen bij de ruim 29.600 bedrijven en instellingen in Zeeland is, in het afgelopen jaar, met zo'n 3000 (1,8%) gedaald tot 167.500. Hierbij blijft een groei van de werkgelegenheid voor het tweede jaar op rij achterwege. De belangrijkste dalers zijn bedrijven in de bouw en het bank- en verzekeringswezen alsmede in de sector vervoer en communicatie.

De instellingen in de gezondheidszorg en het onderwijs wisten daarentegen nog een groei van respectievelijk 600 en 230 banen te realiseren. Deze cijfers en ontwikkelingen komen naar voren uit het jaarlijkse RIBIZ-onderzoek. Dit onderzoek beschrijft de ontwikkeling van de Zeeuwse werkgelegenheid tussen mei 2002 en mei 2003. In Zeeland is binnen de bedrijfssectoren zorg, onderwijs en overige diensten opnieuw sprake van een toename van het aantal arbeidsplaatsen. Zo is het afgelopen jaar het aantal banen in het onderwijs (+2,5%), de gezondheids- en welzijnszorg (+2,5%) en de overige dienstverlening (+1,3%) gegroeid. Deze laatste sector beslaat een breed palet aan bedrijven zoals beveiligings-, schoonmaakbedrijven, kappers, fotograven.

Met name in de bouw (- 700), de financiële dienstverlening (- 200) en vervoer en communicatie (- 800) gaan banen in Zeeland verloren. De afname van het aantal banen in de bouw is mede het gevolg van de afronding van de Westerscheldetunnel en het uitblijven van nieuwe grote bouwprojecten. De verandering van de fiscale regelgeving, fusies en reorganisaties hebben een negatief effect op het aantal banen het Zeeuwse bank- en verzekeringswezen. De afname van het aantal banen in de sector vervoer en communicatie is vooral het gevolg van het opheffen van de veerdiensten en de verschuiving van werkgelegenheid bij drukkerijen en post- en distributiecentra naar elders in Nederland. Uit het onderzoek blijkt verder dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de verhouding van parttime naar fulltime arbeidsplaatsen. Het totaal aantal parttime arbeidsplaatsen is in deze periode met 2600 (7%) gedaald en het aantal fulltime banen (meer dan 15 uur per week) is met bijna 400 (0,3%) gestegen. Het aantal uitzendkrachten is met ruim 800 (15%) gedaald.

Bij een teruglopende arbeidsmarkt zijn het vaak de uitzendkrachten waarbij de terugloop het sterkst te zien is. In alle sectoren is ook een daling te zien van het aantal parttimers. Vooral in de sectoren handel- en reparatie (+ 550), horeca en toerisme (+ 200), zorg en onderwijs (+ 300) is het aantal fulltime banen gestegen met minimaal 3%. Zo'n 1 op de 5 werkenden in Zeeland hebben een dienstverband van minder dan 15 uur per week. Van het totaal aantal arbeidsplaatsen in Zeeland wordt 42% ingevuld door een vrouw en 58% door een man. Door het groeiende aandeel in werkgelegenheid in het onderwijs, zorg en (persoonlijke) dienstverlening groeit het aantal werkende vrouwen in Zeeland. De Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland (RIBIZ) bestaat sinds 1988 en is een samenwerkingsverband tussen het C.W.I. district ZuidWest-Nederland, de Provincie Zeeland, de gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Sluis, Terneuzen en Veere en de Kamer van Koophandel voor Zeeland. Gezamenlijk met de Kamer van Koophandel heeft de RIBIZ deze zomer opnieuw een inventarisatie gehouden van de werkgelegenheid in Zeeland.

Uit het gezamenlijke bestand van zo'n 29.600 bedrijven en instellingen zijn in juni zo'n 18.000 vestigingen aangeschreven.


...informeert
Meer lef voor Zeeuwse ondernemers

...start
Computertraining op maat

...onderneemt
Nieuw voor het bedrijfsleven in Zeeland

...reikt uit
Uitreiking Luctor tijdens Vernieuwend Ondernemerschap Evenement

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen

...onderzoekt
Winkelend publiek in Zeeuwse steden onder de loep

...belast
Fiscus maakt het kerstpakket fors duurder

...kiest
Goese ondernemers kiezen de beste

...netwerkt
Geslaagd netwerken in Zeelandhallen Goes

...spreekt
Tips voor regionale advocatuur

...organiseert
Junior Kamer in teken van de BOS

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verdwijnt
Daling in Zeeuwse werkgelegenheid zet door

...ontwikkelt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...concludeert
NVM wijst in Economische Regio's op nut van gedifferentieerd aanbod